Dünya Kennedy suikastıyla ilgili belgeler açıldı

Kennedy suikastıyla ilgili belgeler açıldı

17.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray, 35’inci ABD Başkanı John F. Kennedy’nin öldürülmesine dair binlerce belgenin “redakte edilmemiş” versiyonlarını ilk kez erişime açtı.

Kennedy suikastıyla ilgili belgeler açıldı

Suikaste dair 13 bin 173 belgenin yayımlanmasıyla, Beyaz Saray ellerindeki belgelerin yüzde 97’sinin kamuoyuyla paylaşılmış olduğunu bildirdi. Belgelerde yeni ve büyük bir ifşaat beklenmese de, tarihçiler bu belgeler sayesinde suikasta dair yeni detayları öğrenmeyi umut ediyor.

Haberin Devamı

Bazıları gizli kalacak

Kennedy, 22 Kasım 1963’te seçim kampanyası dolayısıyla gittiği Dallas’ta üstü açık otomobilinden halkı selamlarken vurularak hayatını kaybetmişti. 1992’de kabul edilen bir kanun, suikasta dair tüm belgelerin Ekim 2017’ye kadar erişime açılmasını zorunlu kılıyordu. ABD Başkanı Joe Biden, ifşaat için gerekli kararnameyi önceki gün imzaladı ancak bazı belgelerin olası “zarara” karşı Haziran 2023’e kadar gizli tutulacağını belirtti. ABD Ulusal Arşivleri 515 dokümanın tamamen gizli tutulacağını, 2.545 dokümanın ise “kısmen gizli” tutulacağını açıkladı.

CIA: Katille bağımız yok

1964’te yapılan Warren Komisyonu soruşturması, John F. Kennedy’nin, geçmişte Sovyetler Birliği’nde yaşamış Lee Harvey Oswald tarafından öldürüldüğü ve Oswald’ın kendi başına hareket ettiği sonucuna ulaşmıştı. Oswald suikastten sonra gözaltına alınmış ancak iki gün sonra, 24 Kasım 1963’te, Dallas Emniyet Müdürlüğü’nün bodrum katında öldürülmüştü. Suikastın ardından birçok komplo teorisi ortaya atılmıştı. CIA (Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı) ise önceki gün Oswald ile teşkilatın hiçbir zaman bağlantısı olmadığını açıkladı. Ancak CIA’in Oswald hakkındaki bazı bilgileri sakladığı da iddia ediliyor.