Dünya Karabağ’dan Aliyev’e tam destek

Karabağ’dan Aliyev’e tam destek

08.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Azerbaycan’da halk, Cumhurbaşkanlığı seçimi için dün sandık başına giderken, resmi olmayan sonuçlara göre, İlham Aliyev oyların yüzde 92.1’ini alarak bir kez daha zaferini ilan etti. Bununla birlikte geçtiğimiz eylül ayında Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ’da da 30 yıl aradan sonra ilk kez Azerbaycan seçimi için sandık kurulması dikkat çekti.

Karabağ’dan Aliyev’e tam destek

Pelin AYKIN-KARABAĞ - Cumhurbaşkanı Aliyev, eşi Mehriban Aliyeva ile birlikte oyunu bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimin “başkent” olarak ilan ettiği Karabağ’ın Hankendi kentinde kullandı. Bölgede 26 sandık kurulurken, yol çalışmalarının yanı sıra Zengezur Koridoru’nun yapımında faaliyet gösteren Türk şirketlerin Azeri çalışanları konteynerlerdeki sandıklarda oyunu kullandı.  

Haberin Devamı

İlgi çok yüksek  

Karabağ’da 2020’de 44 gün süren savaş sonucu işgalden kurtarılan ve “akıllı köye” dönüştürülen Zengilan ilçesinin Ağalı köyündeki sandığa ilgi büyüktü. Seçim kurulu üyesi  Vügar Ehlimanoğlu, köyde en az yüzde 95 katılım olduğunu söyledi. Ehlimanoğlu’na göre, Ağalı’nın kurtarılmasının ardından köye dönen 650 vatandaş ve bölgenin ıslahı için çalışan işçilerle birlikte 971 seçmen mevcut. 

Ehlimanoğlu, Zengilan’da Ermeni olmadığını ancak kendisi, babası ya da dedesi Karabağ’da doğan ve Azerbaycan vatandaşlığı alan Ermeni kökenlilerin de seçimde oy kullanabildiğini vurguladı. 

‘Göreceğimize inanmıyorduk’ 

Ağalı’nın en yaşlı seçmenleri olan 79 yaşındaki Fahredov Seyyare ile eşi İsmailova Seyyare, yaşadıkları duyguyu kelimelerle tarif edemeyeceklerini söyledi. Seyyare çifti 1993’te savaş yüzünden ayrıldıkları topraklara geçen Eylül ayında döndüklerini ifade etti. İsmailova Seyyare, savaş döneminde ölmekten çok Ermenistan’a esir düşmekten korktuğunu belirterek, kendisi gibi evlerinden ayrılmak zorunda kalanlara, 1993 ila 2003 yılları arasında Cumhurbaşkanı olan Haydar Aliyev’in barınacak yer verdiğini, yardımda bulunduğunu hatırlattı. İsmailova Seyyare, “30 yıl sonra toprağımızı tekrar görebileceğimizi düşünemiyorduk… Oğul Aliyev’e minnettarız” dedi. Seyyare çifti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğine de minnettar olduklarını ifade ederek “Emeği geçen herkesten Allah razı olsun” dedi. 

Haberin Devamı

 “Türkiye’ye teşekkür’ 

Karabağ’dan Ermeni işgali nedeniyle 8. sınıftayken Bakü’ye kaçan, geçen Ekim ayında Ağalı’ya dönen Mehmedova Gülşen ise, sandığa torunuyla geldi. Gülşen, “Vatan hasreti kalbimizdeydi. Allah cumhurbaşkanımıza sağlıklı ömür versin. Bize bu sevinci yaşattı… 30 yıl sonra memleketimde seçime çocuklarım ve torunumla katılıyorum” dedi. Savaşla Karabağ’da neredeyse her şey yok olmasına rağmen döndüklerini belirten Gülşen, “Ayrıca iki devlet tek millet olan Türkiye’ye teşekkür ediyoruz” diye ekledi.