Dünya İsrail raporunda büyük şok! Hamas silahlarını nereden elde ediyor? İran ve Kuzey Kore'yi unutun

İsrail raporunda büyük şok! Hamas silahlarını nereden elde ediyor? İran ve Kuzey Kore'yi unutun

28.01.2024 - 17:56 | Son Güncellenme:

Hamas silahlarını nereden elde ediyor? İran ve Kuzey Kore'yi unutun, şoke edici ülkeyi duyurdularNew York Times gazetesinin yayımladığı özel habere göre, Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın bazı silahları yeniden kullanabileceği biliniyordu ancak kapsamın genişliği hem silah uzmanlarının hem de diplomatların irkilmesine yol açtı.

İsrail raporunda büyük şok Hamas silahlarını nereden elde ediyor İran ve Kuzey Koreyi unutun

İsrail'in Gazze Şeridi'ni adım adım yok ettiği işgalde 114 gün geride kalmak üzere. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, bugün İsrail işgal ordusuna ait dört Merkava tankını daha vurduğunu duyurdu. Savaşın yeni merkez üssü Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta, şiddetli çatışmalar var. Dahası, bugün bile Gazze Şeridi'nden İsrail'in sınır kasabalarına roketler ateşlendi. Dört ay geçmesine rağmen işgalci İsrail ordusu, henüz Hamas'ın roket yeteneğini bitirebilmiş değil. İsrail ve Batılı müttefikleri, 7 Ekim Cumartesi sabahı gerçekleşen baskından bu yana defalarca İran, Kuzey Kore ve birçok ülkeyi Hamas'a silah sağlamakla suçladı.

Haberin Devamı

Amerikan New York Times gazetesi ise, bugün 'Hamas silahlarını nereden elde ediyor? Artan bir şekilde, İsrail'den' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Habere göre, İsrail ordusu ve istihbarat servisleri Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas'ın 7 Ekim baskınında ve sonrasında savaşta kullandığı silahların ciddi bir kısmının beklenmedik bir kaynaktan geldiğini belirledi: İsrail ordusunun kendisinden. New York Times, analistlerin yıllardır Gazze'ye uygulanan ablukaya rağmen Hamas'ın nasıl bu kadar ağır silahlara sahip olduğunu açıklamak için yeraltı kaçakçılık güzergahlarını öne çıkardığını hatırlattı.

HAFİFE ALDILAR

İsrail raporunda büyük şok Hamas silahlarını nereden elde ediyor İran ve Kuzey Koreyi unutun


Son istihbarat raporları ise, Hamas'ın roketler ve tanksavar silahlarının çoğunu İsrail'in Gazze'ye fırlattığı ancak patlamayan mühimmattan ürettiğini gösterdi. Habere göre, ayrıca İsrail üslerinden çalınan silahlar da yine Hamas'ın savaşçılarına verildi.

Haberin Devamı

New York Times gazetesi, 7 Ekim sabahındaki Aksa Tufanı Operasyonu adı verilen baskını yanlış değerlendiren İsrail istihbaratı Hamas'ın silah elde etme yeteneğini de hafife aldı:

"Şu anda açık olan şu ki, İsrail güçlerinin 17 yıldır Gazze'ye abluka uygulamak için kullandığı silahlar şimdi İsrail ordusuna karşı kullanılıyor. İsrail ve ABD'ye ait patlayıcılar, Hamas'ın İsrail'i roket yağmuruna tutmasına ve ilk kez Gazze'den İsrail kasabalarına girmesine imkan sağladı."

HAMAS'IN ANA PATLAYICI KAYNAĞI

İsrail raporunda büyük şok Hamas silahlarını nereden elde ediyor İran ve Kuzey Koreyi unutun

Gazeteye konuşan İsrail polisinin eski bomba imha bölümü başkanı ve halihazırdaki polis danışmanı Michael Cardash, "İnfilak etmeyen mühimmatlar, Hamas'ın ana patlayıcı kaynağıdır" diyor.

Silah uzmanları ise mühimmatların neredeyse yüzde 10'unun infilak etmediğini, İsrail özelinde ise bu oranın daha yüksek olabileceğini söylüyor. Bunun nedeni, İsrail ordusunun envanterindeki cephanelik ABD ve diğer müttefikleri tarafından uzun süredir üretilmeyen Vietnam dönemi füzelerini barındırıyor. New York Times'a isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir İsrailli istihbarat yetkilisi, söz konusu füzelerdeki başarısızlık oranının yüzde 15'e kadar çıkabileceğini dile getirdi.

BİNLERCE TONLUK PATLAMAMIŞ MÜHİMMAT

İsrail raporunda büyük şok Hamas silahlarını nereden elde ediyor İran ve Kuzey Koreyi unutun

İşgalci İsrail ordusunun yıllardır Gazze'yi bombalaması ve son zamanlardaki bombardımanı, 41 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyı şeridini yeniden kullanılmayı bekleyen binlerce tonluk patlamamış mühimmatla doldurdu. Haberde, patlamamış 750 kiloluk bombanın yüzlerce füze ve rokete dönüşebileceği vurgulandı.

Haberin Devamı

Habere göre, İsrail tarafı 7 Ekim baskınından önce Hamas'ın İsrail üretimi bazı silahları yeniden kullanabileceğini biliyordu ancak kapsamın genişliği hem silah uzmanlarının hem de diplomatların irkilmesine yol açtı. Haberde ayrıca, İsrail'de 2023'ün başlarında yayınlanan bir askeri rapordaki bilgilere yer verildi. Rapora göre, kötü bir şekilde korunan İsrail üslerinden binlerce mermi, silah ve el bombası çalınmıştı.

AKDENİZ'DE KEŞFEDİLEN BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI GEMİLERİ

New York Times'ın gördüğü raporda, "Düşmanlarımızı kendi silahlarımızla körüklüyoruz" deniliyordu.
7 Ekim baskınına katılan Hamas üyelerinin üzerinde İbranice yazılar bulunan el bombalarının görüldüğünü hatırlatan gazete, Re'im askeri üssünün ele geçirilmesiyle buradaki silahların Gazze'ye götürüldüğünü de ekledi.
New York Times'ın haberinde ayrıca, 7 Ekim'de ateşlenen 5 bin roketten birini inceleyen uzmanların roketin içerisindeki patlayıcıların infilak etmemiş bir İsrail füzesinden elde edildiğini keşfettiği de yer aldı.

Haberin Devamı

Hamas'ın yayınladığı videolar ve İsrail'in ulaştığı kanıtlara göre, tanksavar füzeleri, RPG başlıkları, termobarik el bombaları ve diğer özgün patlayıcılarda İsrail silahları yeniden kullanıldı. New York Times'ın haberinde Hamas'ın silah üretim videolarına ve uluslararası televizyonlara verdiği röportajlara da atıfta bulunuldu.

Gazeteye göre, 2019 yılında Gazze açıklarında keşfedilen iki İngiliz savaş gemisi kalıntısında yüzlerce mühimmat vardı. Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma gemilerdeki patlayıcılar, yüzlerce yeni roket üretilmesinin önünü açtı.