Dünya İsveç'ten Türkiye'yi ikna için yeni adım

İsveç'ten Türkiye'yi ikna için yeni adım

08.11.2022 - 11:25 | Son Güncellenme:

Ankara'ya gelen Başbakan Kristersson, Türkiye ile imzalanan muhtırayı sonuna kadar uygulayacaklarını belirtip "İsveç terör örgütleriyle (PKK/PYD) diyaloğa girmeyecek" dedi.

İsveçten Türkiyeyi ikna için yeni adım

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle on yıllardır devam eden tarafsızlığına son veren İskandinavya ülkeleri İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu. Türkiye, iki ülkenin terör örgütü PKK/YPG'ye verdiği destek nedeniyle üyeliği veto edeceğini açıkladı. 

Haberin Devamı

Haziran sonundaki tarihi NATO zirvesinden önce, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında bir mutabakat imzalandı.

İskandinav ülkeleri, ittifaka katılım için Ankara'dan yeşil ışık bekliyor. Bugün Türkiye'ye gelen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.

İsveç Başbakanı, görüşme öncesinde "İsveç parlamentosu Türkiye ile 'İsveç Parlamentolar Arası Dostluk Grubu' kurulması için çalışma başlatıldığını duyurmak isterim. İsveç Muhtırayı sonuna kadar uygulayacak. İsveç terör örgütleriyle (PKK/PYD) diyaloğa girmeyecek" dedi.

İsveç Başbakanı’nın ziyaretinin ana gündeminde, ülkesinin NATO üyeliğinin TBMM’de onaylanması isteği bulunuyor. İttifakın 30 üyesinden Türkiye ve Macaristan dışındaki ülkeler onay işlemini tamamladı. Macaristan, Aralık ayı içinde sürecin tamamlanmasının öngörüldüğünü duyururken, Türkiye üçlü muhtıradaki şartların yerine getirilmesi için somut adımların atılması beklediğini tekrarladı.

Haberin Devamı

Madrid’deki NATO Zirvesi’nde imzalanan 3’lü Muhtıra’dan sonra İsveç ilk adımını, 2019’dan bu yana uyguladığı silah ambargosunu kaldırarak atmıştı.

Ardından terörle mücadele konusunda çıkarılan yeni yasayla muhtıranın hayata geçirilmesi yönünde önemli bir aşama daha kat etmişti.

Ancak terör suçlularının iadesi sürecinde bir gelişme yaşanmaması ve terör örgütü mensuplarının İsveç’in başkenti Stockholm’de terör örgütü YPG/PKK yandaşlarının yaptığı gösteriler Türkiye’nin tepkisini çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi karşılama töreninden sonra görüşeceği Kristersson ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.