Dünya Küba koronavirüs aşısı için umutlu

Küba koronavirüs aşısı için umutlu

19.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Küba Cumhuriyeti’nin Tıbbi Hizmetler Merkezi yetkilisi Dr. Julio Palomino,‘Egemenlik’ anlamındaki Soberana aşısının hayvanlar üzerinde etkisini gözlemlediklerini ve Faz 3 çalışmalarının mayısta tamamlanacağını belirtti

Küba koronavirüs aşısı için umutlu

Güney Amerika ülkesi Küba, küresel koronavirüs salgınından en az etkilenen ülkelerden. 12 milyon insanın yaşadığı ülkede, koronavirüs salgınına 56 bin kişi yakalanırken 50 bin kişi iyileşti. Sadece 350 kişi hayatını kaybetti. Siyasi ve ekonomik ambargo nedeniyle kendi sağlık sistemini kuran ülkenin başkenti Havana’da, Covid-19’a karşı aşı çalışmasını Finlay Aşı Enstitüsü yürütüyor. Enstitünün üzerinde çalıştığı aşının ismi; Soberena 02.
Kübalıların yanında Venezuela, İran, Vietnam, Meksika, Bolivya, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerinde merakla beklediği aşının Faz 2 çalışmaları sürüyor. İlk aşamaları başarıyla tamamlanan ve gönüllü 44 bin Kübalı da denenen aşının etkinliği ile ilgili Milliyet’in sorularını yanıtlayan Küba Cumhuriyeti’nin Tıbbi Hizmetler Merkezi Yetkilisi Dr. Julio Cesar Gonzales Palomino, Faz 2’de aşının etkin ve güvenli olduğunu gördüklerini söyledi.

‘Bağışıklık oluştu’


Dr. Palomino, “Aşı Faz IIA ve IIB testlerinde büyük güven verdi ve bağışıklık oluşturdu. Bu bağışıklık cevabı, uzun süreli bir hafızaya sahip. Antikor üretiminin yanında antikorların dayanmasını da sağlıyor. Soberana 02, birleşik bir aşı. Bu aşı hayvanlarda etki gösterdi. Soberana 02’nin Covid-19’a karşı Faz 3 denelerine başladık. Klinik çalışmalarda güvenliği ve bağışıklığa tepkiyi değerlendirdik. Bu aşamada hayvanlar üzerinde etkili sonuçlar aldık” dedi. Soberana 02 için çok önemli Faz 3’e Mayıs 2021’den sonra geçileceğini vurgulayan Palomino, “Antijen testleri tamamlandı. Antijen testleri antijenleri (vücutta antikor üreten proteinler) tespit ederek virüsün varlığını doğruladı. Küba’nın sonuçlar ve uygulamalar hakkında net bilgi vermesi için klinik testlerin Faz 3 aşamasının tamamlanmasını beklemek gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Küba koronavirüs aşısı için umutlu

İnsanlığa hizmet

Sağlık Bakanlığı’nın Küba-Türkiye Sağlık Elçisi Feza Güllü ise, sert ABD ambargosu nedeniyle sağlık alanında kendini çok geliştiren ülkenin tüm dünyaya güzel haber vermek için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. Güllü, “Küba, biyoteknoloji alanında çok ileri. Soberana 02 aşısının Covid 19’un yeni mutasyonlarına karşı da etkili olması bekleniyor. Ölüm ve vaka sınırları dünya ortalamasının çok altındaki Küba, aşıyı kar elde etmek yerine insanlığa hizmet odaklı geliştiriyor” dedi.

Küba Cumhuriyeti, en ileri aşamadaki Soberana 02 dışında Soberana 01, Abdala ve Mambisa adlı üç koronavirüs aşısını eş zamanlı test ediyor. Bağımsızlık savaşını yürüten kadınlardan esinlenilerek ‘Mambisa’ olarak adlandırılan aşı burun spreyi olarak tasarlanıyor. Küba’nın İspanya’ya karşı kazandığı bağımsızlık mücadelesinin sembolü Jose Marti’nin drama şiiri Abdala diğer aşının ismi. Bolivya, Şili ve Meksika gibi Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülke Küba’nın aşısını heyecanla bekliyor.