Dünya Kardeşi doğduktan bir gün sonra kansere yakalandı! Yaşananlar mucize gibi...

Kardeşi doğduktan bir gün sonra kansere yakalandı! Yaşananlar mucize gibi...

28.10.2021 - 15:14 | Son Güncellenme:

5 yaşındaki küçük çocuğa 2019'da tedavisi çok zor olan bir kanser teşhisi konuldu. Acı haberle yıkılan aile, son bir umutla çocuklarını ölümün pençesinden kurtarabilmek için ABD'ye gitti. Sonrasında yaşananlar ise filmleri aratmayacak bir hikâyenin konusu oldu.

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - İngiltere'de yaşayan 5 yaşındaki Liam Scott'a kız kardeşi Kylie'nin doğumundan bir gün sonra, ülkede yılda yaklaşık 100 çocuğun yakalandığı bir kanser türü olan nöroblastom teşhisi kondu. Ciddi ve zorlu bir tedavi gerektiren bu kanser türü, Liam ve ailesi için çok zorlu bir süreç yaşamalarına sebep oldu. Üstelik kız kardeşi doğduktan tam bir gün sonra küçük çocuğa kanser teşhisinin konulması, ailenin bebeklerinin doğumuna bile sevinemeden oğulları için çareler aramasına yol açtı.

Haberin Devamı

Kardeşi doğduktan bir gün sonra kansere yakalandı Yaşananlar mucize gibi...

TEDAVİSİ İNGİLTERE'DE YAPILAMADI

Dünyası başına yıkılan aile, Liam'a nöroblastom teşhisi konulduktan sonra tedavi için her yolu araştırmaya girişti. Tedavisi İngiltere'de yapılamayan bir kanser türü olması sebebiyle Liam'ın ailesi, onu bu alanda en gelişmiş ve umut vadeden tedavinin uygulandığı ABD'ye götürdü. Ancak tedavi masraflarını karşılamak için 232 bin sterline ihtiyaçları vardı. 

Kardeşi doğduktan bir gün sonra kansere yakalandı Yaşananlar mucize gibi...

'BU BÜYÜK BİR ÇARESİZLİK'

Liam'ın tedavisi için bir yandan annesi ve babası var güçleriyle çalışırken bir yandan tedavi ücretini toplamak için kampanya yürütmeye başlandı. Liam'ın annesi Claire, "Bu kadar büyük miktarda paradan bahsettiğiniz için bu çaresizliği hissediyorsunuz. Günün sonunda, onun küçük bedeninin neler yaşadığını görmek çok travmatik. Gerçekten düşünebildiğiniz tek şey çocuğunuz ve onun yaşayabilmesi için elinizden gelen her şeyi yapmak istiyorsunuz" diyerek yaşadıkları sürecin hiç de kolay olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Kardeşi doğduktan bir gün sonra kansere yakalandı Yaşananlar mucize gibi...

İHTİYAÇ DUYULAN PARAYI BÖYLE TOPLADILAR

Büyük sıkıntılar yaşayan Liam'ın ailesi, tedavi için gerekli olan 232 bin sterlini düzenlenen sosyal medya kampanyalarının yanı sıra ünlü futbolcu Pepe Reina ve amatör futbolcu Charlie Holmes'un yardımlarıyla topladı. Instagram'da 14 günde 225 km koşan futbolcu Charlie Holmes'un bu çabası, sosyal medya da büyük ilgi gördü. Yardım için gerekli miktarı toplayana kadar durmayacaklarını söyleyen futbolcu Charlie Holmes'a, onu gören pek çok kişi de destek verdi.

Ve sonunda aile, topladıklarıyla parayla geçtiğimiz temmuz ayında Liam için özel seyahat izni alarak tedavi olmak üzere ABD'ye gitti.

Kardeşi doğduktan bir gün sonra kansere yakalandı Yaşananlar mucize gibi...

ARTIK İYİLEŞTİ

5 yaşındaki Liam Scott, ailesinin ve destekleyenlerin verdiği çabayla zorlu bir süreçten sonra kanseri yendi. Liam, artık yaşıtları gibi okula gidebiliyor ve oyunlar oynayabiliyor.

AŞI TEDASİNİ İNGİLTERE'YE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Liam'ın ailesi ise tedavileri bitmesine rağmen mücadele etmeyi bırakmadı. Çocuklarının yaşadığı bu mutlu sonu başkaları için de yazmak üzere çalışmaya devam ediyorlar. Mike ve Claire Scott, şimdi hastalık için gerekli olan aşı tedavisini İngiltere'ye getirmeyi umuyor.

Haberin Devamı

Kardeşi doğduktan bir gün sonra kansere yakalandı Yaşananlar mucize gibi...

Claire Scott, "Çok hasta bir çocuğa bakarken aynı zamanda büyük bir meblağ toplamaya çalışmak oldukça zor ve yıpratıcı. Çocukları için benzer bir tedaviyi finanse etmeye çalışan diğer ebeveynleri tanıyoruz ve bu tedavinin İngiltere'ye ulaşmasını sağlayacağız" dedi.

Kardeşi doğduktan bir gün sonra kansere yakalandı Yaşananlar mucize gibi...

Nöroblastom, böbreküstü bezinde ve vücutta değişik bölgelerde bulunan genç sinir hücrelerinden kaynaklanan kötü huylu bir tümördür. Boyundan başlayıp kuyruk sokumuna kadar vücutta her yerde ortaya çıkabilir. Çocukluk çağında beyin tümörlerinden sonra en sık görülen bu tümör, çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 7-8 kadarını oluşturuyor. Vakaların yüzde 60’ı ilk 2 yaşta görülüyor, 10 yaşından sonra ise nadiren ortaya çıkabiliyor.

Nöroblastomun sebebi bilinmiyor. Ancak anne karnındaki ceninde oluştuğu ve birçok tümörün doğumdan sonra gerileyip kaybolduğu veya düşüklerde daha yüksek oranda bulunduğu biliniyor. Hastalık kendini boyunda ve karında sert bir kitleler, kemik ağrıları veya bacak felçleriyle belli edebiliyor. Bununla beraber karındaki kitle dolayısıyla bacaklarda şişme, kabızlık, ishal gibi belirtiler de görülebiliyor. Koku sinirinden çıkan nöroblastomda burun içinde kitle, tek taraflı burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burun kanaması, koku duyusu yitimi ve baş ağrısı yaşanabiliyor. Tümörün omuriliğe bası yapması sonucu felçler gelişebiliyor. Tümörün diğer dokulara çok hızlı sıçraması sonucu, kemik iliğine yayılma, kanama ve solukluk da ortaya çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Nöroblastom kanser türünün tedavisinde ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri kullanılıyor. Bu tedavilere son yıllarda kök hücre nakli de eklendi. Ancak nöroblastomda daha başarılı sonuç alabilmek için immünoterapi tedavisi bittikten sonra belirli bir süre içerisinde aşı tedavisine başlamak gerekiyor. Aşı tedavisi ise şu an yalnızca ABD'de mevcut. Ancak aşının geliştirilme aşaması henüz tamamlanmadığından aşının ücreti için devlet katkısı sağlanamıyor. Bu da tedaviye ulaşmakta bazı zorlukları beraberinde getiriyor.