Dünya Komşuda sandıktan koalisyon çıktı

Komşuda sandıktan koalisyon çıktı

03.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bulgaristan’da resmi olmayan ilk seçim sonuçlarına göre, sandıktan koalisyon hükümeti mesajı çıktı. Parlamentoda 5 parti yer alırken, koalisyon için müzakerelere gidilecek.

Komşuda sandıktan koalisyon çıktı

Bulgaristan ve Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşı seçmenler, 2 yıl içinde 5. kez genel seçimlerde oy vermek üzere dün sandık başına gitti. Ülkede 49. Halk Meclisi’nin 240 milletvekilini belirleyecek seçimlerde, 15 parti ile 7 koalisyondan 4 bin 566 aday meclise girmek için yarıştı. Geçen yıl yüzde 39.4 olan katılım oranının, bu seçimde yüzde 40 civarında olduğu belirtildi. Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından resmi olmayan ilk sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümet kuracak oranda oy alamadı, 240 sandalyeli 49. parlamentoda en az 5 siyasi güç yer alacak. Partiler, koalisyon için müzakerelere gitmek zorunda kalacak. Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan koalisyonu, yüzde 25,3 oyla mecliste en çok milletvekili sayısına sahip olacak. Oyların yüzde 24,7’sini alan eski başbakanlardan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar Girişimi (GERB) Partisi ikinci sırada yer aldı.

Haberin Devamı

HÖH’ten büyük başarı 

Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi seçimde oyların yüzde 13,1’ini alarak büyük bir başarı gösterdi. HÖH’ün parlamentoda 38 milletvekili ile 3’üncü ya da 4’üncü parti olacağı tahmin ediliyor. Rusya yanlısı Vızrajdane (Yeniden Doğuş) partisi de oyların yüzde 14,2’sini, Bulgaristan Sosyalist Partisi oyların yüzde 9,9’unu elde ederek parlamentoya girecek. Yurt dışından gelecek oyların sonuçları önemli ölçüde etkilemesi beklenirken, seçimin kesin sonuçları 7 Nisan’da açıklanacak.

Türkiye’de 162 sandık kuruldu

Bulgaristan’daki seçimler için 61 ülkede 737 seçim sandığı açıldı. Türkiye’de ise 24 ilde 162 sandık kuruldu. Böylece çifte vatandaşlar da oy kullanabildi. Türkiye’de 350 bin Bulgaristan vatandaşının oy kullanma hakkı bulunurken, anketler, Bulgar pasaportu olan seçmenlerden yüzde 10’unun sandık başına gideceğini gösteriyordu.