Gündem Kovid-19 prostat teşhis ve tedavisine de sekte vurdu

Kovid-19 prostat teşhis ve tedavisine de sekte vurdu

09.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi döneminde diğer tüm kanserlerde olduğu gibi prostat kanserinde de ileri evreli hastalık tanısında artış yaşanırken, birçok hastanın Kovid-19 endişesiyle hastaneye başvurmakta geciktiği açıklandı.

Kovid-19 prostat teşhis ve tedavisine de sekte vurdu

Türk Üroonkoloji Derneği Prostat Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Serdar Çelik, Kovid-19 döneminde birçok hastanın tedavi ve kontrollerinin aksadığına dikkat çekerek, “Prostat kanserinin erken teşhis edilebilmesi için hiçbir yakınmanız olmasa bile ailede öykü varsa 40 yaş, yoksa 50 yaş sonrası mutlaka Üroloji uzmanına muayene olmak çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Yılda bir kez muayene

Türk Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sinan Sözen ise, Türkiye çapında 19 büyük merkezden elde edilen 5 bin 40 hastaya ait veriler ile oluşturulan rapora göre prostat kanserli hastaların yarısının 60-69 yaş aralığında olduğuna dikkat çekerek, “50 yaşından sonra tüm erkeklerin yılda bir kez üroloji uzmanına kontrole gitmeleri gerekir. Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerin ise 40 yaşından sonra yılda bir kez kontrole giderek parmakla prostat muayenesi olmaları ve kandan PSA testi yaptırmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Yazarlar