Dünya Kış manevraları

Kış manevraları

13.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’da sahada karşılıklı saldırılar devam ederken, kış şartlarının ağırlaşmasıyla hem askeri hem de lojistik manevralar büyük önem kazanıyor.

Kış manevraları

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, çatışmalar hem güneyde hem de doğuda sürüyor. Topraklarını geri kazanmak için Rus güçlerine yönelik karşı saldırılarını sürdüren Ukrayna güçlerinin, Luhansk bölgesindeki Kadiivka kentinde bulunan Rus paralı asker grubu Wagner’in karargahını vurduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Ukrayna Luhanks Bölge İdaresi Başkanı Sergiy Hayday sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kadiivka’da, Wagner Grubu’nun genel merkezinde bir şeyler patladı” ifadelerini kullanarak, Wagner’in karargahı olduğu öne sürülen ve harabeye dönen binanın fotoğraflarını paylaştı. Karargahın patlatılmasından sonra birçok Wagner üyesinin olay yerinde öldüğünü söyleyen Hayday, yaralıların da kurtulma şansının az olduğunu öne sürdü.

‘Toprak donunca’

Öte yandan kışın etkisini artırmasıyla sahada ne gibi askeri değişiklikler yaşanacağı konusunda çeşitli yorumlar yapılıyor. Son olarak Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Ukrayna ordusunun karşı saldırılarının ‘toprak donunca’ yoğunlaşacağını duyurdu. Odesa’da İsveçli mevkidaşıyla görüşen Reznikov, Ukrayna ordusunun ‘durmaya niyeti olmadığını’ ifade etti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte ağırlaşan kış şartları nedeniyle, Ukrayna’nın enerji ve askeri ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çabalar da artıyor. Son olarak Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Ukrayna’ya 2 milyar euro’luk silah desteği paketi konusunda anlaşmaya vardı. ABD ise 275 milyon dolarlık hava savunma ve 53 milyon dolarlık enerji altyapı destek paketini duyurdu.

Yaptırım elçisi!

Bu arada AB’nin, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların denetlenmesi amacıyla “yaptırım elçisi” atayacağı bildirildi. Financial Times’ın haberine göre, AB’nin eski ABD Büyükelçisi David O’Sullivan’dan yeni yılda bu göreve başlaması istendi.

Buna karşılık Rusya tarafında ise İran’ın bu ülkeye askeri desteğinin artması bekleniyor. İngiltere Savunma Bakanlığı’nca yayınlanan istihbarat raporunda, İran’ın Rusya’ya yönelik askeri desteğinin önümüzdeki aylarda artacağı ifade edildi. Rusya’nın balistik füze de dahil olmak üzere daha fazla silah elde etmeye çalıştığına dikkat çekilirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savunma, güvenlik ve kolluk kuvvetlerine 143 milyar dolar bütçe tahsis ettiği belirtildi.

Ayağının tozuyla siyasete girdi!

ABD’li basketbol yıldızı Brittney Griner’ın karşılığında serbest bırakılan Rus silah tüccarı Viktor Bout, Kremlin’e yakın, aşırı milliyetçi Liberal Demokrat Parti’ye (LDPR) katıldığını açıkladı. LDPR Başkanı Leonid Slutskiy, “Saflarımıza hoş geldin!” mesajıyla durumu duyurdu. LDPR, aşırı milliyetçi siyasi Vladimir Jirinovskiy tarafından kurulmuştu. Bout, ülkesine döndükten sonra basına verdiği ilk söyleşide ise Devlet Başkanı Vladimir Putin’i övdü ve Ukrayna’nın işgalini destekledi.

Haberin Devamı

Kış manevraları

Putin’in geleneksel toplantısı yapılmayacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geleneksel olarak her yıl sonunda düzenlediği ve önemli mesajlar verdiği basın toplantısının, 10 yıldır ilk kez yapılmayacağı bildirildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, söz konusu toplantının yapılmayacağına ilişkin duyuruyu yaparken,  bu kararın neden alındığını belirtmedi. Ancak bunun, Ukrayna’daki gelişmelerden kaynaklandığı sanılıyor.