Dünya Kabil’de avlandı! Hakkani parmağı

Kabil’de avlandı! Hakkani parmağı

03.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD, Usame Bin Ladin’in ardından 20 yıldır peşinde olduğu Eymen El-Zevahiri’yi de gerçekleştirdiği operasyon ile öldürdü. Zevahiri Kabil’de kaldığı evin balkonunda SİHA ile vuruldu.

Kabil’de avlandı Hakkani parmağı

Terör örgütü El Kaide’nin lideri Eymen El-Zevahiri (71), Pazar günü ABD tarafından gerçekleştirilen bir operasyonla Afganistan’ın başkenti Kabil’de öldürüldü. Beyaz Saray, önceki akşam Afganistan’da başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini bildirirken, ABD Başkanı Joe Biden, “Artık adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok. Ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsan saklan, halkımız için bir tehditsen, ABD seni bulur ve çıkarır” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Biden, Amerikan istihbaratının bu yılın başlarında Zevahiri’nin yerini tespit ettiğini belirtirken, El Kaide liderinin aile üyeleriyle bir araya gelmek için Taliban kontrolündeki Kabil’de bulunduğu belirtildi. Biden, operasyonda aile üyelerine zarar gelmediğini ve sivil can kaybı yaşanmadığını da sözlerine ekledi. 

2011’de geçti 

ABD güçlerinin 2011’de Usame bin Ladin’i öldürmesinin ardından El Kaide’nin başına geçen Zevahiri’nin, 2001’de yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarının organizatörü olmakla suçlanıyordu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Zevahiri’nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Taliban’ın taahhütlerine uyma konusundaki isteksizliği veya yetersizliği karşısında, Afgan halkını güçlü insani yardımlarla desteklemeye ve özellikle kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunmasını savunmaya devam edeceğiz” dedi. Eski ABD başkanı Barack Obama ise “Bu geceki haberler aynı zamanda Afganistan’da savaşa girmeden terörün kökünü kazımanın mümkün olduğunun kanıtı. Ve umarım bu haber, 11 Eylül ailelerine ve El Kaide’nin elinde acı çeken herkese bir nebze olsun barış sağlar” dedi. 

Haberin Devamı

Kabil’de avlandı Hakkani parmağı

Zevahiri kimdir?

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri, Usame Bin Ladin’in sağ kolu ve örgütün baş ideoloğu olarak biliniyordu. Zevahiri, Bin Ladin’in 2011’de yine bir başka ABD operasyonu sonucu öldürülmesi sonrası örgütün lideri olmuştu. Mısır’ın başkenti Kahire doğumlu olan Zevahiri, seçkin bir aileden geliyor ve terör örgütüyle tanışmadan önce doktorluk yapıyordu. İsmi Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat suikastına karışan Zevahiri, başka suçlardan hapis yattı ve daha sonra Suudi Arabistan’a yerleşti. Afganistan, Pakistan, Mısır, Kenya ve Tanzanya’da terör saldırılarında rol oynadı. Uzmanlar, Zevahiri’nin 2001’de düzenlenen 11 Eylül saldırılarının da “operasyonel beyni” olduğuna inanıyor.

Kabil’de avlandı Hakkani parmağı

Operasyon nasıl oldu?

Beyaz Saray yetkilileri, Zevahiri’nin Kabil’de bir evin balkonunda öldürüldüğünü söyledi. Saldırıda sahada asker bulunmadı. Zevahiri Amerikan SİHA’sı ‘Reaper’ ile gerçekleştirilen saldırıyla vurulurken, saldırıda sivil kaybın önlenmesi amacıyla sofistike bir füze kullanıldı. Nokta atışı için, Zevahiri, balkonda tek başına olduğu kesinleşince saldırı emri verildi ve ‘R9X’ isimli patlayıcı bulunmayan füzeler kullanıldı. ABD Başkanı Biden, saldırı tamamlandığında CIA Direktörü William Burns tarafından bilgilendirildi.

Haberin Devamı

Kabil’de avlandı Hakkani parmağı

Hakkani parmağı

Zevahiri’nin bulunduğu evin, Taliban İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani’nin bir yardımcısına ait olduğu öne sürülüyor. Bölgeden gelen haberler, Hakkani örgütünün saldırı sonrası eve geldiği ve Zevahiri’nin yakınlarını başka bir bölgeye yerleştirdiği yönünde. Örgütün ayrıca eve girişe izin vermediği ve Zevahiri’nin evde bulunduğuna dair delilleri yok ettiği iddia ediliyor.  Bir başka iddia ise, Zevahiri’nin yerinin Pakistan tarafından ABD ile paylaşıldığı.