Dünya Karadeniz’de bekleyiş sürüyor

Karadeniz’de bekleyiş sürüyor

16.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkma kararı sonrası Karadeniz’de bekleyen gemilerin sayısı giderek artıyor. Rusya’nın son gemi baskını, konuyla ilgili endişeleri daha da artırdı.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkma kararı almasıyla birlikte Karadeniz’de oluşan belirsizlik havası devam ediyor. Son olarak Rus ordusunun bir kargo gemisini kontrol etmek için ateş açmasıyla, endişeler daha da büyürken, bölgede beklemek zorunda kalan ticari gemilerin sayısı sürekli artıyor. 

Haberin Devamı

Gemilerin rotası ve deniz yollarındaki hareketliliğe dair veri toplayan ‘MarineTraffic’ sitesinin verilerine göre, Ukrayna ve Romanya çevresinde bekleyen gemilerin sayısı neredeyse 100’e ulaşmış durumda. BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, Ukrayna-Romanya sınırında bulunan Musura Körfezi’nde en az 30 gemi bulunurken, İzmail yakınlarında 20 gemi yer alıyor. Romanya’nın Köstence Limanı yakınlarında ise en az 35 geminin beklediği kaydedildi. 

Rusya’nın ticari bir gemiye ateş açtığını duyurmasının ardından sigorta ve gemi şirketlerindeki endişe de artıyor. Gemiler ve sigortacılar, Ukrayna ve Rusya’nın tarım ürünlerini küresel pazarlara ulaştırmak için kullandıkları ana yol olan Karadeniz’de saldırıya uğrama tehlikesi konusunda ciddi endişelere sahip. 

Haberin Devamı

 GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI 

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, 13 Ağustos’ta Karadeniz’de Palau bandıralı ‘Şükrü Okan’ adlı Türk yük gemisine uyarı ateşi açıldıktan sonra yapılan baskının görüntülerini paylaştı. Yapılan açıklamada, “Görüntülerde Rus askerlerinin ‘dur’ ihtarına uymayan kuru yük gemisine Ka-29 tipi helikopterle iniş yaptığı, belgeleri kontrol ettiği ve yasaklanmış malların olup olmadığını kontrol etmek için denetimler gerçekleştirdiği anlar yer almaktadır” ifadeleri kullanıldı.  

Denetim ekibinin çalışmalarını tamamlamasının ardından geminin, İzmail Limanı’na doğru yolculuğuna devam ettiği vurgulandı, ancak geminin Ukrayna’ya değil, Romanya’ya gittiği ortaya çıkmıştı. Videoda geminin kaptanının, Rus savaş gemisinin dur ihtarında neden durmadığı hakkında sorgulandığı görüldü. 

LVİV’DE ÇOCUK PARKI İSABET ALDI

Rusya’nın Ukrayna’nın batısında bulunan Lviv kentine ve Volyn bölgesine hava saldırısı düzenlemesinin ardından 3 kişi hayatını kaybetti. Lviv’deki saldırıda bir çocuk parkının isabet aldığı açıklandı. Lviv Valisi Maksym Kozytskyi “Lviv’de en az 15 kişi yaralandı. 6 İHA onlarca yapıya ve bir anaokulunun bahçesine isabet etti. Burada 10 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti” açıklamasını yaptı. Son hava saldırısının Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Lviv’e düzenlenen en geniş kapsamlı hava saldırısı olduğunu belirtildi. NATO üyesi Polonya ile sınır komşusu olan ve cephe hatlarından yüzlerce kilometre uzaklıkta bulunan Volyn ve Lviv’e yönelik saldırılar dikkat çekti.