Dünya Koronada bir yan etki daha ortaya çıktı: İşitme kaybı

Koronada bir yan etki daha ortaya çıktı: İşitme kaybı

27.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi Sağlık Merkezi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Amesh Adalja, “Kovid-19 ile ilişkili işitme kaybına dair raporlar var, koronavirüsün kulak hücrelerine girebileceği biliniyor. Ama bu komplikasyonun nasıl olabileceğine dair birçok soru bulunuyor. 

Koronada bir yan etki daha ortaya çıktı: İşitme kaybı

Endişemiz, kovidin ses bilgisini beyne iletmekten sorumlu kulak hücrelerine zarar verebileceği konusunda” dedi. Dr. John Schumann ise “Kovid’in yan etkilerinden birinin işitme kaybı olabileceğine dair birkaç çalışma yapıldı. Bu yılın başında kovid geçiren 58 yetişkini inceleyen bir araştırma, bunların yüzde 13’ünde işitme kaybı belirledi. Çalışmada, kovidin iç kulağa da zarar verebileceği belirtildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘DAHA SONRA DA ORTAYA ÇIKABİLİR’

*Uzmanlar, işitme kaybının, uzun süreli Kovid-19’un bir belirtisi olarak sinir dokusunun enfeksiyonu sonrası iltihaplanmasıyla daha sonra da ortaya çıkabileceğini söyledi.

*Temel olarak Kovid-19’un sinir sistemi üzerindeki etkisi, koronavirüsün beyni iç kulağa bağlayan koklear sinire zarar verebileceği veya bu bölgede zararlı şişlik ve iltihaplanmalara neden olabileceği anlamına geliyor. Sonuç olarak işitme kaybı yaşanabilir.

ABD ATEŞLE OYNUYOR! LABORATUVARDA YARATILDI, YÜZDE 80 ÖLDÜRÜYOR

Yeryüzünün dört bir yanında 7 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açan ölümcül salgının etkileri henüz tamamen sona bile ermemişken, ABD'deki bir laboratuvardan gelen haber dünyayı dehşete düşürdü. Virologlar "ateşle oynuyor" yorumunu yaparken, yetkililer endişeli.

Haberin Devamı

2019 yılının son aylarında, "Çin'deki gizemli virüs" diye duymaya başladığımız, kısa süre sonra ise, önce nüfusu bir buçuk milyara yaklaşan ülkeye ardından da yeryüzünün her yerine yayılan koronavirüs pandemisinin etkileri yeni yeni hafiflemeye başladı. Dünya çapında yaklaşık olarak 7 milyon kişi hayatını kaybederken, virüsün getirdiği yan etkiler nedeniyle yüz binlerce kişi de sağlığını kaybetti. Turizm gelirleriyle ayakta kalan ülkelerin yanı sıra pek çok diğer ülkenin ekonomisi tamamen çöktü ya da çökme noktasına geldi. Getirilen kısıtlamalar nedeniyle sadece ekonomiler değil, halkın sağlık durumu, alışkanlıkları ve ruh sağlığı da bozuldu. Pek çok kişi işini kaybetti ya da kaybetme korkusuyla sağlığından oldu.

VİRÜSÜN KÖKENİ TARTIŞMALARI DAHA SONUCA ULAŞMAMIŞKEN...

2020'nin başlarında dünyayı ele geçiren virüsün gerçek kökenleri hakkında uzun süredir spekülasyonlar yapılıyor. Resmi olarak virüsün insanlar arasında yayılmadan önce bir yarasa veya benzeri hayvandan Wuhan'daki bir insana bulaştığına inanılıyor.

Bazıları virüsün insan yapımı olabileceğine inanıyor. 'Laboratuvar sızıntısı' Kovid teorisi, virüsle ilgili yapılan bir araştırma yoluyla yaratıldığını iddia ediyor. Kovid teorisi başlangıçta pandeminin başlangıcında doğal bir ortaya çıkış lehine bir komplo olarak reddedildi. Ancak hipotez, bir dizi ifşa ve örtbasın ardından ivme kazandı. En erken enfekte olmuş hastalarla ilgili çok önemli bilgiler 2019'un sonlarında Wuhan laboratuvarının veri tabanından silindi ve çalışanlarından biri gizemli bir grip benzeri hastalığa yakalandıktan sonra ortadan kayboldu.

Haberin Devamı

YENİ BİR VİRÜS YAPTILAR

Şimdiyse, ABD'nin Boston Üniversitesi'ndeki bilim insanları, laboratuvarda ölümcül yeni bir Kovid türü oluşturduğu ortaya çıktı. İngiltere merkezli Daily Mail gazetesi, ekibin laboratuvarda yeni bir virüs yaptığını ortaya çıkardı. Omicron varyantı ile Wuhan'da ortaya çıkan orijinal virüsü birleştirerek laboratuvarda üretine bu mutasyon, deneyde kullanılan farelerin yüzde 80'ini öldürdü.

Ortaya çıkarılan bu deney, benzer uygulamaların pandemiyi başlatmış olabileceğine dair korku ve söylentiere rağmen, ABD'de bile hala virüs manipülasyon araştırmalarının ne kadar tehlikeli bir şekilde devam ettiğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

"YASAKLANMALI"

İsrail Hükümeti'nin önde gelen bilim adamlarından biir olan Profesör Shmuel Shapira, konuyla ilgili açıklama yaptı ve "Bu tamamen yasaklanmalı, resmen ateşle oynuyorlar" dedi.

Virüslerin daha bulaşıcı ya da daha ölümcül olması için özellikkle manipüle edildiği zamanlarda işlev araştırmasının kazanımının Kovid'in kökeninin merkezinde olduğu düşünülüyor. İlk vaka kümesinden sadece birkaç kilometre uzakta bulunan bir Çin laboratuvarı, yarasa koronavirüsleri üzerinde benzer araştırmalar yapıyordu. Ancak uygulama, 2017'den beri ABD'de büyük ölçüde kısıtlandı.