Dünya Kovid-19 aşıları ritmimizi bozdu

Kovid-19 aşıları ritmimizi bozdu

21.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

8 ülkede 99 milyon kişi üzerinde yapılan inceleme, Kovid-19 aşılarının kan, kalp ve nöroloji hastalıklarında beklenenden fazla risk yarattığını gösterdi.

Kovid-19 aşıları ritmimizi bozdu

Küresel Aşı Veri Ağı (Global Vaccine Data Network / GVDN) adlı uluslararası uzman ekip, Kovid-19 aşılarının yan etkilerini tespit için 8 ülkede 99 milyon aşılanmış kişiyi inceledi. Bu inceleme, “özel ilgi uyandıran olumsuz olaylar” diye adlandırılan nöroloji, kan ve kalple ilgili 13 tıbbi durum hakkındaydı. Çalışmada, Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca’nın Kovid aşılarının, beş rahatsızlıkta yüksek riskle bağlantılı olduğu bulundu. “Vaccine” dergisinde yayımlanan çalışmada, bu aşılardan sonra yürüme ve konuşma zorluğu dahil yan etkilerin beklenenden çok olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Ekip, Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın mRNA Kovid-19 aşılarının, beklenen fazla miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp kesesi iltihabı) riskini artırdığını gözlemledi.

Miyokardit riski üç kat fazla çıktı. Moderna ve Pfizer/BioNTech aşılarının yarattığı riskler nedeniyle, tahmin edilenden fazla akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM, beyinde - omurilikte iltihaplanma ve şişlik) görüldüğü bildirildi. Bu konuda ilk aşıdan sonraki 42 günde 7 olay gözlendi. Aşıların, Guillain-Barre (Bağışıklık sisteminin sinirlere saldırması) riskini iki kat, beyin anevrizması riskini 2,7 kat artırdığı belirtildi.

GEÇİCİ FELÇ

■Çalışmaya göre, yüzün bir tarafındaki kaslarda geçici zayıflığa neden olan Bell felci, Pfizer/BioNTech aşısının ilk dozundan sonra 1,05 oranında arttı.

Haberin Devamı

■Moderna aşısının birinci ve ikinci dozları ile Pfizer aşısının dördüncü dozlarından sonra nöbet geçirme riski 1,3 ila 1,4 kat fazlaydı.

■Pfizer/BioNTech aşısının ilk ve ikinci dozundan sonraki riskler sırasıyla 1,49 ve 1,25 kat yüksekti.

■AstraZeneca aşısının ilk dozundan sonra Serebral Venöz Sinüs Trombozu (CVST) riski 3,2 kat, ADEM riski ise 3,9 kat arttı.

 

AMA 19 MİLYON ÖLÜM ÖNLENDİ

Dünyada Kovid-19’dan 7 milyondan fazla insanın öldüğünü belirten uzmanlar, aşının yarattığı risklerin bu tabloda minimum kaldığını söyledi. Kovid aşılarının, dünya çapında 19 milyondan fazla ölümü önlediği bildirildi. Uzmanlar, “13 milyar doz aşı uygulanırken yan etki nedeniyle sadece 2 bin vaka görülmesi riskin küçük kaldığını gösteriyor” dedi.