Dünya Jeffrey: ABD Türkiye’ye gerçek bir teklif sunmalı

Jeffrey: ABD Türkiye’ye gerçek bir teklif sunmalı

14.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin Suriye eski özel temsilcisi James Jeffrey, “Foreign Policy” dergisine yazdığı makalede, Türkiye’nin Suriye’de terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ye (SDG) yönelik kara harekatı başlatma ihtimalinin, Ankara-Washington arasında tansiyonu tekrar yükselttiğini vurgularken, ABD’nin masaya “gerçek bir teklif koyması gerektiğine” dikkat çekti.

Jeffrey: ABD Türkiye’ye gerçek bir teklif sunmalı

Ukrayna’dan NATO’nun nükleer politikasına, İran’a kadar onlarca konuda iki ülkenin çıkarlarının örtüştüğünü söyleyen Jeffrey, “Birçok sıkıntıya rağmen Ankara’nın en hayati müttefiki Washington, Türkiye de ekonomik ve askeri ağırlığıyla stratejik coğrafyası göz önüne alındığında ABD’nin Avrasya’daki kilit ortağı. Ancak Washington’ın DAEŞ’e karşı ortak çabada YPG’ye verdiği destekle ilgili anlaşmazlıklar, 2016’dan bu yana ilişkileri defalarca sarstı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye ile ABD’nin Suriye’ye ilişkin genel hedeflerinin benzer olduğunu anlatan Jeffrey, SDG’nin DAEŞ’e karşı elde ettiği başarıyı temel alan ABD’nin, bu oluşuma verdiği desteği genişlettiğini, Türkiye’nin ise “anlaşılır bir şekilde bunu potansiyel tehdit olarak görerek” ABD’nin SDG’ye verdiği desteğe daha çok tepki gösterdiğini yazdı.