Dünya İsrail Refah’ı vurdu

İsrail Refah’ı vurdu

20.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden, Refah’a yönelik operasyona karşı olduğunu açıkça aktarırken, Netanyahu ise “Başka yol yok” diye ısrar ediyor. Bununla birlikte İsrail ordusu itirazlara rağmen Refah’a hava saldırısı gerçekleştirdi.

İsrail Refah’ı vurdu

İsrail’in, Gazze’de yaklaşık bir milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı Refah kentine yönelik kara harekatı başlatma olasılığı ABD’nin sert tepkisiyle karşılaştı. ABD Başkanı Joe Biden’ın, uzun süre sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Refah konusunda ciddi uyarıda bulunduğu öğrenildi. Beyaz Saray açıklamasında, Başkan Biden’ın Netanyahu’ya İsrail’in bir milyondan fazla sivilin sığındığı Refah’a “kapsamlı bir kara operasyonu” düzenlemesi konusundaki “derin endişelerini” dile getirdiği aktarıldı. Ayrıca Biden’ın sivillerin haklarının korunması, Gazze’ye yardımların güvenli ve engele takılmadan ulaştırılması gerekliliğini kaydettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Hava saldırısı oldu

Öte yandan Biden ile Netanyahu’nun, fikir alışverişinde bulunmak ve Refah’ta “büyük bir kara operasyonu” olmadan Mısır-Gazze sınırını güvence altına alınmasını görüşmek üzere yakın zamanda Washington’da bir araya gelinmesi konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi. Bu gelişme, Refah saldırısı için geri adım atmayan Netanyahu’nun planlarının ertelenmesi anlamına geliyor. Nitekim İsrail ekibinin görüşmelerde bulunmak acil olarak ABD’ye gittiği ifade ediliyor.

Buna karşın Netanyahu, dün İsrail meclisindeki kapalı oturumda, İsrail ordusunun Refah’a gireceğini belirtti. İsrail basınında çıkan haberlere göre, Netanyahu’nun “Amerikalılar Refah’a operasyonu istemiyor. Ancak başka yol yok. Mısır-Gazze sınırında kontrolü sağlamalıyız” dediği belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı da Netanyahu’nun yaklaşımına katılmadıklarını ve “askeri operasyonun” felaket olacağını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, “Bu konuda net şekilde İsrailli ortaklarımızdan farklı yerdeyiz” dedi. Diplomatik alanda bu gelişmeler yalanırken, İsrail ordusunun Refah’a yönelik hava saldırısı gerçekleştirmesi dikkat çekti. Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in uluslararası tepkilerden kaçınmak için Refah’a yönelik saldırısını herhangi bir açıklama yapmadan başlattığını duyurdu. Açıklamada 14 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

İsrail Refah’ı vurdu

Gazze’de nüfusun yüzde 100’ü akut gıda güvensizliği yaşıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filipinler ziyareti esnasında yaptığı açıklamada Gazze’deki duruma değindi. Blinken, “Gazze’de çocuklar, kadınlar ve erkekler açısından korkunç bir insani durumla karşı karşıyayız. İlk günden beri söylediğimiz gibi İsrail’in kesinlikle sivilleri korumayı öncelik haline getirmek ve çaresizce insani yardıma ihtiyaç duyanlara yardım sağlamak gibi görevleri vardır” dedi. Blinken, “Gazze’deki nüfusun yüzde 100’ü ciddi düzeyde akut gıda güvensizliği yaşıyor. Birleşmiş Milletlere göre nüfusun yüzde 100’ü insani yardıma muhtaç. Bu, insani yardımı öncelik haline getirmenin aciliyetinin ve zorunluluğunun altını çiziyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Temaslar yeniden başladı

İsrail ve Hamas heyetleri arasında Katar’ın başkenti Doha’da dolaylı görüşmelerin yeniden başladığı ifade ediliyor. Mossad şefi David Barnea başkanlığındaki İsrail heyetinin, Katar Başbakanı Muhammed Bin Abdulrahman El Thani liderliğindeki Katarlı ve Mısırlı arabulucularla görüştüğü belirtiliyor. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşmasını ve insani yardımların arttırılmasını görüşmek üzere Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edeceği açıkladı. Bu, Blinken’ın 7 Ekim’den bu yana altıncı Ortadoğu ziyareti olacak.

İsrail Refah’ı vurdu

Kanada İsrail’e silah satmayacak

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Kanada hükümetinin gelecekte İsrail’e silah satışını durduracağını açıkladı.Toronto Star gazetesine konuşan Joly, Avam Kamarası tarafından Filistin hakkında kabul edilen önergenin, bağlayıcı olmamasına rağmen Kanada hükümetinin bundan sonra “İsrail’e silah ihracatını durduracağını” söyledi. Askeri mal ve teknoloji ihracatına yönelik izinleri onaylama ve reddetme yetkisi bulunan Bakan Joly, yapılan bu değişikliğin “sembolik kalmayacağını”, önemli olduğunu vurguladı.