Dünya 'Karakola bak!' Rum basınından açık provokasyon

'Karakola bak!' Rum basınından açık provokasyon

22.08.2023 - 14:55 | Son Güncellenme:

Pile-Yiğitler yol inşaatındaki gerilim dinmiyor, Rum Phileleftheros gazetesi Yeşil Hat'ta bulunan köyde bir Türke ait evi inanılmaz iddialarla sayfasına taşıdı.

Karakola bak Rum basınından açık provokasyon

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Güney Kıbrıs arasındaki Yeşil Hat'ta yer alan Pile Köyü'nde, 500 kadar Türk ve 1500 kadar da Rum yaşıyor. KKTC'nin Pile ile daha kuzeydeki Yiğitler Köyü'nü birbirine bağlayacak yol projesine Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin engel olmaya çalışması, adada gerilimi bir anda tırmandırdı.

Haberin Devamı

Arbede görüntülerinin ardından Ankara ve Lefkoşa geri adım atılmayacağını net bir şekilde ortaya koydu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ise yol inşaatını 'statükonun ihlali' olarak tanımlayıp Barış Gücü askerlerine saldırıldığını savundu. Bu sabaha karşı yapılan açıklamada arbede kınandı ve söz konusu 'saldırının' uluslararası hukuka göre suç teşkil edebileceği ileri sürüldü.

Dışişleri Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamayla BMGK bildirisine yanıt verdi. BM'nin pozisyonunun arazideki gerçeklerden kopuk olduğunu vurgulayan Ankara, aynı zamanda uluslararası örgütün tarafsızlığını yitirdiğini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı'nın metnindeki "BM Güvenlik Konseyi’nin basın açıklamasındaki 'tüm izinsiz inşaatların kaldırılmasına' yönelik çağrısının da, Ara Bölge ve Pile bölgesindeki Türk tapulu arazilerden geçen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yolunu, keza Ara Bölge’den geçen Pile-Voroklini yolunu, Pile’deki üniversite binasını ve Ara Bölge ihlali teşkil eden diğer çok sayıda inşaatı yıllar içerisinde gerçekleştirmiş olan Kıbrıs Rum tarafına yönelik olduğunu varsayıyoruz" cümleleri özellikle dikkat çekiciydi.

Haberin Devamı

'STRATEJİK NOKTADA'

Rum ve Yunan tarafında BMGK'dan gelen açıklama açık şekilde sevinçle karşılandı, medyadaki haberlerde ABD ve Mısır'ın da Türk tarafını kınadığı belirtildi.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

Güney Kıbrıs yönetiminin BMGK açıklamasından memnuniyet duyduğunu aktaran Phileleftheros gazetesi, Türkçe adı Pile, Rumca ise Pyla olan köye dair provokatif haberlere yer verdi.

Köydeki bir Türk'e ait evi sayfasına taşıyan gazete, 'Pile'de stratejik bir noktadaki ev, ileri bir karakolu işaret ediyor' başlığını attı. Köyün batısında Kıbrıslı bir Türke ait evin konumuna vurgu yapan Phileleftheros, konutun Güney Kıbrıs'a ait stratejik bir tepenin karşısında inşa edildiğini savundu. Evin birkaç yüz metre uzağında Rum tarafına ait bir karakol bulunduğunu yazan gazete, konutun çatısındaki faaliyetleri öne çıkardı ve haberini isimsiz bir kaynağa dayandırdı.

Karakola bak Rum basınından açık provokasyon

'DUVARLAR 1,5 METRE'

Evin Rum yetkililer tarafından mercek altına alındığını dile getiren Phileleftheros, geçen yıldan bu yana çatıda 1,5 metreyi aşan yüksek duvar inşa edildiğini ve kale burçlarını andıran pencerelerin askeri tesislerdekilere benzediğini ileri sürdü. Çatıdaki duvarların güçlendirilmiş gibi göründüğünü savunan gazete, dışarıdan bakıldığında evdeki inşaat faaliyetlerin fark edilmediğini de iddia etti.

Haberin Devamı

Phileleftheros'taki bir başka haber ise, 'Pile'de gergin atmosfer ve şüphe' başlığıyla yayımlandı. KKTC'yi bölgede 'işgalci' olarak suçlayan haber, 1996'dan bu yana bölgedeki en büyük gerilimin yaşandığını ve Pile'deki Rumlar arasında endişenin arttığını yazdı.

İki toplumlu köyün sakin bir 27 yıl geçirdiğini aktaran gazete, günümüzde ise çok sayıda Kıbrıslı Türk'ün Pile-Yiğitler yolunun açılmasını istediğini belirtti, "Ancak bu kez işler farklı" yorumunu yaptı.

Haberde ayrıca 18 Ağustos'taki arbedenin ardından Yeşil Hat'taki BM Barış Gücü askerlerinin ve kuzeydeki Pergama (Beyarmudu) barikatındaki İngiliz varlığının da artırıldığı kaydedildi.

'RUSLAR SONUNDA KINADI'

Rum tarafında yayımlanan bir diğer gazete Cyprus Mail 'Rusya sonunda Pile'deki şiddeti kınıyor' başlıklı bir habere yer verdi.

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajansı AFP ise, gerilimin merkezindeki Pile'den dünyaya çok sayıda fotoğraf servis etti. AFP'nin karelerinde Pile'nin yanı sıra Yiğitler Köyü de bulunuyor.