Dünya Karargah saldırısında Rus muhbir parmağı: Kiev'e ilettiler

Karargah saldırısında Rus muhbir parmağı: Kiev'e ilettiler

27.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’nın 22 Eylül’de Sivastopol’deki Rusya Karadeniz Filosu karargahına ve Rusya’nın çıkarma gemisi “Minsk”e düzenlediği saldırının, bazı Rus subaylarının Kiev’e ilettiği istihbarat sayesinde gerçekleştiği öne sürüldü.

Karargah saldırısında Rus muhbir parmağı: Kieve ilettiler

Aynı saldırıda Rusya Karadeniz Filosu Komutanı Viktor Sokolov’un da öldürüldüğü öne sürülürken, Sokolov’un yaşadığına ilişkin bazı görüntüler paylaşıldığı kaydediliyor.

Haberin Devamı

Ukraynalılar ve Kırım Tatarlarının oluşturduğu “ATESH” adlı partizan grubunun bir sözcüsü “Kyiv Post”a, maaş ödemelerindeki gecikmelere öfkelenen ve savaşın durdurulması gerektiğine inanan bazı Rus subayların, kendilerine istihbarat verdiğini savundu. 

Grubun, kaynaklarına ödeme yaptığını belirten sözcü, istihbaratın derhal Ukrayna Güvenlik Servisi’ne (SBU) ve HUR askeri istihbaratına iletildiğini açıkladı. Grubun istihbaratının, bu ayın başlarında Minsk’teki büyük çıkarma gemisinin imha edilmesinde ve Rostov-on-Don denizaltısının hasar görmesinde de kilit rol oynadığı iddia edildi.

Ukrayna ordusu Özel Harekat Kuvvetleri, Minsk gemisinin vurulması sonucu 62 Rus askerin, Karadeniz Filosu karargahının vurulmasıyla da Karadeniz Filosu Komutanı Viktor Sokolov dahil 34 subayın öldürüldüğünü bildirdi. Ancak, Rusya Savunma Bakanlığı, bu açıklamanın ardından Sokolov’un video görüşmesi yoluyla Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve diğer üst düzey yetkililerle birlikte savunma kurulu toplantısına katıldığını gösteren görüntüleri yayınladı. Toplantı tarihinin belirtilmemesi videonun eski olduğuna dair şüpheye neden oldu.

Haberin Devamı

MİSİLLEME GECİKMEDİ

Ukrayna’nın Sivastopol saldırısının ardından Rusya da liman kenti Odessa’yı hedef alarak “misilleme” yaptı. Rusya’nın Pazartesi ve Salı günü gece boyunca drone’larla Odessa’yı hedef aldığı ve İzmail bölgesindeki liman altyapısını vurduğu bildirildi. Saldırılarda limanın, enerji altyapısının, tahıl ambarlarının, depoların ve şehrin banliyölerindeki çok sayıda binanın zarar gördüğü açıklandı.

Karargah saldırısında Rus muhbir parmağı: Kieve ilettiler

WAGNER'E YENİ LİDER Mİ GELDİ?

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in Ağustos ayında bir uçak kazasında ölmesinin ardından, genç iş adamı Dmitry Sytii’nin, grubun Afrika’daki elmas kaçakçılığı gibi iş operasyonları için merkezi figür haline geldiği iddia edildi.

“Wall Street Journal”ın (WSJ) haberine göre, Belarus doğumlu olan Sytii, başlangıçta Prigojin’in kurduğu İnternet Araştırma Ajansı’nca işe alındı, ardından tercüman olarak Afrika’ya gönderildi. Wagner’in Afrika’daki ilk şirketi, altın ve elmas madenciliği konusunda uzmanlaşmış Lobaye Invest’in temsilcisi olan Sytii, Prigojin’in bazı seyahatlerinde yanında görüldü. Afrika’daki ticari faaliyetlerle ilgilenen ve Wagner’in sponsor olduğu çeşitli medya kuruluşlarını kontrol ettiği söylenen Sytii, Prigojin’in ölümünün ardından birkaç hafta içinde tüm Wagner operasyonlarının kontrolünü ele aldı. Ancak Sytii’nin, en parlak aday olmasına rağmen, Prigojin’in resmi halefi olduğu henüz onaylanmadı.