Dünya Karadeniz'de üçlü ittifak! ABD'li amiral Türkiye'yi de saydı

Karadeniz'de üçlü ittifak! ABD'li amiral Türkiye'yi de saydı

17.08.2023 - 11:48 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Karadeniz'deki etkinliğini artırdığı şu günlerde ABD'li eski amiral James Stavridis bölgenin güvenliği için dünya basınında gündem olan bir açıklamada bulundu. Stavridis'in açıklamalarındaki Türkiye detayı ise oldukça dikkat çekici.

Karadenizde üçlü ittifak ABDli amiral Türkiyeyi de saydı

Rusya Temmuz ayının son haftasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in ara buluculuğunda imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilerek, Ukrayna limanlarını bombalamaya başlamıştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise 21 Temmuz tarihinden itibaren Karadeniz'deki Rus ve Rusya işgali altındaki Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin "potansiyel askeri kargo taşıyıcısı" olarak değerlendirileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

RUSYA'DAN TÜRK GEMİSİNE BASKIN

Bu açıklamadan bir ay sonra Karadeniz'de tırmanan gerginlik geçtiğimiz Pazar günü zirve yaptı. Rusya'ya ait savaş gemileri, 'Sukru Okan' isimli Türk gemisine uyarı ateşi açtı. Bundan hemen sonra ise Ruslar gemiye helikopterle inerek 'denetim' yaptıklarını bildirdi.

Salı günü ise Rusya Savunma Bakanlığı söz konusu operasyonunun görüntülerini yayınladı ve “Yürütülen denetim tedbirleri sırasında, denetim ekibinin çalışmaları profesyonel bir şekilde ve uluslararası belgelerin gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Sukru Okan gemisindeki denetim ekibinin çalışmalarının tamamlanmasının ardından bir doğrulama protokolü hazırlanmış ve gemi İzmail limanına doğru yolculuğuna devam etmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Karadenizde üçlü ittifak ABDli amiral Türkiyeyi de saydı

ABD'Lİ AMİRAL KONUŞTU

Dünyanın gündemine oturan olay sonrası ABD ordusunda 2009 ile 2013 amirallik yapmış James Stavridis Politico'ya konuştu. Stavridis, 'Rusya'nın Karadeniz'in uluslararası sularındaki eylemleri, NATO ile Rusya Federasyonu arasında denizde gerçekleşen yeni bir savaşın tırmanması için gerçek bir risk oluşturuyor' dedi ve Rusya'yı korsanlık yapmakla suçladı.

Karadenizde üçlü ittifak ABDli amiral Türkiyeyi de saydı

NATO NASIL CEVAP VERMELİ?

J. Stavridis söz konusu soruya 'Rusya Karadeniz'de gemilere el koymaya veya yıldırma taktikleri uygulamaya başlarsa, NATO'nun insani bir nakliye hattı oluşturulmasını destekleyerek yanıt vermesinin muhtemel olduğunu düşünüyorum. İttifak uçakları Odessa limanına gidip gelen gemileri koruyabilir' dedi.

Karadenizde üçlü ittifak ABDli amiral Türkiyeyi de saydı

KARADENİZ'DE 3'LÜ İTTİFAK

Rusya'nın Karadeniz'deki gözetiminin yoğunlaştığını da belirten Stavridis, Romanya-Bulgaristan ve Türkiye'den gelecek askeri bir ittifak desteğin Karadeniz'si sakinleştireceğini aktardı. Haberinde devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ay içinde Vladimir Putin ile görüşmesi beklendiği de hatırlatılarak iki liderin gündeminin tahıl koridoru olduğu yazıldı.