Dünya İsrail ordusu güneye iniyor

İsrail ordusu güneye iniyor

05.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu, Gazze’nin güneyine yönelik operasyona başlarken, özellikle Hamas liderlerinin bulunduğunu iddia ettiği Han Yunus kentini hedef alıyor. Kuzeyden kaçarak bölgeye sığınan binlerce sivil ise Han Yunus’tan Refah’a doğru kaçıyor.

İsrail ordusu güneye iniyor

İsrail, üç gün süren ağır bombardımanın ardından Gazze’nin güneyinde kara operasyonu başlattı. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail’in güneyindeki bulunan askerlere yaptığı açıklamada, Gazze’nin güneyindeki operasyonun kuzeyindeki kadar “güçlü ve kapsamlı” olacağını söyledi. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyinde iki Hamas tugayını kısmen dağıttığına dikkat çeken Halevi, benzer çalışmaların bölgenin güneyinde de yürütüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Çatışma var

IDF Sözcüsü Daniel Hagari ise, önceki gece düzenlediği basın toplantısında, Gazze’deki kara işgalini genişletmeye devam edeceklerini belirterek, “IDF, Gazze Şeridi boyunca Hamas’ın merkezlerine yönelik kara operasyonunu sürdürmekte ve genişletmektedir. Gazze’de 7 Ekim’de kaçırılan 137 kişi halen tutulmaktadır. Onları geri getirmek için her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı. Hagari, ayrıca askerlerin Hamas militanlarıyla göğüs göğüse mücadeleye girdiğini duyurdu. Nitekim Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki Cuhr ed-Dik bölgesinde 60 İsrail askerinin konuşlandığı noktanın hedef alındığı bildirildi. Kassam ayrıca İsrail askerlerinin içinde bulunduğu mayınlı bir tüneli patlattıklarını da öne sürdü. İsrail’den konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, İsrail ordusu 3 askerin daha öldürülmesiyle Ekim ayı sonunda kara operasyonlarının başlamasından bu yana ölen asker sayısının 75’e yükseldiğini duyurdu. Çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ise toplam 401 İsrail askerinin öldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

İsrail ordusu güneye iniyor

Han Yunus hedefte

İsrail’in güneydeki askeri harekatı Han Yunus çevresinde yoğunlaşıyor. Gazze’nin geneline yönelik geniş çaplı bombardımanına da yeniden başladı. Han Yunus’a kara saldırısı başlatan İsrail ordusu, bölgeye yönelik hava saldırılarını da artırdı. İsrail ordusu, Han Yunus’un merkezindeki belirli bölgelerde yaşayanları güneye doğru tahliye etmeye çağırdı. Han Yunus’ta hastanelerde çok sayıda ölü ve yaralı bulunduğu ifade edilirken, İsrail’in Hamas yöneticilerinin bu bölgede olduğunu düşündüğü ifade ediliyor. Ancak güney bölgelerinde Gazze’nin kuzeyinden gelen binlerce sivil de bulunuyor. Yüzbinlerce sivil bu bölgelere sığınmış durumda. Birleşmiş Milletler, Gazze nüfusunun yüzde 80’inden fazlasına denk gelen 1,9 milyon kişinin yerinden edildiği belirtildi. ABD’den İsrail’e sivillerin korunmasına yönelik sert ve sürekli uyarılar gelirken, İsrail ordusunun güneydeki harekatı nasıl sürdüreceği dikkatle takip ediliyor. Son saldırılarda ölü sayısı yükselirken, Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’de savaşın başından beri 15 bin 899 sivilin hayatını kaybettiğini, 42 bin sivilin ise yaralandığını duyurdu.

Haberin Devamı

İsrail ordusu güneye iniyor

Görüşmeler sürüyor

Gazze’de ateşkesin sona ermesine rağmen diplomasi trafiği devam ediyor. Beyaz Saray, ABD yönetimi yetkililerinden oluşan üst düzey bir heyetin, İsrailli mevkidaşlarıyla savaş sonrası Gazze planlarını görüşmek üzere İsrail’e gittiğini açıkladı. Heyete, hafta sonu Dubai’de Arap liderlerle yaptığı görüşmelerde ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e eşlik eden ulusal güvenlik danışmanı Phil Gordon başkanlık edecek. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ile görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.

İsrail ordusu güneye iniyor

Hamas saldırı öncesi hisseleri satmış!

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırı öncesi elinde tuttuğu bazı hisseleri açığa satarak, bu durumdan kar elde ettiği iddia ediliyor. New York Üniversitesi’nden Robert J. Jackson tarafından yapılan araştırmaya göre, saldırıdan hemen önce çok sayıda İsrailli şirketin hisseleri borsalarda açığa satıldı. Saldırının Hamas dışında kimse tarafından bilinmemesi nedeniyle açığa satışların örgüt tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İsrail ordusu güneye iniyor

Kızıldeniz’de güvenlik tehlikesi

ABD Merkez Komutanlığı, Kızıldeniz’de Unity Explorer, Number 9 ve Sophie II adlı üç ticari geminin, Yemenli Husiler tarafından saldırıya uğradığını duyurdu. Gemilere destek için USS Carney savaş gemisinin görevlendirildiği, ayrıca 3 insansız hava aracının da Carney tarafından vurulduğu aktarıldı. 14 ülkeyle bağlantılı gemilerden ikisinin saldırılarda vurulduğu ancak mürettebattan ölen ya da yaralanan olmadığı duyuruldu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, ticari gemilere düzenlenen saldırılardan İran’ın sorumlu olduğunu iddia etti. Sullivan, saldırıya uğrayan gemilerin tamamının İsrail’le bağlantısı olduğuna inanmadıklarını kaydetti.