Dünya Kerkük'ün Kürt valisinin başı dertte!

Kerkük'ün Kürt valisinin başı dertte!

12.04.2017 - 17:53 | Son Güncellenme:

Irak'ın kuzeyinde bir Kürt devleti ilanı için girişimlerini artıran Kürt yönetiminin bağımsızlık gündemi ile yaptığı toplantıda, yapılacak referandumun tarihi ve detayları tartışıldı. Toplantıda, referanduma Kerkük'ün de katılması ele alındı.

Kerkükün Kürt valisinin başı dertte

Eski Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, devlet kurma sürecinin zor ve daha riskli olduğunu söyledi. Kürt yönetimini bağımsızlık fikrinden vazgeçirmek için devreye giren İran, Irak ve Suriye'de askeri faaliyetleri yöneten Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Süleymaniye'ye gönderdi. KDP'den sonra bölgedeki etkili güçlerden olan KYB ve Goran yönetimi ile bir araya gelen Süleymani, referanduma destek verilmemesini istedi. Iraklı parlamenterler ise Kerkük'te Irak bayrağının yanı sıra Kürdistan bayrağı asılması kararının mimarı Kürt Vali Necmeddin Kerim'in görevden alınması için imza kampanyası başlattı.

Haberin Devamı

Erbil'de Referandum zirvesi

Kerkük'te resmi binalara Irak bayrağının yanı sıra Kürt bayrağı asılması kararına tepkiler sürerken Kürt yönetimi yeni kararlar için olağanüstü toplandı. Toplantıda, bölgede bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına yönelik referandum yapılması ve Kerkük'ün Erbil merkezli Kürt devletine bağlanması tartışıldı. Bu kapsamda, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) üst düzey yönetimi, dün Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani başkanlığında Erbil'de toplandı. Barzani başkanlığındaki KDP heyetinde, Genel Başkan Yardımcısı ve Başbakan Neçirvan Barzani ile diğer Polit Büro üyeleri yer aldı. KYB'yi ise Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul başkanlığındaki heyet temsil etti.
Toplantıda; bağımsızlık referandumunun kısa sürede yapılması, referanduma Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin de eklenmesi, bağımsızlık girişimine destek vermeyen örgüt ve yapıların ikna edilmesi, parlamento ve hükümetin yeniden aktifleştirilmesi benimsendi.

Haberin Devamı

Kasım Süleymani devrede

Bölgedeki referandum tartışmalarında Kürtler kendi arasında ikiye bölünmüş durumda. KDP, bağımsızlığa giden yolda referandumun mutlaka yapılmasını gündemine alırken bölgeyi yöneten iki güçten biri olan KYB içinde tartışma sürüyor. Üçüncü siyasi yapılanma olan Goran (Değişim) Hareketi ve diğer bazı küçük gruplar, bağımsızlığın Kürtlere zarar getireceği ve kazanımlarını yok edeceği gerekçesini öne sürerek referanduma karşı çıkıyor. KYB ve Goran içindeki bağımsızlık karşıtlarının ikna edilmesine yönelik girişimler sürerken İran devreye girdi. Referandum yapılmasının önünü geçilmesi amacıyla Irak ve Suriye'deki askeri faaliyetleri ile dikkati çeken İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani devreye girdi. İran'ın askeri faaliyetlerinde etkili isimlerden olan Süleymani, KYB ve Goran'la yıllardır temas halinde. İki grup üzerinde etkili olan Süleymani'nin, Kürt gruplarını referanduma karşı örgütlemek için Süleymaniye'de temaslar yaptığı öğrenildi. Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani ile de görüşen Süleymani'nin, kendisine yakın Kürt gruplarından, referandumun iptaline yönelik çaba göstermelerini talep ettiği ileri sürüldü. İran'ın bölgedeki bazı Kürt gruplar üzerinde büyük etkisi biliniyor. Bu nedenle İran'ın referandumun iptaline yönelik girişimlerini en üst düzeyde devam ettireceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

"Yabancı misyon şefleri ile de görüştük"

Eski Irak Dışişleri Bakanı Zebari ise Kerkük İl Meclisi'nin talep etmesi halinde kentte referandumun yapılacağını açıkladı. Rûdaw TV'ye konuşan Zebari, "Talep gelmesi halinde Kerkük ve sorunlu bölgelerde de referandum yapılacak. İl Meclisi’nin kararlarına saygı duyacağız" dedi. Referandumun bağımsızlık amacıyla yapılacağını ifade eden Zebari, "Referandum yapıldıktan bir gün sonra devlet kurulmayacak. Devlet süreci referandumdan çok çok daha zor ve riskli bir süreç" diye konuştu.
KDP ve KYB yönetimi olarak referandum konusunu bölgede faaliyet gösteren yabancı misyon şefleriyle konuştuklarını da aktaran Zebari, "Onlardan hemen onay vermelerini beklemiyoruz, ancak Kürdistan Bölgesi'nde bulunan yabancı temsilcilerin konudan haberdar olması gerektiğini düşündük. Başkent Erbil'de yapılan toplantıya 33 ülkenin temsilcisi katıldı" dedi.

Haberin Devamı

Vali için imza kampanyası

Kerkük’te resmi kurumlara Kürdistan bayrağının asılması kararına yönelik tepkiler sürüyor. Vali Necmeddin Kerim’in görevden alınması için Iraklı parlamenterler tarafından imza kampanyası başlatıldı. Iraklılar Gücü Birliği parlamenteri Abdulkahar Samarrayi, Kürdistan Bölgesi heyetinin Bağdat ziyaretinin, Kerkük’te bayrak meselesinin çözüme kavuşturulması için uygun bir zemin hazırladığını söyledi.
Eski Başbakan Nuri Maliki liderliğindeki Yasa Devleti Grubu parlamenteri Abdulhadi Muhan ise Kerkük Valisi’nin görevden alınması için 100 imza topladıklarını açıkladı. Türkmen parlamenteri Niyazi Mimaroğlu de imza kampanyasını sürdüreceklerini kaydetti.