Dünya Kongre üyelerinden Suriye’ye ziyaret

Kongre üyelerinden Suriye’ye ziyaret

29.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Kongresi’nin Cumhuriyetçi üyeleri, Suriye’nin kuzeybatısına bir ziyaret gerçekleştirirken, Esad hükümetiyle ilişkilerin normalleştirilmesine karşı oldukları bildirildi

Kongre üyelerinden Suriye’ye ziyaret

ANKARA Milliyet - ABD Kongresi’nin üyeleri, Türkiye üzerinden Bab el-Salam Sınır Kapısı’nı geçerek Suriye’nin kuzeybatısına gitti. Kongre üyeleri, Suriyeli muhalif liderler, sivil toplum kuruluşları ve iç savaş yüzünden yerlerinden edilen Suriyelilerle görüşmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Ajansların bildirdiğine göre, ABD Kongresi’nin Cumhuriyetçi üyeleri Ben Cline (Virginia), French Hill (Arkansas) ve Scott Fitzgerald (Wisconsin), bazı ABD’li yardım kuruluşlarının yetkilileriyle birlikte pazar sabah erken saatlerde Türkiye üzerinden Bab el-Salam Sınır Kapısı yoluyla ÖSO kontrolündeki Suriye’nin kuzeybatısına geçti. “Özgür Suriye’ye Hoşgeldiniz” pankartıyla karşılanan üyelerin, Azez’de bir hastaneyi ziyaret ettikleri, ardından da Suriyeli muhalif liderler, sivil toplum kuruluşları ve iç savaş yüzünden yerlerinden edilenlerle görüştüğü belirtildi. Ancak ziyaretin, güvenlik nedenleriyle kısa kesildiği ve sadece yarım saat sürdüğüne dikkat çekildi.

Suriye muhalefetini destekleyenlerin başında gelen ve bölgede okul yapımına bağış toplanmasına öncülük eden Kongre üyesi French Hill, Gaziantep’ten sonra Suriye’ye gerçekleştirdikleri ziyaretin, bu yaz ABD hükümetine ve Arap müttefiklerine, savaşa politik bir çözüm bulmaları konusunda baskı yapmak amacıyla yapılan son gezi olduğunu söyledi. Hill mesajının, “Suriye’de kendi temsili hükümetlerine sahip olmak isteyenler” adına olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Esad’la olmaz’

Hill, ziyaretin ardından kendisine ait internet sitesinden paylaştığı açıklamada “Bölgeye ziyaretim, bu yıl İsrail, Ürdün, Irak, Mısır, Suudi Arabistan ve İtalya’daki diplomatlar ve diğer ortaklarla, Arap Birliği’nin Esad’la ilişkileri normalleştirme girişimini ele almak ve mevcut durumu görüşmek üzere yaptığım istişarelerin bir devamı niteliğindedir. Esad rejiminin yasa dışı uyuşturucuyu üretmesi ve dağıtması, bölgesel toplumları tehdit ediyor, Esad’ın durdurulması gereken terör saltanatını finansal olarak körüklüyor. Suriye halkı 10 yılı aşkın süredir savaşa, cinayete ve işkenceye katlandı. ABD de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ulusların, Suriye halkına insani yardım sağlamak ve Esad rejimine karşı koymak için birlikte çalışması zorunludur” dedi.

Kongre üyelerinden Suriye’ye ziyaret

Yetim çocuklar

Al Jazeera’nin haberine göre de, Kongre üyelerinin Suriye’nin kuzeyine yaptığı ziyaret “süregelen insani felakete” dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirildi. Ziyareti düzenleyen Washington DC merkezli Suriye Acil Durum Görev Gücü adlı insani yardım grubunun üyesi Celine Kasem, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, Kongre heyetinin, Hill’in Arkansas’taki topluluğu tarafından yıllardır desteklediği ve Halep’in kuzey kırsalında bulunan bir anaokulundaki yetim çocuklar tarafından karşılandığını ifade etti. Kasem, “Çocuklar heyete Esad, İran ve Rusya’nın sürekli bombardımanı altında yaşadıklarını, bunun da onları yerlerinden ettiğini, ailelerini kaybetmelerine ve yetim kalmalarına yol açtığını anlattı” dedi.

Haberin Devamı

5 yıl sonra ilk

Kongre üyelerinin Suriye ziyareti, 2017 yılında Senatör John McCain’in Suriye’nin kuzeyindeki Amerikan askerlerini ziyaretinden sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu. McCain daha önce de Suriye’yi ziyaret etmiş ve muhalefet liderleriyle görüşmüştü. Aynı yıl Demokrat Senatör Tulsi Gabbard, Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ederek Beşar Esad ile görüşmüştü. İç savaştan bu yana ABD hükümeti muhalefeti destekliyor ve Esad hükümetine yaptırım uyguluyor.

 

Yazarlar