Dünya İsrail reklamlara başladı bile! Ölülerin üzerine bina dikecekler: Bu bir rüya değil

İsrail reklamlara başladı bile! Ölülerin üzerine bina dikecekler: Bu bir rüya değil

18.12.2023 - 13:35 | Son Güncellenme:

79 gündür savaşın devam ettiği ve yaklaşık 20 bin insanın öldüğü Gazze için İsrailli emlak şirketi skandal niteliğinde bir reklam yayınladı.

İsrail reklamlara başladı bile Ölülerin üzerine bina dikecekler: Bu bir rüya değil

Geçtiğimiz ay İsrail İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda, Gazze Şeridi'ndeki sivillerin Mısır'daki Sina yarımadasına gönderilmesini içeren taslak öneri dile getirildi. Filistin tarafından tepkiyle karşılanan raporun İsrail- Mısır ilişkilerindeki gerilimi tırmandırabileceği belirtiliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu raporu varsayımsal bir alıştırma, bir "konsept belgesi" olarak değerlendirdi. Ancak İsrail'in bu konuda kulis çalışmalarına girdiği haberleri geliyor. Buna göre, İsrail yeni bir mülteci krizinden kaygı duyan Avrupa Birliği'ni Mısır'a Filistinli mültecileri kabul etmesi telkiniyle baskı yaptığı, ancak bu talebin AB tarafından geri çevrildiği bildirildi.

Haberin Devamı

RAPORDAKİ PLANLAR NELER?

Raporda bahsedilen Gazzelilerin gönderilmesine dair seçeneğe göre İsrail'in planı şu şekilde ilerliyor;

-Gazze'deki sivil nüfusun Kuzey Sina'daki çadır kentlere taşınması.

-Ardından kalıcı kentler ve tanımlanmamış bir insani yardım koridoru inşa edilmesi.

-Yerlerinden edilen Filistinlilerin girişini engellemek için İsrail içinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması öneriliyor.

Ancak belge, nüfus tahliye edildikten Gazze'ye sonra ne olacağına dair bilgi içermiyor. Gazze Şeridi'nin yaklaşık 2,3 milyonluk nüfus yaşıyor.
İsrail, Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşı başlattığı operasyonu "Demir Kılıç harekatı" olarak tanımlıyor.

İsrail reklamlara başladı bile Ölülerin üzerine bina dikecekler: Bu bir rüya değil

SKANDAL REKLAM

Batı Şeria'da Yahudiler için sayısız konut inşa eden Harey Zahav isimli emlak şirketi saldırıların devam ettiği ve her gün yüzlerce insanın öldüğü Gazze'de ev satışı için bir reklam yayınladı.

Haberin Devamı

Gazze'nin kıyı kesimlerine bir site inşa etmeyi planlayan şirket "Uyan “Uyan, sahil evi rüya değil” başlığını kullandı. Şirket Paylaştığı çizimlerde “Biz Harey Zahav olarak Gush Katif’e dönüşe zemin hazırlamak için çalışıyoruz. Bölgenin ıslahı, atıkların temizlenmesi ve işgalcilerin (Filistinliler) sınır dışı edilmesi için çalışanlarımız faaliyet gösteriyor. Yakın gelecekte kaçırılanların, askerlerimizin bir şekilde evlerine dönmesini ve Gazze Şeridi’nde tüm Gush Katif bölgesinde inşaatlara başlayabileceğimizi umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu. İsrail, Gazze’nin daha önce işgal edildiği yıllarda Yahudi işgalcilerin bölgelerine “Gush Katif” ifadesini kullanıyor.

İsrail reklamlara başladı bile Ölülerin üzerine bina dikecekler: Bu bir rüya değil

HAREY ZAHAV

Şirketin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Harey Zahav, İsrail'in en önde gelen inşaat şirketlerinden biri konumunda. Şirket kendi misyonunu "Mahalle ve yerleşim yerleri inşa etmek" olarak tanımlıyor.

Harey Zahav, uzun yıllar boyunca inşaat ve yerleşimin askıya alındığı ve Hristiyanların yaşadığı "Ultra-Ortodoks şehri" Emmanuel'de yüzlerce konut inşa etmesiyle biliniyor.