Dünya Kripto çöküşünde yıldızlara da dava

Kripto çöküşünde yıldızlara da dava 

18.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de iflas başvurusunda bulunan ve şaibeli para aktarımları nedeniyle soruşturma altında olan kripto para borsası FTX’in reklamını yapan ünlülere de ‘halkı yanıltmaktan’ dava açıldı.

Kripto çöküşünde yıldızlara da dava

Geçtiğimiz günlerde çökmesinin ardından dünya çapında soruşturmalarla karşı karşıya kalan Bahamalar merkezli kripto para borsası şirketi FTX’in reklamını yapan ünlülere de dava açıldı. Bir gecede serveti 17 milyar dolardan 1 milyar doların altına düşen FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’ın yargıdan gizlenmesi için Bahamalar’da tutulduğu belirtilirken, ABD’nin Florida eyaletinde açılan bir davada bu kripto borsasının reklamını yapan ünlüler de sanık oldu.

Haberin Devamı

11 milyarlık zarar

Avukat Adam Moskowitz’in açtığı davadaki sanık ünlüler arasında Amerikan futbolu oyuncusu Tom Brady, manken Gisele Bündchen, basketbolcular Shaquille O’Neal ile Steph Curry, tenisçi Naomi Osaka ve Seinfeld’ın yaratıcısı Larry David gibi yıldızlar yer aldı. Bankman-Fried ve şirketini tanıtmak için anlaşma yapan ünlülerin Amerikalı tüketicilerin 11 milyar dolarlık kaybından sorumlu olduğu iddia edilirken, söz konusu yıldızların ticaret platformunun ya “elçisi” olduğu ya da reklamlarında yer aldığı bildirildi. Bankman-Fried’ın (30) da yargılama için Bahamalar’dan ABD’ye getirileceği belirtiliyor.

Kripto çöküşünde yıldızlara da dava

İflas eden FTX’in kurucusu ABD’li Sam Bankman-Fried ve destekçisi Gisele Bündchen hakkında dava açıldı.

Haberin Devamı

‘Aldatıcı beyanlar’

Dava dosyasında şöyle denildi: “Aldatıcı ve başarısız FTX Platformu, yanlış beyanlara ve aldatıcı davranışlara dayanıyordu. Suç unsuru içeren FTX e-postalarının ve metinlerinin çoğu yok edilmiş olsa da onların yerini tespit ettik. Bunlar, FTX’in dolandırıcılık planının, bilgisiz yatırımcılardan yararlanmak için nasıl tasarlandığını kanıtlıyor. Sonuçta Amerikalı tüketiciler 11 milyar dolar zarar gördü.”

Emsal olabilir

Mahkeme dosyasında, FTX’i destekleyen ünlülerin de “milyarlarca dolarlık zarardan sorumlu” olduğu iddia edilirken, FTX’in “güvenilmez bir saadet zinciri olduğu” öne sürüldü. Öte yandan bu dava, FTX’in en popüler yıllarında kripto para borsasını destekleyen spor yıldızlarını ve ünlü isimleri sorumlu tutmaya çalışan ilk davalardan biri olma özelliğini taşıyor.