Dünya İsveç'ten sonra bu kez Danimarka! Yeni provokasyon

İsveç'ten sonra bu kez Danimarka! Yeni provokasyon

22.07.2023 - 11:22 | Son Güncellenme:

Danske Patrioter adlı grup üyelerinin internet üzerinden canlı yayınladığı provokasyon, İsveç'teki skandalı izledi. Türkiye ve Irak'tan sert tepki var.

İsveçten sonra bu kez Danimarka Yeni provokasyon

İskandinav ülkesi İsveç'te gerçekleşen provokasyondan saatler sonra bu kez Danimarka'da yeni bir skandala imza atıldı. 

Haberin Devamı

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Cuma günü öğleden sonra bir grup Irak Büyükelçiliği önüne geldi. İslam karşıtlığıyla bilinen Danske Patrioter adlı grup üyeleri, Kur'an-ı Kerim'i yakıp internetten canlı yayınladı.

Danske Patrioter üyeleri ayrıca Irak bayrağını da ateşe verdi. Canlı yayın sırasında Irak bayrağı için 'sümüklü' gibi ifadelerin kullanıldığı duyuldu, hakaretlerin tonu giderek arttı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de Salvan Momika adlı provokatörün Irak Büyükelçiliği önünde Kur'an'ı Kerim yakmak için izin alması, Irak ve İsveç arasında büyük bir kriz çıkardı.

Bir Irak göçmeni olan Momika'nın provokasyonundan önce öfkeli göstericiler İsveç'in Bağdat Büyükelçiliği'ni ateşe verdi. Irak ayrıca İsveç Büyükelçisi'ni sınır dışı edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Provokatör Momika ise Stockholm'deki Irak Büyükelçiliği önünde kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'i yere atıp çiğnedi.

IRAK KINADI

Olayların ardından Irak ve Türkiye'den Danimarka'ya sert tepki gösterildi. Irak Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı iki resmi açıklamayla İsveç ve Danimarka'daki provokasyonları kınadı.

KILIÇ: ŞİDDETLE KINIYOR VE LANETLİYORUM

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç yaşanan olaylara sosyal medya hesabından tepki gösterek, 'Danimarka'da Kur'an-ı Kerim’e yapılan saygısızlığı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Bu eylemler, ahlaksızlığın ve saygısızlığın zirvesidir. Fikir hürriyeti insanların kutsalına saldırmak ve hakaret etmek değildir. Irkçı ve islamofobik eylemlere karşı her zaman mücadele edeceğiz!' dedi.

AK PARTİ: AÇIK BİR NEFRET SUÇU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, provokasyonu lanetledi. Çelik şu ifadeleri kullandı:

"Danimarka'da İslam düşmanı bir grubun Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik gerçekleştirdiği eylemi lanetliyoruz... Din ve vicdan hürriyetine karşı gerçekleştirilen bu lanetli eylem, açık bir nefret suçudur.

İslam'a ve Müslümanlara yönelik provokasyonlar karşısında Danimarka yetkililerinin duyarsızlığı bu nefret suçlarına destek vermeleri anlamına gelmektedir."

 

BAKAN TUNÇ'TAN SERT TEPKİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İsveç’in ardından bu kez de Danimarka'da İslam düşmanı bir grubun gerçekleştirdiği, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik çirkin saldırıyı lanetliyorum" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Tunç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsveç’in ardından bu kez de Danimarka'da İslam düşmanı bir grubun gerçekleştirdiği, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik çirkin saldırıyı lanetliyorum. İsveç ve Danimarka başta olmak üzere bazı ülkelerde İfade özgürlüğü kılıfıyla müsamaha gösterildiği için sistematik bir hal alan bu çirkin saldırılar karşısında ilgili ülkelerin caydırıcı ve etkin tedbirleri almamakta ısrar ettiklerini bu tutumun da saldırganları suç işlemeye teşvik ettiğini üzülerek takip ediyoruz. Dini değerlere yönelik saldırılar tüm demokratik hukuk devletlerinde suç olarak düzenlenmiştir. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinde 12 Temmuz 2023 tarihinde kabul edilen kararla da Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar dini nefret olarak tanımlanmıştır. Kur’an-ı Kerim’e yönelik bu çirkin saldırıların gerçekleştiği ülkelerin BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyi’ndeki yükümlülükleri başta olmak üzere uluslararası sorumlulukları çerçevesinde, İslam dinine ve milyarlarca inananına yönelik bu nefret suçunun önlenmesi için caydırıcı ve önleyici tedbirleri acilen almalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.