Dünya İsveç’ten yeni adım

İsveç’ten yeni adım

04.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

NATO üyeliği konusunda Türkiye’den olumlu bir yanıt alamayan İsveç’in, Ankara’nın itirazlarını giderme amacıyla terörle mücadele yasasında değişikliğe gideceği belirtiliyor.

İsveç’ten yeni adım

Özellikle Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri sonrasında NATO’ya üyelik konusunda Türkiye’den onay alması zora giren İsveç’in, Ankara’nın itirazını giderme adına terörle mücadele yasasında değişikliğe gideceği öne sürüldü.

Haberin Devamı

İsveç merkezli “Dagens Nyheter” gazetesi, Stockholm hükümetinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talep ettiği gibi “terör örgütü faaliyetlerine katılmanın suç sayılmasını” öngören bir değişikliği kabul etmeye hazırlandığını yazdı. Euronews Türkçe’nin aktardığı habere göre, İsveç hükümetinin NATO üyeliğini elde etmek için Ankara’ya bir anlamda taviz verileceği yorumunu yapan gazete, söz konusu düzenlemeye ilişkin özellikle İsveç Barolar Birliği’nin itirazları bulunduğunu aktardı.

GAZA BASILDI

Gazete, itirazlara rağmen hükümetin terör örgütüne üyeliğin suç sayılması için gelecek hafta düğmeye basacağını belirtirken, aynı gün Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında NATO üyeliğiyle ilgili Brüksel’de üçlü toplantının gerçekleşeceğini hatırlattı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “İsveç, çok uzun süredir terörist faaliyetlere katılım olasılığına ilişkin gevşek bir yasal düzenlemeye sahip” demişti.

Haberin Devamı

Hükümetin, söz konusu yasal düzenlemeyi hayata geçirmek için çalışmaları hızlandırdığını kaydeden “Dagens Nyheter”, düzenlemenin NATO zirvesinden önce 1 Haziran’a kadar yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini yazdı.

ABD’DEN FARKLI YORUM

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Finlandiya ile İsveç’in aynı anda NATO’ya katılmasının önemli olmadığını belirtti. Kirby, iki ülkenin de “Müthiş birer NATO müttefiki” olacağını söyledi. Ankara’dan son dönemde gelen açıklamalarda, iki ülkenin üyelik süreçlerinin aynı hızda ilerlemeyebileceği kaydedilmişti.