Dünya Lavrov: Ukrayna için şu ana kadar sunulan en makul barış planı Çin'e ait

Lavrov: Ukrayna için şu ana kadar sunulan en makul barış planı Çin'e ait

04.04.2024 - 16:59 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna krizini çözmek için şimdiye kadarki en makul barış planını Çin'in önerdiğini söyledi.

Lavrov: Ukrayna için şu ana kadar sunulan en makul barış planı Çine ait

Pekin, bir yıldan fazla bir süre önce savaşı sona erdirmeye yönelik genel ilkeleri belirleyen ancak ayrıntılara girmeyen 12 maddelik bir belge sunmuştu. Öneri, o dönemde hem Rusya hem de Ukrayna'da soğuk karşılanmıştı

Haberin Devamı

ABD de, Çin'in kendisini barışçıl bir ülke olarak sunduğunu ancak Rusya'nın "yanlış anlatısını" yansıttığını ve işgalini kınamadığını belirtiyor.

Devlet haber ajansı RIA'nın perşembe günü aktardığı habere göre Lavrov, "Bizim için en önemli şey, Çin belgesinin olup bitenlerin nedenlerinin analizine ve bu temel nedenlerin ortadan kaldırılması ihtiyacına dayanmasıdır. Genelden özele doğru bir mantıkla yapılandırılmıştır," ifadelerini kullandı.

Planın belirsiz olmakla eleştirildiğini belirten Lavrov "Ama bu, büyük Çin medeniyetinin tartışmaya sunduğu makul bir plan," dedi.

Lavrov yakında Çinli mevkidaşı ile görüşecek. Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin de geçen ay yeni altı yıllık görev süresinin ilk yurt dışı gezisi için Çin'e gitmeyi düşüneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ukrayna hakkında görüşmelere başlamaya istekli olduğunu söyleyen Rusya ancak bu görüşmelerin Moskova'nın Ukrayna'nın dört bölgesini kendisine ait ilan ettiği sahadaki "yeni gerçekleri" yansıtması gerektiğini savunuyor.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de, düşmanlıkların durdurulması ve Rusya'nın işgal altındaki tüm topraklardan tamamen çekilmesi çağrısında bulunan kendi barış formülünü ortaya koymuştu.

İsviçre, Zelenskiy'in planına dayalı bir konferansa ev sahipliği yapacağını açıklarken, Rusya bu girişimin anlamsız olduğunu ve Moskova'nın katılımı olmadan başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi.