Dünya İşte Elon Musk'ın hedefi! Türkiye'deki Twitter kullanıcılarını bekleyen değişim

İşte Elon Musk'ın hedefi! Türkiye'deki Twitter kullanıcılarını bekleyen değişim

29.04.2022 - 07:04 | Son Güncellenme:

Elon Musk'ın Twitter'ı 44 milyar dolara satın almak için anlaşması sosyal medya kullanıcıları arasında büyük bir heyecana sebep oldu. Peki Elon Musk, Twitter'da neleri değiştirebilir? Elon Musk neden Twitter'ı satın almayı bu kadar çok istedi? İleride Türkiye'deki Twitter kullanıcılarını bekleyen değişimleri konunun uzmanlarıyla konuştuk.

İşte Elon Muskın hedefi Türkiyedeki Twitter kullanıcılarını bekleyen değişim

'Yüzyılın girişimcisi' olarak adlandırılan Elon Musk, 21'inci yüzyılın en önemli figürlerinden birine dönüşmüş durumda. ABD merkezli Forbes dergisinin geçtiğimiz günlerde açıkladığı '2022'nin en zenginleri' listesinde 219 milyar dolarlık servetiyle ilk sırada karşımıza çıkan Elon Musk yine heyecan verici bir olayla gündemde. SpaceX ve Tesla'nın CEO'su Elon Musk, ABD merkezli sosyal medya platformu Twitter'ı 44 milyar dolara satın almak için anlaştı, bu anlaşma Twitter tarafından da doğrulandı. Twitter'ın tamamının Musk'a ait bir kuruluş tarafından hisse başına 54.2 dolardan satın alınacağı ve satın alma işleminin tamamlanmasının ardından Twitter’ın özel bir şirket haline geleceği ifade edildi.

Haberin Devamı

İşte Elon Muskın hedefi Türkiyedeki Twitter kullanıcılarını bekleyen değişim

MUSK'A İLK UYARI AB'DEN GELDİ

Twitter'da 86.1 milyon takipçisi olan Elon Musk, bu platformda oldukça tartışmalı bir isim. Twitter'da sık sık tweet paylaşan Musk'ın başı bazen hakarete varan tweet'lerinden ötürü derde giriyor. Twitter'ı satın alma sürecinde sosyal medya platformunun ifade özgürlüğü konusunda çok daha ileri bir noktaya taşınacağının sözünü veren Musk, "İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır" ifadelerini kullandı.

Musk'ın bu sözlerine ilk uyarı ise Avrupa Birliği'nden (AB) geldi. Twitter'ın yeni dijital kurallara uymak zorunda olduğunu hatırlatan AB yetkilileri, kurallara uymadığı takdirde Musk'ın ağır para cezaları ve çeşitli yasaklamalarla karşılaşabileceği konusunda uyarıda bulundu. Avrupa Komisyonu'nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, "Çevrimiçi taciz, korsan ürünlerin satışı, çocuk pornosu veya terör propagandası gibi konularda Twitter, ABD'de bulunmayan Avrupa'ya has düzenlemelerimize uymak zorunda" diye konuştu. Peki Musk'ın bu mecrayı satın alması uzun ve kısa vadede neleri değiştirebilir? Elon Musk neden Twitter'ı satın almayı bu kadar çok istedi? Facebook ve Instagram'ı barındıran Meta ile Musk'ın teknoloji şirketleri arasında bir savaş başlayabilir mi? Konuyu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık ve Sosyal Medya Uzmanı Serdar Bağtır ile konuştuk.

Haberin Devamı

TWITTER'DA NELERİ DEĞİŞTİREBİLİR?

