Dünya Kuzey Kore su altından nükleer füze ateşledi! ABD uçak gemisine Haeil-5-23'le cevap

Kuzey Kore su altından nükleer füze ateşledi! ABD uçak gemisine Haeil-5-23'le cevap

19.01.2024 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD ve müttefikleri, Kore yarım Adası çevresindeki sularda üç günlük ortak tatbikat gerçekleştirdi. Yarımada da tansiyon yükselmeye devam ederken, Kuzey Kore ise,  'Her an patlak verebilecek' savaşa karşı 'Haeil-5-23' sualtı nükleer silah sistemi testlerine başladığını ilan etti.

Kuzey Kore su altından nükleer füze ateşledi ABD uçak gemisine Haeil-5-23le cevap

Derleyen: Ayşe Kısakürek ABD, Güney  Kore ve Japonya, bu hafta başında Kore Yarımadası çevresindeki sularda bir ABD uçak gemisinin de dahil olduğu üç günlük ortak tatbikatlar gerçekleştirdi. 

Haberin Devamı

Devlet basınında çıkan haberlere göre, Kuzey Kore; Washington, Seul ve Tokyo'nun ortak askeri tatbikatlarına cevap olarak 'su altı nükleer silah sistemini' denediğini açıkladı.

Kuzey Kore su altından nükleer füze ateşledi ABD uçak gemisine Haeil-5-23le cevap

Fotoğrafta ABD, Güney  Kore ve Japonya tatbikatından bir kare görülüyor.

Kore Merkezi haber ajansının haberine göre Savunma Bakanlığı, 'ABD ve müttefiklerinin donanmalarının düşmanca askeri manevralarını caydırmak' için su altı sistemini test ettiğini duyurdu.

Kuzey Kore'nin nükleer kapasiteli su altı saldırı insansız hava araçlarına verdiği isim olan 'Haeil-5-23'ün testi, doğu kıyısındaki sularda gerçekleştirildi.

'ANA DÜŞMAN' OLARAK TANIMLADI

Kuzey Kore su altından nükleer füze ateşledi ABD uçak gemisine Haeil-5-23le cevap

Kuzey Kore daha önce de benzer testler yapmıştı. Ancak sonuncusu, ülkenin söyleminde belirgin bir tırmanışın olduğu bir dönemde geldi.

Haberin Devamı

Yarımadada, 'her an patlak verebilecek' bir savaşa hazırlık amacıyla askeri cephaneliğini genişlettiğini defalarca vurguladı.

Lideri Kim Jong Un bu hafta yeniden birleşme hedefinin bittiğini açıklayarak Güney Kore'yi 'ana düşman' olarak tanımladı.

Açıklamalar, su altı operasyonları da dahil olmak üzere ülkesinin askeri ve nükleer yeteneklerinde öne sürülen bazı ilerlemelerin ardından yapıldı.

SİLAHLAR HAKKINDA ÇOK AZ ŞEY BİLİNİYOR

Kuzey Kore su altından nükleer füze ateşledi ABD uçak gemisine Haeil-5-23le cevap

Geçtiğimiz Eylül ayında Kuzey Kore, nükleer silah fırlatma kapasitesine sahip ilk denizaltısı olduğunu ileri sürmüştü.

2023 yılının Mart ayından bu yana, Haeil sisteminin (su altı insansız nükleer silahlı insansız hava araçları) testlerini de başlattı.

Silahlar veya onların iddia edilen performansları hakkında çok az şey biliniyor ancak analistler bunların Kuzey Kore'nin nükleer balistik füzelerinden daha az öneme sahip olduğunu savunuyor.

Yanı sıra Kuzey Kore, geçen yıl uzun menzilli füzelerinin çeşitli testlerini de gerçekleştirdi. Geçen yıl uzaya bir casus uydu yerleştirdiğini söyledi ve bu yıl daha fazlasını göndermeyi vaat etti.