Dünya Karadağ-Bosna Hersek sınırında 5.4 büyüklüğünde deprem! Balkanlar sallandı

Karadağ-Bosna Hersek sınırında 5.4 büyüklüğünde deprem! Balkanlar sallandı

14.03.2024 - 11:41 | Son Güncellenme:

Merkez üssü Karadağ'ın Niksic kentine yaklaşık 30 kilometre olan sarsıntı, Arnavutluk, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya ve Adriyatik'in karşı kıyısındaki İtalya'da bile hissedildi.

Karadağ-Bosna Hersek sınırında 5.4 büyüklüğünde deprem Balkanlar sallandı

Balkan ülkesi Karadağ'da bugün yerel saatle 04.06'da bir deprem meydana geldi. 5.4 büyüklüğündeki depremin merkez üssü, Karadağ-Bosna Hersek sınırı.

Haberin Devamı

Sarsıntının meydana geldiği nokta Karadağ'ın Niksic kentine yaklaşık 30 kilometre, Bosna Hersek'in Bileca kasabasına ise 25 kilometre mesafede. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin yerin 7.6 kilometre altında gerçekleştiğini bildirdi.

Deprem, 200 kilometre uzaklıktaki Bosna başkenti Saraybosna'yı salladı.

USGS'nin yayınladığı sarsıntı haritasına göre ise, Karadağ ve Bosna Hersek'in yanı sıra diğer Balkan ülkeleri Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'ta da deprem hissedildi. Haritaya göre ayrıca Adriyatik Denizi'nin karşı kıyısındaki İtalya'da bile sarsıntının hissedildiği görüldü.

Karadağ Jeoloji Enstitütüsü'nden sismolog Srdjan Cekvic, "Depremin merkez üssü nüfusun yoğun yaşadığı bölgede değildi. Ana sarsıntının meydana geldiği saat 04.06'dan sonra en büyüğü 5 olan 30'dan fazla artçı sarsıntı kaydedildi" dedi.

Haberin Devamı

İlk bilgilere göre, deprem herhangi bir hasara ya da can kaybına yol açmadı.

AFP, Balkanların hayli yüksek sismik hareketliliğe ve depremlere yatkın olduğunu hatırlatıyor. Bosna'da iki yıl önce Nisan ayında meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem bir can almıştı.

Aralık 2020'de ise Hırvatistan'ın merkezi 6.4 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Yedi kişinin yaşamını yitirdiği felakette yüzlerce ev ve bina yıkıldı.

Aynı yılın Mart ayında bu kez Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de gerçekleşen 5.3 büyüklüğündeki deprem, geniş çaplı hasara neden oldu.

2019 yılında ise Arnavutluk-Karadağ sınırını vuran 6.4 büyüklüğündeki deprem 50'den fazla insanın ölümüne yol açtı, binlerce kişi evsiz kaldı.