Elon Musk'ın Twitter'a ilgisinin yeni olmadığını söyleyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, girişimcinin zaman zaman yaptığı anketlerle kullanıcıların bu platformdaki beklentilerini bir süredir araştırdığını söyledi. Musk'lı Twitter'da gerçekleşebilecek ilk önemli değişikliğin tweet'lere düzenleme butonunun eklenmesi olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Kırık, "Birçok sosyal medya mecrasında olan ancak Twitter'da kullanılmayan bu özellik Musk'ın gelecek planları arasında ciddi anlamda yer alıyor. Bu özelliğin zamanla hesaplara ekleneceğini söyleyebilmek mümkün" ifadelerini kullandı. İfade özgürlüğü noktasında Musk'ın geçmiş dönemde sürekli Twitter'ı eleştirdiğini hatırlatan Doç. Dr. Kırık, "İfade özgürlüğü adına neler yapılacağını tespit edebilmek için henüz çok erken olsa da başta Trump dahil olmak üzere diğer askıya alınan hesapların tekrardan aktif hale gelebilmesi kuvvetle muhtemel" diye konuştu.

Haberin Devamı

Twitter'da şu anda en büyük sorunlardan birinin kripto para dolandırıcılığı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kırık, "Özellikle Elon Musk adına açılmış sahte hesaplarla bu dolandırıcılık faaliyetleri gerçekleştirilmekteydi. Musk'ın sahte ve bot hesaplarla mücadele noktasında kimlik doğrulama sistemini hayata geçireceğini söyleyebilmek mümkün" dedi. Doç. Dr. Kırık ayrıca Twitter algoritmasını sıklıkla eleştiren Musk'ın bu noktada da kısa vadede değişiklikler yapabileceğini söyledi.

İşte Elon Muskın hedefi Türkiyedeki Twitter kullanıcılarını bekleyen değişim

'BİZİ CİDDİ DEĞİŞİKLİKLER VE SÜRPRİZLER BEKLİYOR'

Sosyal Medya Uzmanı Serdar Bağtır, kısa vadede Twitter'ın üst düzey yöneticilerini önemli sürprizlerin beklediğini söyledi. "Elon Musk'ın işe alım stratejisi ve çalışma prensibi Twitter'ın alışık olduğu yöntemlerle tamamen farklı" diyen Bağtır, Twitter'ın başında çok yakında adını daha önce dijital dünyada pek duymadığımız birinin genel müdür olarak geleceğini tahmin ettiğini belirtti. Bağtır, "Musk, işe alım stratejisi ile ilgili olarak 'Üniversite mezunu olmak şart değil, eğer böyle bir şart olsaydı Bill Gates’i işe alma imkânınız varken alamazdınız' demişti. Bu sözü iş hayatını çalkalamaya devam ediyor. Twitter yetkilileri için de 'Twitter'ı aldıktan sonra yönetim kurulunun aldığı 3 milyon dolarlık maaşı iptal edeceğim' demişti. Kısaca ciddi değişiklikler bizi bekliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Uzun vadede Twitter kullanıcılarının platformda büyük yeniliklerle karşılaşacağından emin olduğunu söyleyen Bağtır, "Sosyal medya mecralarında yıllardır kalıplaşmış olan video gönderi, resim gönderi ve yazılı mesaj gönderimi gibi post çeşitlerine başka hiçbir mecrada olmayan ve kolay kopyalanamayacak yeni bir modelin eklenmesini bekliyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

'TWITTER, MUSK'A YETMEYECEK'

Twitter'la dönem dönem problemler yaşayan Elon Musk'ın bu platformu satın alması için dünya basınında 'İmkânsız aşk gerçek oldu' ifadeleri kullanıldı. Peki Musk, Twitter'ı almayı neden bu kadar çok istedi? Doç. Dr. Ali Murat Kırık, 'İmkânsız aşk gerçeğe dönüştü' yorumuna katıldığını söyledi. Doç. Dr. Kırık, "Twitter yönetim kurulu, Musk'ın şirketteki hissesini artırmasını önlemek için dramatik bir zehir hapı planını duyurmuştu. Hissedar hakları hükmü olarak da bilinen plan, herhangi bir hissedarın kurulun onayı olmadan yüzde 15'lik bir hisse oluşturması durumunda hisselerin seyreltilmesini tetikliyor. Her şeye rağmen bu plan, Twitter'ın Musk'ın teklifini kabul etmesini veya onunla diğer potansiyel alıcılarla müzakerelere girmesini engelleyemedi. Elon Musk her şeye rağmen Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldı ve imkânsız aşk gerçeğe dönüştü" diye konuştu.

