Dünya Kırılan kalp hiç iyileşemeyebilir

Kırılan kalp hiç iyileşemeyebilir

20.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tıp literatüründe ‘Kırık Kalp Sendromu’ olarak bilinen sevdiği birini kaybetme gibi aşırı duygusal durumların, kişinin kalbinde kalıcı hasar oluşturabileceği belirlendi

Kırılan kalp hiç iyileşemeyebilir

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’nde yapılan araştırma, sevdiği birini kaybetme gibi aşırı duygusal stres yaratan durumların, kalpta kalıcı hasar oluşturabileceğini ortaya koydu. İngiliz Times gazetesine göre “Kırık Kalp Sendromu” adı verilen durumda, aşırı stres nedeniyle hasta kalp yetmezliği yaşayabiliyor. İngiliz Kalp Vakfı’nın araştırması ise, bu durumlarda hastanın kalp kaslarında kalıcı hasar oluşabileceğini gösterdi. Araştırmada 52 hasta 4 ay boyunca takip edildi. Araştırmayı yürüten Dr. Dana Dawson “Hastaların tıbbi müdahaleye gerek kalmadan tamamen iyileşebileceğine inanılıyordu. Ancak gördük ki hastalığın kalpte çok daha kalıcı etkileri var” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 90’ı kadın

Araştırmada hastaların kalp kaslarında yaralar oluştuğu ve kan pompalama görevini tam olarak yerine getiremediği görüldü.
Hastalığa, kalp odacıkları bu kafese benzediği için Japonların ahtapot avlamakta kullandığı kafesin adı olan takotsubo sendromu da deniyor. Aşırı mutluluk da hastalığı tetikleyebiliyor.

Sadece İngiltere’de her yıl yüzde 90’ını kadınların oluşturduğu 3 bin kişinin takotsubo sendromuna yakalandığı tahmin ediliyor.