Dünya İsrail'in Gazze planı sızdı! Önümüzdeki hafta bütün strateji değişiyor

İsrail'in Gazze planı sızdı! Önümüzdeki hafta bütün strateji değişiyor

04.11.2023 - 12:10 | Son Güncellenme:

ABD basınına konuşan ve isimlerini saklayan diplomatlar, İsrail ordusunun savaş taktiklerinde bu hafta başında değişikliğe gideceğini bildirdi.

İsrailin Gazze planı sızdı Önümüzdeki hafta bütün strateji değişiyor

7 Ekim'den beri Gazze'ye yönelik saldırılarını devam ettiren İsrail bu süreçte sayısız insanı öldürdü. Havadan sivillere yönelik saldırılar dünyada ses getirirken İsrail ordusu dün gece okul, hastane ve ambulansları vurdu. Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün üçüncü defa İsrail'e geldi. Blinken burada savaşın durdurulması ve Gazze'ye insani yardımların sağlanması yönünde çağrı yaptı.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Blinken'a ateşkesin yalnızca rehinelerin serbest kalması halinde yapılacağını söyledi. Netanyahu, 'Askeri güç kullanarak devam edeceğimizi ve rehineler serbest bırakılana kadar ateşkesi kabul etmeyeceğimizi Blinken'a bildirdim' dedi.

'ATEŞKES DOĞRU KELİME DEĞİL'

CNN Internationel'e konuşan ve Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'nın hedef alınmasını değerlendiren ABD'li yetkililer İsrail ile yapılan temaslarda Tel Aviv'in son derece 'doğrudan' davrandığını aktardı. Olası bir ateşkesle ilgili konuşan ismini vermek istemeyen bir diplomat 'Hamas 200'den fazla kişiyi rehine aldı. Liderleri dahil çoğu tünellerde saklanıyor, ateşkes gerçekten şu aşamada kullanılacak bir kelime değil' dedi. Yetkili ayrıca İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu hatırlattı ancak İsrail ordusunun da uluslararası hukuka uygun davranması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Haberin devamında rehinelerin serbest bırakılması için temasların sürdüğünü kaydeden yetkili iki hafta önce serbest bırakılan iki kişiyi örnek gösterdi ancak sayılarının 240'ı geçtiği rehinelerin hepsinin serbest kalmasının 'zor' olduğunu belirtti.

İsrailin Gazze planı sızdı Önümüzdeki hafta bütün strateji değişiyor

ABD BASINI SIZDIRDI

Aynı ABD'li diplomatlar İsrail'in önümüzdeki hafta itibariyle havadan yaptığı saldırıları azaltacağını ve kara harekatının ön plana çıkacağını söyledi. Bu adımla birlikte İsrail ordusu Hamas'ın yer altındaki geniş ve kompleks tünel ağını temizlemeye girişecek.

GAZZE METROSU

2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas kuvvetleri olası bir kara harekatında burada hızlıca konum değiştirip İsrail'i zor durumda bırakabilir.

France24'e göre İsrail son olarak bu tünelleri 2021 yılında bombaladı ancak hala gizli kalan tünellerin olması yüksek bir ihtimal. Son günlerde ortaya çıkan görüntülerde bu analizleri doğruladı. Hamas tarafından yayınlanan görüntülerde savaşçıların tünellerden çıkıp İsrail ordusuna ait tankları vurduğu kayıtlara geçti.

Yazarlar