Dünya Kuzey Kore'nin kuruluş yıl dönümüne Rusya ve Çin'den tebrik mesajı

Kuzey Kore'nin kuruluş yıl dönümüne Rusya ve Çin'den tebrik mesajı

10.09.2023 - 12:17 | Son Güncellenme:

Pyongyang yönetimi 75'inci yaşını Kim Jong-un'un konuşma yapmadığı dev bir askeri törenle kutlarken, en önemli müttefikleri Putin ve Xi'den tebrik mesajı geldi.

Kuzey Korenin kuruluş yıl dönümüne Rusya ve Çinden tebrik mesajı

Kuzey Kore'nin kuruluş yıl dönümü için başkent Pyongyang'daki Kim Il Sung Meydanı'nda düzenlenen askeri geçit törenini dünya merakla bekliyordu.

Haberin Devamı

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un'un kızı Jue-ae ile birlikte katıldığı törende, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu Guozhong liderliğindeki bir Çin heyeti de vardı. Kim Jong-Un'un beklenenin aksine bir konuşma gerçekleştirmediği törende, traktörler tarafından çekilen füze rampaları sergilendi. Törende, kıtalararası balistik füzeler ve diğer stratejik silahlar yer almadı.

Öte yandan, lider Kim Jong-Un'un, törene katılan Çin heyeti ile dostça görüşmelerde bulunduğu kaydedildi. Tarafların, iki ülke arasındaki dostane ve çok yönlü iş birliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kaldığı aktarıldı.

PUTİN VE Xİ’DEN MESAJ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in, ülkenin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Kim'e tebrik mesajları gönderdiği belirtildi. Putin'in mesajında Kore Yarımadası ve Kuzeydoğu Asya'da güvenlik ve istikrara katkıda bulunmak üzere tüm alanlarda stratejik ikili iş birliğinin genişletileceğine inandığını ifade ettiği aktarıldı. Xi'nin de uluslararası ve bölgesel siyasi koşullar ne olursa olsun, Pyongyang ile Pekin arasındaki geleneksel dostluk ilişkilerini geliştirme konusundaki kararlılığını yinelediği ifade edildi.