Dünya Kraliçeye suikast planı FBI’daymış!

Kraliçeye suikast planı FBI’daymış!

27.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

FBI’ın yeni yayımladığı belgelere göre, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth 1983’te ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında IRA’nın suikast planıyla karşı karşıya kalmış!

Kraliçeye suikast planı FBI’daymış

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’nin iç istihbarat ve güvenlik teşkilatı FBI, arşivlerinde bulunan bazı gizli belgeleri zaman aşımına uğradığı için kamuoyuna açıkladı. Gizliliği kaldırılarak yayımlanan belgeler arasında, 8 Eylül 2022’de vefat eden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’e yönelik “suikast planı”yla ilgili bir evrak da bulunuyor. Bu evrak, Kraliçe II. Elizabeth’in 1983’te ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) sempatizanlarının suikast planında hedef olduğunu ortaya koydu. Buna göre, IRA sempatizanları, kraliçenin içinde bulunduğu kraliyet yatı Britannia, San Francisco’da Golden Gate Köprüsü’nün altından geçerken, yata bomba atmayı planlamış.

Haberin Devamı

Belgelerde, alternatif plan olarak suikastçıların, II. Elizabeth Kaliforniya’daki Yosemite Ulusal Parkı’nı ziyaret ettiği sırada kraliçeyi öldürmeye çalışabileceği de ifade edilmiş. Kraliçenin San Francisco’ya gelmesinden önceki gece bir polis memurunun, potansiyel suikast tehdidi hakkında federal ajanları uyardığı bildirildi. Böylece olası bir saldırı engellenirken, Elizabeth’in söz konusu ABD ziyareti de olaysız geçti. Öte yandan, belgeler arasında 1989 tarihli ayrı bir dosyada “IRA’nın İngiliz monarşisine yönelik tehdit olasılığının her zaman mevcut olduğu”na işaret edildi. Nitekim, 1979’da Elizabeth’in kuzeni Lord Louis Mountbatten IRA’nın düzenlediği bombalı saldırıda ölmüştü.