Dünya Kerç Köprüsü’ne yine saldırı!

Kerç Köprüsü’ne yine saldırı!

18.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın kendi topraklarıyla Kırım Yarımadası arasındaki bağlantıyı sağlayan tartışmalı Kerç (Kırım) Köprüsü yeni bir saldırının hedefi oldu. Dün sabah saatlerinde meydana gelen patlama sonrası acil durum ilan edildi ve yollar kapatıldı. 

Kerç Köprüsü’ne yine saldırı

Daha sonra Moskova’dan yapılan açıklamada, Kerç Köprüsü’nde hasara yol açan olay “terör saldırısı” olarak nitelendirildi ve saldırının Ukrayna özel timleri tarafından düzenlendiği belirtildi. Köprünün bir kısmının hasar gördüğü ve bir araçta seyir halinde olan iki kişinin öldüğü açıklandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı sert biçimde kınadı ve Ukrayna’yı ve destek veren Batılı ülkeleri sorumlu tuttu.

Haberin Devamı

Ukrayna ima etti

Ukrayna medyasında yer alan haberlerde de, köprüye yönelik saldırı, güvenlik servisi ile donanma güçlerinin düzenlediği özel bir operasyon olarak değerlendirildi. Nitekim daha sonra Ukrayna ordusu da yaptığı açıklamada, doğrudan üstlenmese de, Kiev’in rolüne dair imada bulundu, “Patlamaya ilişkin tüm ayrıntılar zaferden sonra ilan edilecek” ifadesini kullandı.

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi de, saldırının Ukrayna donanmasına ait iki İHA’yla düzenlendiğini öne sürdü.  

Kerç Köprüsü, Rusya ile işgal ettiği Kırım arasında bağlantı kurması nedeniyle oldukça tartışmalı bir yapı. Nitekim savaşta da Rus ordusuna destek açısından büyük önem taşıyor. Köprü, Ukrayna’da ise ülkeye yönelik işgalin bir simgesi olarak görülüyor ve nefret uyandırıyor. Rusya’ya karşı taarruz başlatan Ukrayna için Kırım ile Rusya arasındaki bağlantının kesilmesi de hayati önem taşıyor. Köprüde geçen Ekim ayında da patlama olmuş, Rus yetkililer patlamanın köprüden geçerken havaya uçan bir kamyondan kaynaklandığını, 3 kişinin öldüğünü açıklamıştı.