Dünya Koluna dişlerini geçiren kobra yılanını ısırarak öldürdü!

Koluna dişlerini geçiren kobra yılanını ısırarak öldürdü!

05.11.2022 - 14:17 | Son Güncellenme:

200'ü aşkın yılan türünün yaşadığı bölgede yer alan köyde yaşananlar, dünya çapında yankı buldu. Sekiz yaşındaki çocuğun kobrayla savaşının sonucunu, 'kuru ısırık' belirledi.

Koluna dişlerini geçiren kobra yılanını ısırarak öldürdü

Köydeki evin arka bahçesinde oynuyordu. Belgesellere konu olan vahşi sürüngenin kendisine yaklaştığından habersizdi. Büyük bir acı hissetti, can havliyle hayvanı uzaklaştırmayı denedi.

Haberin Devamı

Anne ve babası dışarıdaki çığlıkları duyunca koştular, bahçeye geldiklerinde çocuklarının bir kobra yılanını öldürdüğünü gördüler.

Kurban apar topar bir sağlık merkezine götürüldü, doktorların muayenesinde şaşırtıcı bir sonuç vardı: Kuru ısırık!

Hindistan'ın orta kesimindeki Chhattisgarh eyaletine bağlı Pandarpadh köyü. Yalnızca Deepak adıyla tanınan sekiz yaşındaki çocuk, evinin dışında oynarken yaklaşan kobra yılanını görmedi.

Vahşi sürüngen, çocuğun koluna sarılıp belgesellere konu olan ünlü dişleriyle kurbanını ısırdı. Hedefi, ölümcül zehrini Deepak'ın koluna aktarmaktı.

Yerel medyaya konuşan çocuk, "Büyük bir acı hissettim, yılanı kolumdan silkip atmayı denedim ancak başaramadım" dedi.

Bunun üzerine Deepak anında taktik değiştirdi ve kobra yılanını ısırmaya karar verdi. Dişlerini iki kez vahşi sürüngene batırıp güçlü şekilde ısırdı.

Haberin Devamı

"İki kez sertçe ısırdım, her şey bir anda oldu" diyerek yaşadıklarını anlatan çocuk, vahşi kobrayı öldürdü.

Pandarpadh köyünün bulunduğu Jasphur bölgesi, yılanlarıyla meşhur bir yer. Bölgede, 200'ü aşkın yılan türü yaşıyor.

Evin dışındaki çığlıkları duyan Deepak'ın ailesi, hemen çocuklarının yanına koştu. Sekiz yaşındaki kurban, tedavi için alelacele bir sağlık merkezine götürüldü.

Sağlık merkezindeki doktorlar, çocuğun kolunu muayene ettiklerinde kobra saldırısının başarısız olduğunu fark etti. Sürüngen, çocuğu ısırdığında zehrini salmayı başaramamıştı.

Koluna dişlerini geçiren kobra yılanını ısırarak öldürdü

'Kuru ısırık' olarak adlandırılan saldırıya hedef olan Deepak, kısa sürede iyileşti.

Yerel medyaya konuşan bir yılan uzmanı, 'kuru ısırık'la yaralanan çocuğun hiçbir belirti göstermediğini söyledi.

'Kuru ısırık', yalnızca yetişkin yılanlar tarafından uygulanan bir saldırı yöntemi. Zehir bezlerinde tam kontrole sahip hayvanlar, dişlerini geçirdiği kurbanlarını ısırıp bırakıyor.

Yılanlar, tehlikeli düşmanlarıyla savaşırken ya da avlarını öldürmek için genellikle zehirlerini kullanıyor. 'Kuru ısırık' ise, yılanların diğer canlılara karşı bir uyarı yada korku yayma amacıyla kullandıkları bir taktik.

Haberin Devamı

Kobra yılanlarıyla tanınan Hindistan'da, vahşi sürüngenlerin insanlara saldırması sıklıkla rastlanan bir durum. 2019'da dünya çapında kayda geçen yılan ısırığı kaynaklı ölümlerin yüzde 85'i, Hindistan'da gerçekleşti. Söz konusu yılda dünya genelinde 63 bin insan yılan saldırısı nedeniyle hayatını kaybetti, bunun 51 bini Hindistan'daydı.

Kırsal bölgede gerçekleşen saldırılarda kurbanların panzehire ulaşamaması, Hindistan'daki ölümlerin fazla olmasının nedenlerinden biri. Zehirli bir yılanın ısırdığı kurbanlara eğer altı saat içinde panzehir verilemezse, ölüm ihtimali artıyor.

Koluna dişlerini geçiren kobra yılanını ısırarak öldürdü

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) hedeflerinden biri, yeryüzünde 2030 yılına kadar yılın ısırığı kaynaklı ölümleri yarıya indirmek. Ancak Avustralya Queensland'deki James Cook Üniversitesi'nden bilim insanları, eldeki verilere bakarak bu hedefi gerçekçi bulmuyor.

Araştırmayı yöneten Prof. Richard Franklin, daha hızlı panzehir dağıtımının yeterli olmayacağını belirtip sağlık sistemi ve eğitimin güçlendirilmesinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

James Cook Üniversitesi'nin Nature Communications'da yayımlanan araştırmasına göre, yeryüzünde yılan ölümleri en çok Güney Asya'da görülüyor. Güney Asya'yı izleyen ikinci bölge ise, Sahra altı Afrika.

Güney Asya'da Afganistan'dan Sri Lanka'ya geniş bir coğrafya, oldukça tehlikeli. Özellikle Hindistan, Pakistan ve Bangladeş can kayıplarında öne çıkıyor.

Hindistan'da yılan saldırısına uğrayan her 100 bin kişiden dördü yaşamını yitiriyor. Dünyada bu oran, 0,8.

Hindistan'da insanları en fazla ısıran dört yılan türü ise, krait, Russell engereği, testere pullu engerek yılanı ve Hint kobrası.

Dünya çapında bir yılda 63 bin insanın hayatını kaybetmesi yüksek görünse de, 1990'lı yıllara göre ölüm oranı yüzde 36 düşmüş halde.