Dünya ‘Katar rehineler için çalışıyor’ iddiası

‘Katar rehineler için çalışıyor’ iddiası

10.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Katar’ın İsrail ile Filistin arasında kadın mahkum takası için arabuluculuk yapmaya çalıştığı iddia edildi.

‘Katar rehineler  için çalışıyor’ iddiası

Çin devlet haber ajansı Şinhua’ya konuşan Hamas’tan bir kaynak, “Katar, ABD’nin desteğiyle, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın mahkumlar karşılığında Hamas tarafından esir alınan İsrailli kadınların serbest bırakılması için acil bir anlaşmaya varmaya çalışıyor” dedi. 

Çin basınının bildirdiğine göre, şu anda İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan ve Hamas’ın serbest bırakılmasını istediği 36 Filistinli kadın var.

Haberin Devamı

‘HAMAS REHİNELERİ SAKLIYOR’

İsrail’in misilleme olarak saldırılarını yoğunlaştırdığı Filistin’in Gazze şehrinde eczacılık yapan Awni Bursh, kentteki son gelişmeleri Milliyet’e anlattı. Yeğeninin de saldırılarda hayatını kaybettiğini belirten Bursh, İsrail’in “savaş” ilanından bu yana sivillere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi.

İsrail’in kara operasyonu hazırlığında olduğuna ilişkin iddialara da değinen Bursh, “Kara operasyonu şu anda olmayacak. Çünkü Kassam Tugayları sınır içinde İsrail’de savaşıyor” değerlendirmesinde bulundu. İsrail’in vatandaşların evlerini uyarı veya tehdit olmadan bombaladığını ifade eden Bursh, saldırılarda yüzlerce kişinin öldüğünü belirtti. Bursh, “Yaklaşık 80 bin mülteci var. Mülteciler şu anda Gazze Şeridi’nin farklı illerinde bulunan 71 barınma merkezinde bulunuyor” dedi. 170’ten fazla yerleşim biriminin kullanılamaz hale geldiğini belirten Bursh, onlarca kamu ve hizmet tesisi, cami ve banka şubesinin de bombalandığını dile getirdi. İsrail’in elektrik ve su tedarikini kestiğine dikkat çeken Bursh, “Mısır’dan gelen yakıt ikmalini bombalama tehdidi insani durumu zorlaştırıyor. İnsani düzeyde yaşananlar, uluslararası toplumun, İsrail’in suçlarına son vermesi ve ihtiyaçların sağlanması için acil ve hızlı müdahalesini gerektiriyor” diye konuştu. Awni Bursh, esirlerin canlı kalkan olarak kullanılıp kullanılmadığına ilişkin olarak da “Canlı kalkan olarak kullanmadılar. Fakat saklandıkları için bir kaç farklı yere dağıttılar. Çünkü sayıları 100 den fazla” değerlendirmesini yaptı.