Dünya İsrail ordusu Gazze’de büyük kayıp veriyor

İsrail ordusu Gazze’de büyük kayıp veriyor

24.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir İsrail tankının roketatarla hedef alınması sonrası çöken binanın altında 21 İsrail askeri hayatını kaybetti. Toplam 24 askerin ölümüyle İsrail ordusu Gazze’de kara harekatına başladığından bu yana bir günde en büyük kaybı vermiş oldu.

İsrail ordusu Gazze’de büyük kayıp veriyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Gazze Şeridi’nin güneyinde önceki akşam saatlerinde gerçekleşen saldırıda 21 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Hamas tarafından yapılan saldırıda RPG kullanıldığı, patlamanın İsrail askerlerinin bulunduğu binaya yerleştirilen patlayıcıları tetiklediği ve bu patlama sonrası binanın askerlerin üzerine yıkıldığı ifade ediliyor. Hagari, “Bildiğimiz kadarıyla 16.00 sıralarında RPG Hamas tarafından İsrailli askerlerin güvenliğini sağlamak için görev yapan tank vuruldu ve eş zamanlı olarak iki katlı iki binada patlama meydana geldi. Bina, çok sayıda İsrailli asker içerisinde ve yakınındayken bu patlamanın ardından yıkıldı” ifadelerini kullandı. Askerler tarafından binaların yıkılması için döşenen mayınların patlamış olabileceğini sözlerine ekleyen Hagari, patlama nedenine ilişkin soruşturmanın başladığını kaydetti. Hagari, olayın Gazze’nin merkezinde, sınırın İsrail tarafındaki Kissufim kibbutzuna yakın bir yerde meydana geldiğini söyledi. Han Yunus’ta da 3 askerin hayatını kaybetmesiyle İsrail’in bir gündeki toplam asker kaybı 24 oldu.

Haberin Devamı

Soruşturma başlatıldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin öldürülmesiyle ilgili değerlendirmesinde saldırıların başlamasından bu yana en zor günlerden birini yaşadıklarını ve İsrail güçlerinin soruşturma başlattığını bildirdi. “Felaket” olarak nitelediği olayla ilgili konuşan Netanyahu, Gazze’ye saldırıların ‘mutlak zafere’ ulaşıncaya kadar devam edeceğini belirtti. İsrailli Savunma Bakanı Yoav Gallant ise ‘zor ve acı dolu bir sabah’ olduğunu ifade ederek, “Kalplerimiz en zor zamanlarında ailelerle birlikte” dedi.

İsrail’in bir günde 24 askerini kaybetmesi 7 Ekim’den bu yana en ağır kaybı olduğu belirtiliyor. İsrail ordusuna göre, kara saldırısının başladığı 27 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda öldürülen İsrail askeri sayısı 221’e yükseldi.

Haberin Devamı

Öte yandan Hizbullah ise Lübnan sınırında bulunan Meron Dağı’ndaki İsrail hava gözetleme tesisine saldırdığını duyurdu. İsrail ordusu Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine 12 roket fırlatıldığını bunlardan dördünün vurulduğunu diğerlerinin açık alana düştüğünü açıkladı. İsrail’in Han Yunus ve çevresindeki operasyonları ise devam ediyor. İsrail ordusu Han Yunus’un kuşatmasının bir gecede tamamlandığını ve bu süreçte düzinelerce Hamas üyesinin öldürüldüğünü belirtti.

Husilere yönelik yeni hava müdahalesi

ABD ve İngiltere orduları, Kızıldeniz’den geçiş yapan gemileri hedef almaya devam eden Yemen’deki Husilere ait 8 noktadaki füze sistemleri ile rampaları, hava savunma sistemleri, radarlar ve yeraltı silah depolama tesislerine saldırı gerçekleştirdi. Pentagon’dan yapılan açıklamada, Husilerin yeraltı depolama tesisleri ile füze ve hava gözlem noktalarının hedef alındığı aktarıldı.

Saldırıların Husilerin askeri kabiliyetini zayıflatmak amacıyla düzenlendiği belirtilen açıklamada, “Amacımız Kızıldeniz’de gerilimi azaltmak ve istikrarı yeniden tesis etmek” denildi. İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ise operasyonu Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı “meşru müdafaa” olarak nitelendirdi. Husilere bağlı Al-Masirah kanalı, başkent Sana yakınlarındaki El-Dailami Hava Üssü de dahil olmak üzere Yemen’in Sana, Taiz ve Bayda eyaletlerinde saldırılar olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Husileri destekleyen İran yönetimi ise ABD’ye ‘uyarı mesajı’ gönderdi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan “ABD ve İngiltere’ye, bölgede barış ve güvenliği tehdit eden saldırılarının savaşın kapsamını genişleteceği konusunda mesaj ve ciddi uyarılar gönderdik” dedi.