Musk'ın şirketi dünya çapında bir ifade özgürlüğü platformu olarak dönüştürmek istediğini söyleyen Doç. Dr. Kırık, girişimcinin ayrıca platforma farklı bir reklam çehresi kazandırmak istediğini de söyledi. Musk'ın bir sonraki hedefinin ne olacağına dair henüz için bir ipucu olmadığını kaydeden Doç. Dr. Kırık, "Tek bildiğimiz şey Musk'a Twitter'ın yetmeyeceği" dedi.

İşte Elon Muskın hedefi Türkiyedeki Twitter kullanıcılarını bekleyen değişim

'O SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ HIZLI OLMAYACAK'

Elon Musk, Twitter'daki yeni dönem için sıklıkla ifade özgürlüğü vurgusu yaptı. Peki bu ne anlama geliyor? İlerleyen günlerde Twitter 'ifade özgürlüğü'nün merkezine mi dönüşecek yoksa bu hedef öngörülemeyen problemleri de beraberinde mi getirecek? "Musk'ın ifade özgürlüğü vurgusu çok dikkat çekici olsa da buz dağının görünmeyen bir tarafı da var" diyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, kimlik doğrulama sistemi ve anonim hesapların artık kullanılmayacak olmasının ister istemez düşüncelerin özgür bir şekilde aktarımını zedeleyeceği görüşünde. "Var olan kullanıcı sözleşmesindeki değişikliğin düşünce ve ifade özgürlüğünü olumsuz yönde etkileyeceğini düşünen çevreler mevcut" diyen Doç. Dr. Kırık, geçmişte Twitter'ın sergilediği sert ve taraflı tutumlar yüzünden bir kısım kullanıcının bu platformdan uzaklaştığını hatırlattı. "Şayet bu tutum yumuşar ve gerçek anlamda ideolojik temelli bir platform olmaktan uzaklaşırsa Twitter'ın kullanıcı sayısının da artacağı tahmin ediliyor" diyen Doç. Dr. Kırık, "Herkesin her şeyi söyleme hakkı etik değerlere ve özgürlük ilkelerine bağlı olmalıdır. Bilindiği üzere şiddete teşvik, şiddet söylemi veya istismar gibi unsurlar Twitter’da zaman zaman karşımıza çıkmaktadır" dedi. Doç. Dr. Kırık, Musk'ın bu önemli problemlere yönelik atacağı adımların Twitter'ın geleceğini şekillendireceğini söyledi.

Twitter'daki hakaret, sansür ve ifade özgürlüğü gibi konuların bir ekip tarafından takip edildiğini ancak mekanizmanın çok sağlıklı işlemediğini vurgulayan Serdar Bağtır ise, "Tüm sosyal mecralar aslında aynı durumdalar. Sahte hesapların belirlenmesinden 'verified' işaretinin dağıtımına kadar tüm konularda aksaklıklar mevcut. Bu sorunların çözümü hızlı olmayacak. Elon Musk'ın bu konulara hızlıca el atacağını düşünmüyorum" yorumunda bulundu.

'REKOR KULLANICI SAYILARINA BİR ANDA ULAŞILABİLİR'

Twitter'ın Elon Musk gibi popüler bir girişimci tarafından satın alınması kullanıcılar özelinde ne gibi tepkilere yol açabilir? Musk'lı bir Twitter'da olmak istemeyen önemli markalar günümüzde ağırlıkla 'prestij' amaçlı bulundukları bu platformdan çekilebilir mi? Musk'ın Twitter'ı satın almak üzere harekete geçtiğinin duyurulmasından sonra birkaç hashtag çalışmasının yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. Ali Murat Kırık, şunları söyledi:

"Bu hashtag'ler sanki büyük bir kullanıcı kitlesinin platformdan ayrılacağına dair bazı ipuçları barındırıyordu. Gönderilerini #GoodByeTwitter (Güle Güle Twitter) hashtag'i ile oluşturan veya platformdan ayrılmaktan bahseden kullanıcılar sayıca çoğunluktaydı. Ancak henüz beklenen tepkinin verilmediğini görüyoruz. En azından şu an için Twitter olağan akışı içerisinde hizmet vermeye devam ediyor."

