Dünya Kabus gibi gece!

Kabus gibi gece!

06.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail polisinin dün sabaha karşı Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinlilere yönelik baskın düzenlemesi bölgede gerginliği artırırken, İsrail ile Hamas arasında iki yıl önce yaşanan çatışmaların tekrar edeceği endişesi yarattı.

Kabus gibi gece

İsrail’in Hamas’la kanlı çatışmasının üzerinden iki yıl geçmesinin ardından, İsrail polisinin, dün sabaha karşı Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskın sonrası tansiyon yeniden yükseldi. İsrail güvenlik güçleri, Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinlilere ses bombası, plastik mermi ve copla saldırdı. İsrail polisinin orantısız güç kullandığı görülürken, 350’den fazla Filistinlinin gözaltına alındığı bildirildi. Kudüs merkezli Wadi Hilweh Araştırmaları Merkezi, gözaltına alınanların sayısının 500’e yakın olduğunu duyurdu. Filistinli yetkililer, çatışmalarda 14 kişinin yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı

POLİSİN İDDİASI

İsrail polisi, baskının, Mescid-i Aksa’da bir grup Filistinli gencin sopalar, taşlar ve havai fişeklerle şiddetli bir kargaşa başlatmak için barikat kurması nedeniyle düzenlendiğini öne sürdü. Polis, gözaltına alınan Filistinlileri de, “taşlar, sopalar ve havai fişekler taşıyan kışkırtıcılar” olarak nitelendirdi. Sosyal medyada caminin içinden paylaşılan videolarda, İsrail polisinin Filistinlileri copla darp ettiği ve polise havai fişekler atıldığı görülüyor. İsrail güçlerinin cami içindeki Kıble Mescidi’ne sığınanlara göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahalesi sırasında yangın çıktığı kaydedildi. İsrail güçleri gün içinde 2 kez daha Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna “İşgalcileri, büyük bir patlamaya yol açabilecek kutsal yerlerde, kırmızı çizgileri aşmamaları konusunda uyarıyoruz” derken, Filistin Dışişleri Bakanlığı, baskını “Filistinlilerin kutsal mekanlarında özgürce ibadet etme hakkına yönelik “korkunç bir saldırı” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

BM YETKİLİSİ: DEHŞETE DÜŞTÜM

Arap ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyadan İsrail’in baskınına sert tepki gelirken, Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, baskın görüntüleri karşısında dehşete düştüğünü vurguladı. Wennesland, “Mescid-i Aksa Camii’ndeki şiddet görüntüleri beni dehşete düşürdü. Filistinlilerin İsrail güvenlik güçleri tarafından bariz bir şekilde darp edilmesinden ve çok sayıda tutuklamadan rahatsız oldum” ifadelerini kullandı.

ABD: ENDİŞELİYİZ

İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa baskınına ilişkin ABD’den itidal çağrısı geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “Devam eden şiddetten son derece endişeliyiz ve tüm tarafları daha fazla tırmanıştan kaçınmaya çağırıyoruz. Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin bu gerilimi azaltmak ve sükuneti sağlamak için birlikte çalışmaları şu anda her zamankinden daha önemli” dedi.

Kabus gibi gece

KARŞILIKLI ROKET SALDIRILARI

Filistin’den Hamas ve İslami Cihat örgütleri, İsrail’e, baskının karşılığı olacağı uyarısında bulunurken, Mescid-i Aksa’da yaşananların ardından gerginlik Kudüs’teki sokaklara taştı. Dün sabah saatlerinde ise, Gazze şeridinden İsrail yönüne 10’a yakın roket atıldı ancak ölen ya da yaralanan olmadı. İsrail ordusu, saldırılardan Hamas’ı sorumlu tuttu ve Batı Şeria’ya hava saldırısıyla karşılık verdi. Saldırıda Hamas’ın silah üretim tesislerinin bombalandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Filistin medyası ise, İsrail’e roket saldırılarını Filistin Kurtuluşu İçin Demokratik Cephe (DFLP) ve Halk Direniş Komitesi adlı küçük örgütlerin üstlendiğini bildirdi. Hamas, saldırıyı üstlenmese de roketlerin Mescid-i Aksa baskınına yanıt olduğunu söyledi. Hamas’ın Filistinlilere büyük protestolar düzenlenme çağrısında bulunması ise, iki yıl önce İsrail ile Filistinliler arasında yaşanan şiddetli çatışmaların tekrarlanması endişesi yarattı.

Kabus gibi gece

Ankara’dan saldırıya sert tepki

ANKARA Milliyet - İsrail güvenlik güçlerinin dün sabaha karşı Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyip sivil müslümanları darp ettiği görüntüler, Türkiye’de tepkiyle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı, “müdahale”yi lanetlerken, çok sayıda siyasi de yayımladıkları mesajlarla İsrail’i kınadı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: İsrail, bu kutsal Ramazan ayında Harem-i Şerif’in kutsiyetini ihlal etti. Aynı şekilde tarihi statükosunu bozacak bir adım attı. Bunu kabullenmek mümkün değil. Şiddetli bir şekilde lanetliyoruz... Özellikle Ramazan ayında böyle provokasyonların olmaması konusunda kendilerini de uyarmıştık... İsrail’le diyalog tekrar başladı ama bizim İsrail’le angajmanımız kesinlikle Filistin davası pahasına olamaz.

Dışişleri Bakanlığı: İsrail güvenlik güçlerinin, Harem-i Şerif’in kudsiyetini ve tarihi statükoyu ihlal ederek, Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini, Kıble Mescidi’ne sığınanlara müdahale etmesini ve çok sayıda Filistinli sivili gözaltına almasını lanetliyoruz. Mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere yönelik bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: İsrail’in masum Filistinli kardeşlerimize aralıksız devam eden zulmü, Ramazan’da, Müslümanların mukaddes vakitlerinde de devam ediyor... İnsanlık dışı bu vahşeti kınamak ve Filistin halkının haklı davalarını desteklemek, onların yanında olmak hepimizin insani ve ahlaki görevidir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Filistinli kardeşlerimize karşı Mescid-i Aksa’da gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Filistinli kardeşlerimize karşı gerçekleştirilen bu zulmün artık son bulmasını diliyorum, daima yanlarında olduğumuzu hatırlatıyorum.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: İsrail hükümetini gerilimi tırmandıracak şiddet eylemlerine derhal son vermeye, aynı zamanda aklıselim bir çizgiye gelmeye davet ediyor; Mescid-i Aksa’ya yapılan saygısız, kaba, orantısız, yaralayıcı ve insanlık dışı operasyonları tüm gücümle kınıyorum.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Saldırıların derhal durdurulması ve Kudüs’te ibadet özgürlüğünün korunması için çağrıda bulunuyor ve uluslararası toplumu harekete geçmeye davet ediyoruz. Filistin mahzundur ama asla yalnız değildir. Filistinli kardeşlerimizi en güçlü şekilde desteklemeye devam edeceğiz.

 

Yazarlar