Dünya ‘Kader Taşı’ için askeri operasyon

‘Kader Taşı’ için askeri operasyon

03.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İskoçya’da kalede korunan “Kader Taşı”, İngiltere Kralı Charles’ın taç töreninde kullanılacak. “Kader Taşı”, İskoç milliyetçiler tarafından çalınma tehdidine karşı gizli bir askeri operasyonla Londra’ya götürülecek.

‘Kader Taşı’ için askeri operasyon

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in 8 Eylül 2022’de ölmesinden sonra tahta geçen oğlu Charles (74) için gelecek ayın 6’sında taç takma töreni yapılacak. İskoçya’daki Edinburgh Kalesi’nde korunan “Kader Taşı” (Stone of Scone) da törende yer alacak. “Taç Takma Taşı” da denilen ve yüzyıllardır taç törenlerinde büyük öneme sahip olan

Haberin Devamı

152 kiloluk kum taşı bloğunun, İskoç milliyetçileri tarafından kaçırılabileceğine dair endişeler var.

‘Tehdit alınıyor’

Bu nedenle taşın Edinburgh’tan törenin yapılacağı Londra’daki Westminster Abbey kilisesine taşınması için gizli bir askeri operasyon düzenleneceği ortaya çıktı. Daily Mail gazetesi, Kader Taşı’nın ordu, polis ve İskoçya Tarihi Çevresi’nin (HES) ortak operasyonuyla, Londra’ya taşınacağını yazdı. Taşıma planının sosyal medyada ‘Kader Taşı’nın çalınacağını iddia eden çok sayıda tehdidin paylaşılması üzerine gizlendiği belirtildi. Gazete, taşın özel bir konteynerde bu ayın son haftasında Londra’ya taşınacağını öne sürdü.

‘Kader Taşı’ için askeri operasyon

İngiliz Kral ele geçirmişti

Yüzyıllardır İskoçya hükümdarlarının taç törenlerinde kullanılan taş, 1296’da İskoçya’nın İngiliz işgali sırasında İngiltere Kralı I. Edward tarafından ele geçirilmişti. Kader Taşı, 700 yıl boyunca İngiltere ve İskoçya’nın da bağlı olduğu Büyük Britanya’nın hükümdarlarının taç törenlerinde kullanıldı. Ancak 1950’de 4 İskoç öğrenci, Kader Taşı’nı Westminister Abbey’den çaldı. Bir otomobille dışarı çıkarılan taş, 3 ay sonra İskoçya’daki Arbroath Abbey manastırında bulundu. 

Haberin Devamı

Londra’daki Westminster Abbey’e geri getirilen taş, dönemin İngiltere Başbakanı John Major tarafından, kalıcı olarak sergilenmesi için İskoçya’ya iade edildi. Şu anda Edinburgh Kalesi’nde İskoç Kraliyet Mücevherleri’nin yanında muhafaza edilen taş, İngiltere Kralı Charles’ın taç töreninde geleneksel olarak tahtın altına yerleştirilmesi için “geçici” olarak Londra’ya götürülecek.

‘Kader Taşı’ için askeri operasyon

Kral portreleri için 189 milyon

İngiliz hükümetinin, kamu kurumlarına asılacak olan Kral 3. Charles’ın portrelerine 8 milyon sterlin (189 milyon TL) harcayacağı açıklandı. Okullar, polis karakolları ve belediye daireleri gibi kamu kurumları, gelecek ay Charles’ın taç töreninden sonra kralın çerçeveli, resmi bir portresini ücretsiz bir şekilde alma hakkına sahip olacak.

Bu nedenle hükümetin 8 milyon sterlinlik bir fon ayırmasını eleştirenler de oldu. Öte yandan geçen yıl ölen Kraliçe Elizabeth’in portreleri de artık kamu kurumlarından kaldırılacak.

‘Kader Taşı’ için askeri operasyon

Harry’nin ABD vizesi tehlikede

İngiltere Kralı Charles’ın küçük oğlu Prens Harry (38) ile eşi Meghan Markle, üç yıl önce kraliyetten ayrılıp ABD’ye yerleşti. Harry’nin ABD vize başvurusu sırasında geçmişteki uyuşturucu kullanımıyla ilgili soru sorulduğu ortaya çıktı. Düşünce kuruluşu “Heritage Foundation”, Harry’nin bu soruya ne cevap verdiği ve ABD’ye girmesine nasıl izin verildiğiyle ilgili yetkililerden bilgi istedi. Yetkililer, bunu öğrenmek için prense 12 Nisan’a kadar süre verdi. Harry’nin ABD vizesini bir torpil aracılığıyla alıp almadığı merak ediliyor.