Özellikle ABD'de tepkisel hesap kapatmaların yaşandığını ancak küresel çapta büyük bir kopmanın olmadığını belirten Doç. Dr. Kırık, "Şu an için büyük çaplı bir göç yaşanmamasında Musk'ın yapmış olduğu iddialı açıklamaların da etkisi var. Elon Musk, şirketlere, markalara ve işletmelere 'abone usulü' yeni bir proje sunacağını ifade etti. Farklı bir reklam stratejisiyle karşılaşabiliriz. Bu stratejilerin detayları bilinmediği için markaların kendilerini nasıl konumlandıracaklarına dair net bir açıklama yapmak için henüz erken" diye konuştu.

İşte Elon Muskın hedefi Türkiyedeki Twitter kullanıcılarını bekleyen değişim

Doç. Dr. Kırık ayrıca geçmişte Twitter'ın tutumu nedeniyle platformu terk eden kullanıcıların Musk'tan sonra tekrardan bu mecraya dönebileceklerini de vurguladı. Twitter kullanıcılarının yaşadıkları en küçük sorunda bir yıl önce platformdaki aktif görevinden çekilen Jack Dorsey ile başlayan tweet'ler atmaya devam ettiklerini söyleyen Sosyal Medya Uzmanı Serdar Bağtır, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu da şunu gösteriyor ki eski kitle Dorsey'e sadık. Bu kitle Musk'a kolaylıkla uyum sağlayamayacak. Tepki olarak hesabını kapatacakların sayısı fazla olmaz. Eğer gelecekte büyük teknolojik yenilikler eklenirse Twitter daha önce hiç görmediği rekor kullanıcı sayılarına bir anda ulaşabilir."

EN KRİTİK SORU: YAKIN GELECEKTE BİZİ NASIL BİR SAVAŞ BEKLİYOR?

Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu ve Facebook ile Instagram'ı bünyesinde bulunduran Meta şirketi ile Elon Musk'ın başta Twitter olmak üzere elinde bulunduracağı sosyal medya platformları arasında bir savaş yaşanabilir mi gelecekte? Yoksa bizi bambaşka bir savaş mı bekliyor? Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Elon Musk'ın Twitter'da kullanıcı sayısını artırabilme adına atacağı adımlardan ilkinin kullanıcıların bir yayıncıya dönüştürülmesi fikri olabileceğini söyledi. "Kullanıcılar tıpkı Instagram ve Youtube'da olduğu gibi içeriklerden gelir elde etmeye başlarlarsa Twitter'a ilginin artacağı öngörülmektedir" diyen Doç. Dr. Kırık, Twitter'a getirilecek 'Premium' sisteminin de kullanıcı artışı sağlayabileceğine dikkat çekti.

"Zuckerberg, şirketin ismini Meta olarak değiştirdikten sonra ciddi Metaverse çıkışları gerçekleştirmiş ve kullanıcıları bu sanal dünyaya geçiş noktasında teşvik etmişti" diyen Doç. Dr. Kırık, Metaverse fikrinin Musk'ın gelecek planları arasında olduğunu söyledi. "Bundan sonraki süreçte bir Zuckerberg ve Musk savaşı izleyebiliriz" diyen Doç. Dr. Kırık, sosyal medya mecraları arasındaki rekabetin kullanıcılara olumlu bir şekilde yansıyacağını söyledi. Sosyal Medya Uzmanı Serdar Bağtır da Mark Zuckerberg'in gelecek 10 yıl içinde 'Metaverse' evrenini gerçekleştirmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini hatırlattı. "Aralık 2021'de Elon Musk, Metaverse'ün sadece pazarlama taktiği olduğunu ve NeuraLink projesinin bundan çok daha iyi olduğunu söylemişti" diyen Bağtır, "İlerleyen dönemlerde Facebook-Twitter ya da Instagram-Twitter savaşından ziyade Metaverse-NeuraLink savaşı yaşanacak" yorumunda bulundu.