Dünya Kan donduran 'şaka!' Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

Kan donduran 'şaka!' Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

15.12.2022 - 10:04 | Son Güncellenme:

ABD, Ukrayna'ya Patriot füzelerinin ardından 'akıllı bomba' vermeye hazırlanıyor. Belarus ordusunun 'Z' sembolünü hatırlatan 'kırmızı kare' işaretleriyle resmi televizyonda görünmesi, bir kez daha savaşın yayılacağı korkusunu büyüttü. Rusya'nın başkenti Moskova'da ise, duyanların kulaklarına inanamadığı anlar yaşandı.

Kan donduran şaka Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

ABD'nin Ukrayna'ya Patriot sevk etme kararını bugün duyurması bekleniyor. Savaşın kurallarını yeniden yazmaya hazırlanan Washington'ın hamlesi, beklendiği gibi Rusya'dan çok sert bir karşılık buldu.

Haberin Devamı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna'ya gönderilecek Amerikan füzelerinin meşru hedef haline geleceğini ve vurulacağını ilan etti.

Amerikan Washington Post gazetesi ise, ABD'nin Ukrayna'ya akıllı bomba kitleri vermeyi planladığını özel haberiyle duyurdu.

Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya gönderilecek kitlerle güdümsüz hava cephaneliğini Rus mevzilerini yüksek isabetle hedef alabilen 'akıllı bombalar'a dönüştürmeyi amaçlıyor. Kısa adı JDAM olan Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı, birçok silaha eklenebiliyor.

Söz konusu elektronik ekipmanın eklendiği füze ya da bombalar, belirlenen hedefin koordinatına doğru çok yüksek irtifalardan bile bırakılabiliyor. Washington Post'un haberinde, Ukrayna'nın 'akıllı bombalar'ı savaş uçaklarından mı yoksa karada konuşlu silahlarla mı kullanacağına dair bir detay yok.

Haberin Devamı

Haberini konuya hakim kaynaklara dayandıran Washington Post, Joe Biden'ın tıpkı Patriotlar da olduğu gibi 'akıllı bomba'lar için de henüz onay verip verilmediğinin bilinmediğini yazdı.

Kan donduran şaka Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

JDAM'ların Ukrayna'ya ulaşmasıyla Rus karargahları ve birliklerinin hedef alınmasında yeni bir yol açacağını kaydeden gazete, yine ABD tarafından Ukrayna'ya verilen HIMARS'ların savaştaki etkisini hatırlattı. Uzun menzilli füze sistemi HIMARS'lar yaz mevsimi başından itibaren önce Rus işgalcilerin durdurulmasını sağladı, ardından Ukrayna'nın karşı taarruzunda Ruslara ağır kayıplar verdirdi.

Washington Post, ABD'nin en gelişmiş hava savunma sistemi olan Patriot bataryalarını Ukrayna'ya sevk edeceğini üst düzey yetkililerin doğruladığını da ekledi.

NATO'nun en büyük gücü ABD, 24 Şubat'ta başlayan Rus işgalini püskürtmek için Ukrayna'ya değeri 20 milyar doları aşan silah yardımı sağladı.

Tam da Patriot haberinin yayıldığı gün Rus işgalciler bir kez daha Ukrayna'nın başkenti Kiev'e insansız hava araçlarıyla saldırdı. Ukraynalılar, İran yapımı Şahid-136 insansız hava araçlarıyla gerçekleşen saldırıda tüm drone'ların hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Kan donduran şaka Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

YARS'LAR İKİ GÜN ÜST ÜSTE GÖRÜNDÜ

Rusya lideri Vladimir Putin, aynı gün kıtalararası balistik füze YARS'ları dünyaya gösterdi. Nükleer başlık taşıyabilen devasa füzeler, iki gün arka arkaya Kaluga bölgesindeki Kozelsk'te fırlatıcılara yüklendi.

Haberin Devamı

Menzili 12 bin kilometreyi aşan YARS füzelerinin Moskova'nın güneybatısında ortaya çıkması, İngiliz medyası tarafından 'Yeni bir nükleer tehdit' başlığıyla haberleştirildi.

Kan donduran şaka Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

'KIRMIZI KARE' RESMİ TELEVİZYONDA

Putin'in Avrupa'daki en sevdiği müttefiki Belarus'ta ise, ürkütücü görüntüler var. Ukrayna işgalinden önce tatbikat bahanesiyle 30 bin Rus askerine ev sahipliği yapan ve kuzey cephesinin açılmasını sağlayan Belarus, savaşa mı giriyor?

Belarus resmi televizyonunun ekrana getirdiği görüntülerde, Ruslarla yeni bir tatbikata girişen ordu birliklerinin, 'Z'yi hatırlatan 'kırmızı kare' sembollerin açıkça belirgin olduğu zırhlı araçlarla ilerlerken görüldü.

Kan donduran şaka Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

Ukrayna işgaline 'özel askeri operasyon' adını takan Kremlin, Şubat ayından bu yana savaş uçaklarından tanklara, resmi binalardan şehirlerdeki meydanlara her yeri 'Z' sembolleriyle donattı.

Belarus ordusunun Ukrayna sınırına yakın noktada gerçekleştirdiği 'muharebeye hazırlık' tatbikatında 'Z'ye benzer savaş işaretlerinin görülmesi, Doğu Avrupa ülkesini yöneten Aleksandar Lukaşenko'nun Rusya'nın yanında savaşa gireceği korkusunu artırdı.

Haberin Devamı

Dahası, söz konusu tatbikatta Rus ordusunun da yer alması 'Putin Belarus'u savaşa girmeye mi zorluyor?' sorularını gündeme getirdi.

YÜZÜNÜ KAPATTI

Rusya'nın başkenti Moskova'da ise, Noel öncesi gerçekleşen bir etkinlikte yapılan 'şaka' kan dondurdu. Parlamentonun alt kanadı Duma'nın üyelerinden Oleg Nilov, çocuklar için yapılan 'hayır' etkinliğinde Dilek Ağacı'ndan bir kart aldı, kürsüye geldi.

Kartı açıp okuyan Nilov'un dudaklarından şu cümleler döküldü:

"Kiev'den Vova adlı çocuk roketlerin hayalini kuruyor. Vova, roketlere kavuşacaksın, bekle."

Dilek Ağacı etkinliğinde, Duma üyeleri çocukların yeni yıl dileklerini yazdığı kartları açıp okuyor ve ardından söz konusu dileği yerine getiriyor.

Kan donduran şaka Ruslar bile utandı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

Adil Rusya partisinin milletvekili olan Oleg Nilov, kürsüdeki sözlerinin 'bir şaka' olduğunu söyledi ancak hemen arkasında kadraja giren Artyom Metelev'in yüzünü kapattığı görüldü.

Haberin Devamı

Onuncu ayı tamamlanmak üzere olan Rus işgali, bugüne kadar Ukrayna'da binlerce sivil ve çocuğun ölümüne yol açtı. Ukrayna'da yaşayan her beş kişiden ikisi ülkeyi terk etmek zorunda kalırken, Ukrayna ordusunun 100 bin kayıp verdiği tahmin ediliyor.

Cephede bozguna uğrayan Rus işgalcilerin de yine aynı şekilde 100 bin askerini yitirdiği belirtiliyor.