Dünya Karabağ’da barış için ilk adımlar

Karabağ’da barış için ilk adımlar

22.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dağlık Karabağ’da ateşkesi kabul eden Ermeni yönetiminden temsilciler dün ilk kez Azeri yetkililerle bir görüşme gerçekleştirdi. Bölgede yaşananlar Erivan’da ise büyük tepkiyle karşılanıyor.

Karabağ’da barış için ilk adımlar

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a gerçekleştirdiği operasyonun ardından bölgede ateşkes ilan edilirken, dün Azeri ve Karabağlı Ermeni yetkililer ilk kez görüşerek diyalog süreci başlattı.

Haberin Devamı

Ermeni grupların silah bırakmasıyla sona eren operasyonun ardından Ermeni temsilciler, dün entegrasyon konularını görüşmek üzere Rus Barış Gücü askerleri eşliğinde Azerbaycan’ın Yevlah kentine geldi. Ermeni temsilciler, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni halkla temaslardan sorumlu Ramin Memmedov ile bir araya geldi. Karabağ Ermenilerini temsilen David Melkumyan ve Sergey Martirosyan katıldı. Toplantıda Rus barış gücünden de bir temsilci yer aldı.

Toplantının “olumlu ve yapıcı” geçtiğini vurgulayan Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, yeniden entegrasyon planının Ermeni temsilcilere teslim edildiğini açıkladı. Görüşmede, Karabağ’ın Ermeni nüfusunun yeniden entegrasyonu ve bölgenin altyapısının yeniden tesis edilmesi ile faaliyetlerinin düzenlenmesi konularının ele alındığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Karabağ’daki Ermeni sakinlerinin temsilcilerinin toplantıda yakıt ve gıda ürünlerine duyulan ihtiyaç üzerinde durdukları aktarılırken, Ermenilerin bu ihtiyaçlarının Azerbaycan tarafından karşılanacağı belirtildi. Özellikle anaokulu ve okulların ısıtma sistemleri, tıbbi yardım ve yangınla mücadele hizmetlerine yönelik ihtiyaçlar karşılanarak, kısa sürede akaryakıt ve insani destek sağlanmasının planlandığı aktarıldı. Öte yandan, bir sonraki toplantının yakın zamanda yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi. 

Karabağ’da barış için ilk adımlar

Erivan karıştı

Öte yandan bölgede yaşananlar Ermenistan’ın başkenti Erivan’da büyük tepkiyle karşılanıyor. Başkentte hükümeti protesto eden ve polisle çatışan göstericiler, Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını istedi. Göstericiler hükümeti ve Moskova’yı, Dağlık Karabağ’da yaşayan Ermenilere yeterince yardım etmemekle suçladı, Azerbaycan’a çok fazla taviz verildiğini savundu. Protestocularla güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Bazı milletvekilleri ile eylemciler arasında da tartışma çıktı. 

Paşinyan ise Ermenilerin “tarifsiz fiziksel ve psikolojik acılar” çektiğini söyledi, “Ancak bununla birlikte ülkesinin hayatta kalmasını garanti altına almak için barışa şiddetle ihtiyacı olduğunu” dile getirdi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Dağlık Karabağ’daki Ermeni yönetimi dün ateşkesin Azeri güçleri tarafından bozulduğunu öne sürdü. Azeri yetkililer ise, bu iddiaların yanlış olduğunu açıkladı.

Karabağ’da barış için ilk adımlar
Rus askerleri öldü, Aliyev Putin ile görüştü

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a operasyonu esnasında Rus askerlerinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Canyatağı köyü bölgesindeki gözlem noktasından dönen Rus Barış Gücü birliğinin bulunduğu araca silahlı saldırı düzenlendiği, saldırıda araçtaki askerlerin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Kremlin’den yapılan açıklamada da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir görüşme yaptığı, görüşmede Aliyev’in Karabağ’da ölen Rus Barış Gücü askerleri için özür dilediği belirtildi. Aliyev, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini ve tüm sorumluların cezalandırılacağını söylerken, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutanının da görevden alındığı bildirildi. 

‘Tüm haklar sağlanacak’

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ateşkes sonrasında halka seslenerek gelişen olaylar hakkında detaylı bilgi verdi. Aliyev konuşmasında “Ermenistan beklenmedik bir şekilde takdir ettiğimiz siyasi yeterlilik gösterdi. Bunu önemli bir faktör olarak görüyoruz, bugün ve dün yaşanan olaylar Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecini de olumlu etkileyecektir” dedi. Aliyev, bölgedeki etnik Ermenilerin tam eğitim, kültürel ve dini haklara sahip olacağını dile getirdi, Ermeni vatandaşlara tüm hakların sağlanacağının altını çizdi. Aliyev, “Karabağ’ı cennete dönüştüreceklerini” ve “Ermeni halkıyla hiçbir düşmanlıkları olmadığını” söyledi.