Dünya İsveç ve Finlandiya'dan son dakika NATO açıklaması! Konu müzakereler

İsveç ve Finlandiya'dan son dakika NATO açıklaması! Konu müzakereler

02.02.2023 - 17:46 | Son Güncellenme:

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, İsveç Başbakanı ile ortak gerçekleştirdiği toplantıda NATO'ya dair açıklamalarda bulundu. Marin konuyla ilgili "İsveç'in problemli çocuk gibi göründüğü bir ortamdan haz etmiyorum" derken Ulf Kristersson ise konuya ilişkin "Bir şeyler yanarken müzakerelerin devam etmesi söz konusu değil" dedi.

İsveç ve Finlandiyadan son dakika NATO açıklaması Konu müzakereler

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç’in başkenti Stockholm’de bir araya geldi. Liderler, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin İsveç'in adaylığına karşı çıkmasına rağmen Finlandiya ve İsveç'in aynı anda NATO'ya katılma kararlılıklarını sürdürdükleri ifade edildi. Finlandiya Başbakanı Marin yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın üyelik sürecini İsveç ile birlikte sürdürmek istediğini ve Türkiye ile sorunların temmuz ayında Litvanya’nın Vilnius'ta yapılacak bir sonraki NATO zirvesine kadar aşılacağından emin göründüğünü aktardı. Marin, "Bugün net bir mesaj vermemiz çok önemli. Finlandiya ve İsveç birlikte başvurdu ve birlikte katılmamız herkesin çıkarınadır” ifadelerini kullanarak, "İsveç'in sınıftaki sorunlu çocuk olarak tasvir edildiği bu atmosferden, durumdan hoşnut değilim. Durumun böyle olduğunu düşünmüyorum. İsveç ayrıca NATO üyesi olmak için gerekli tüm şartları sağlıyor” dedi.

İsveç Başbakanı Kristersson ise, ülkesinin geçen yıl İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında imzalanan NATO üyeliğine dair üçlü muhtıraya uymaya devam ettiğini aktararak, konuyla ilgili Marin ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'den gelen "çok net mesajları" takdir ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

İsveç ve Finlandiyadan son dakika NATO açıklaması Konu müzakereler

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YERİNE GETİRİRİZ

Yaşanan olay sonrası İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO'ya üyeliği tekrar gündeme geldi ve görüşmeler tıkandı. Konuyla ilgili son açıklama dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Erdoğan konuyla ilgili şöyle dedi:

"İsveç'in ve Finlandiya'nın taahhütlerine tam olarak uymalarını bekliyoruz. NATO üyeliği yolunda atacakları adımlar mutabakat zaptında yer alıyor. Bu adımlara göre de biz kararımızı vereceğiz. Tekrar söylüyorum an itibarıyla İsveç'in NATO üyeliğine sıcak bakmıyoruz. Öte yandan Finlandiya'nın durumunu farklı değerlendiriyoruz. Görelim İsveç verdiği sözleri tutacak mı? Tutmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Finlandiya eğer şu andaki gibi bu süreci işletirse bizler de parlamentomuz açık olduğunda üzerimize düşen görevi yerine getiririz."

Haberin Devamı

Tüm bu gelişmeler yaşanırken İsveç ve Finlandiya'dan bir son dakika açıklaması geldi. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Stockholm'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, Finlandiya ve İsveç'in aynı anda NATO'ya katılmaya kararlı olduklarını söyledi.

'MÜZAKERELERİN DEVAM ETMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, "İsveç'in problemli çocuk gibi göründüğü bir ortamdan haz etmiyorum" diyerek NATO'nun her iki ülkenin üyeliğini onaylaması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise konuya ilişkin "Bir şeyler yanarken müzakerelerin devam etmesi söz konusu değil" ifadelerini kullandı.