Dünya Kusursuz saldırı! 200 milyon dolarlık silah kömüre döndü

Kusursuz saldırı! 200 milyon dolarlık silah kömüre döndü

29.08.2023 - 13:52 | Son Güncellenme:

Amerikan HIMARS füzeleri ateşlendi, Rusya'nın Karadeniz kıyısına yerleştirdiği en yeni silahı havaya uçtu. Uluslararası medya, görüntüleri 'Putin'in oyuncağı ateş topuna döndü' başlıklarıyla sundu.

Kusursuz saldırı 200 milyon dolarlık silah kömüre döndü

On sekizinci ayı çoktan dolan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde savunma hattında karşı taarruzla açılan gedik büyürken, Rus ordusunun elit birlikleri savaşa sürdüğü bildirildi. 27 Ağustos tarihli görüntüler, Rusların seçkin hava indirme askerlerini Ukrayna karşı taarruzuna direnebilmek için cepheye gönderdiğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Savaş Araştırmaları Enstitüsü'ne (ISW) göre, 76. Hava Muhafızları Saldırı Tümeni'ndeki elit askerler Ukrayna'nın Pazartesi günü geri aldığı Robobtyne bölgesine konuşlandırıldı. ISW hava indirme birliklerinin cephe hattının kritik bölgesine sevk edildiğini vurgulayıp söz konusu askerlerin daha önce de Zaporijya ve Bakhmut çevresine gönderildiğini hatırlattı.

Ukrayna ordusu ise, Rus işgalcilerin Robotyne yakınlarındaki Tavriya'da bir günde yaklaşık 300 asker kaybettiğini duyurdu. Başarılı saldırıda 50 askerin öldüğünü, 243 askerin ise yaralandığını belirten Ukraynalılar, beş cephaneliğin ise imha edildiğini kaydetti.

Analistler, Ukrayna birliklerinin bölgedeki Verbove köyüne yakın zamanda ulaşabileceği tahmininde bulunuyor. Ruslar tarafından Verbove ve Robotyne arasına tankların geçişini engellemek amacıyla dizilen 'ejderha dişleri'nin aşılması, işgalciler için savaşta yeni bir kabusun başlangıcı olabilir.

Haberin Devamı

ZALİZNYİ LİMANI

Yaz mevsimi boyunca Karadeniz'de Ruslara ait bir çok hedefi vuran Ukraynalılar, bu kez Moskova'ya çok ağır bir darbe vurdu. Rus ordusunun en yeni radarı Prevel-E, işgal altında tutulan Zaliznyi Limanı'na konuşlandırıldı. 200 milyon dolar değerindeki radar sisteminin yerleştirildiği nokta, Kırım Yarımadası'nın kuzeyi ile işgal altındaki Herson'un güneyi arasındaydı.

Kusursuz saldırı 200 milyon dolarlık silah kömüre döndü

Ukraynalılar, ABD'nin 2022 yaz başından itibaren cepheye sevk etmesiyle savaşın kaderini değiştiren uzun menzilli HIMARS füzelerini Zaliznyi kıyısındaki radar sistemine doğru ateşledi. Açılımı Yüksek Hareketli Çoklu Roket Sistemi olan HIMARS'tan fırlatılan füzeler, Putin'in değerli radarını nokta atışla vurdu.

Kusursuz saldırı 200 milyon dolarlık silah kömüre döndü

400 KM'LİK BİR ALANI TARIYORDU

Ukraynalıların yayınladığı drone görüntüleri son teknoloji Prevel-E radarının roket yağmuruyla küle döndüğünü kanıtlarken, video kaydı beklendiği gibi dünyada ses getirdi. İngiliz medyası, kömürleşmiş radar kalıntısını 'Putin'in oyuncağı ateş topuna çevrildi' başlıklarıyla sayfalarına taşıdı.

Kusursuz saldırı 200 milyon dolarlık silah kömüre döndü

200 milyon dolarlık kıyı ufuk ötesi radar sistemi Predel-E'nin prototipi, ilk kez 2021 yılında Rusya tarafından sergilendi. Kremlin'in askeri cephaneliğine yapılan en modern ve yüksek teknolojili eklemelerden biri olarak kabul edilen radar sisteminin, şu ana kadar sadece 25 adet üretildiği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Predel-E, alçaktan uçan hava hedeflerinin yanı sıra, yere yaklaşan hedeflerin tespiti ve takibi için tasarlandı. Moskova, modern radar sisteminin ayrıntılarını gizli tutsa da, sistemin bir takım endişe verici özelliklere sahip olduğu düşünülüyor. Radar sistemi, 400 kilometrelik bir alanı tarayabiliyor.

Kusursuz saldırı 200 milyon dolarlık silah kömüre döndü

Ukrayna, Herson'un Karadeniz kıyısındaki saldırılarda ayrıca bir Strizh elektronik savaş sistemi ve iki Murom-P video gözetim sistemini de HIMARS'larla ortadan kaldırdığını bildirdi.

'SÜPER FÜZE'Yİ TANITTILAR

Yanı sıra Ukrayna, Rus kuvvetlerine saldırıda kusursuz bir performans sergilemekle övündüğü gizemli yeni 'süper füzesini' tanıttı. Yeni füzenin, Kırım Yarımadası'ndaki düşman mevzilerinin derinliklerine geçen hafta gerçekleştirilen saldırı sırasında Putin'in 250 milyon değerindeki Triumf (S-400) hava savunma sistemlerinden birini yok ettiği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Ukraynalıların paylaştığı görüntüler, S-400 fırlatıcısının füzeyle vurulduğunu ve havaya uçurulduğunu ortaya koydu. Devasa bulut kütlesi ise, gökyüzüne doğru yükseldi.

Kusursuz saldırı 200 milyon dolarlık silah kömüre döndü

İlk tahminler, Kiev'in kuzeybatı Kırım'daki Tarkhankut Burnu'ndaki saldırıyı gerçekleştirmek için İngiliz veya Fransız tedarikli Storm Shadow füzesini kullandığı yönündeydi. Ancak Ukrayna'nın kendi gelişmiş seyir füzesini konuşlandırdığı artık açık.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi sekreteri Oleksiy Danilov, "Füze yeni ve kesinlikle modern bir füzeydi" diyerek savaş alanındaki performansını övdü.

Kusursuz saldırı 200 milyon dolarlık silah kömüre döndü

Öte yandan; yerel televizyonlar ise 'füzenin tamamen yeni mi yoksa modifiye edilmiş mi olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmadığını' belirtiyor.

Yapılan yorumlara göre, Ukrayna Nisan 2022'de Putin'in Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'yı batıran Neptün füzesini geliştirdi. Alçaktan uçan gemisavar füzesine nasıl özellikler eklendiği gizemini koruyor. Neptün füzeleri, geliştirilmeden önce 300 kilometre menzile sahipti. Vurulan S-400 hava savunma sistemleri ise 320 kilometrelik bir alanı koruyor.