Dünya Kleopatra, Liz Taylor kadar beyaz mıydı?

Kleopatra, Liz Taylor kadar beyaz mıydı?

25.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mısır Kraliçesi Kleopatra’yı siyahi bir oyuncunun canlandırması tepkiye neden olunca yönetmen isyan etti: “Kleopatra daha önce kendisini oynayan Elizabeth Taylor gibi beyaz bir kadın da değildi”.

Kleopatra, Liz Taylor kadar beyaz mıydı

Milattan Önce 51’den 30’a kadar Mısır’ı yöneten Makedon - Yunan kökenli Kraliçe Kleopatra bir belgesele konu oldu.  Kleopatra’yı siyahi İngiliz oyuncu Adele James’in oynaması Mısır’da büyük tepkiye yol açtı. Kleopatra’nın beyaz tenli olduğunu savunan Mısırlılar, belgeselin yönetmenini ülkenin kimliğine saldırmakla suçladı. Yaşamını ABD ve İngiltere’de sürdüren İranlı yönetmen Tina Gharavi ise tepkilere Variety dergisinde yayımlanan bir yazısıyla yanıt verdi. Hollywood’un efsanevi yıldızı Elizabeth Taylor’ın 1963 yapımı filmde Kleopatra’yı canlandırdığını hatırlatan Gharavi, “Mısır Kraliçesi’nin Taylor kadar beyaz olması da mümkün değildi” dedi.

Haberin Devamı

‘Hollywood’dan kurtardım’

Kleopatra, Liz Taylor kadar beyaz mıydı

İtalya’da antik Herculaneum kentinde bulunan tablodaki kadının, Kleopatra olduğu düşünülüyor.

Gharavi sözlerini şöyle sürdürdü:

“O dönemde Kleopatra’nın ferdi olduğu Ptolemaios soyu 300 yıldır Mısır’da yaşıyordu. Kleopatra, Mısır’da bu atalarından sekiz kuşak sonra doğduğu için beyaz tenli olması pek mümkün değildi. Ben Kleopatra’yı Hollywood’un yarattığı imajdan kurtarmak istedim. Ayrıca insanlar antik Mısır’ın kraliçesini neden ille de beyaz tenli görmek istiyor. Beyazlık ona daha fazla mı değer katıyor? Biz Adele James ile Kleopatra’nın sadece güzelliğini değil, gücünü de göstermek istedik. Mısırlılardan kendilerini Afrikalı olarak görmelerini istediğim için bana kızıp, internette nefret kampanyası başlattılar. Bazıları beni tehdit etti. Kleopatra’nın zamanında bu ülkede henüz Arap istilası da gerçekleşmemişti.” 2011’de vefat eden Elizabeth (Liz) Taylor beyaz teniyle de ünlüydü.