Dünya Lavrov yine kriz çıkardı! İsrail çılgına döndü

Lavrov yine kriz çıkardı! İsrail çılgına döndü

19.01.2023 - 17:27 | Son Güncellenme:

8 ay önce Hitler'in Yahudi olduğunu öne sürerek İsrail ile kriz çıkaran Lavrov, gün içerisinde bir skandal açıklamaya daha imza attı. Lavrov'un bu sözlerine İsrail Dışişleri Bakanlığı ve ABD'den jet hızında yanıt geldi.

Lavrov yine kriz çıkardı İsrail çılgına döndü

Tam 330 gün önce Ukrayna'ya saldıran Rusya, sekiz ay önce özür dilediği İsrail'le yeni bir kriz daha yaşıyor. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kurduğu cümleyle yine Tel Aviv'i ayağa kaldırmayı başardı.

Haberin Devamı

Sergey Lavrov, Mayıs 2022'de bir İtalyan televizyonuna röportaj verdi. İtalyan TV programı Zona Bianca'ya verdiği röportajda, Lavrov'a Rusya'nın Ukrayna'yı işgal gerekçesi olarak öne sürdüğü 'ülkeyi Nazilerden arındırmak' söyleminin nasıl mümkün olabileceği soruldu.

Rus bakan bu soruya, "Yanılıyor olabilirim ama Hitler'in de Yahudi kökleri vardı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Yahudi olması kesinlikle hiçbir şey ifade etmiyor. En büyük Yahudi karşıtlarının, yine Yahudiler olduğu söylenir" diye yanıt verdi.

Röportajın yayınlanmasıyla şimşek yüklü bulutlar çarpıştı, İsrail küplere bindi. Rus büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı, Dışişeri Bakanı Yair Lapid Lavrov'un sözlerinin 'affedilemez' olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Dönemin İsrail Başbakanı Naftali Bennett, "Böylesi yalanlar, tarihin en korkunç suçlarından Yahudileri sorumlu tutmak ve böylelikle de Yahudilere zulmedenleri, bu mesuliyetten kurtarmak anlamına gelir. Bugün hiçbir savaş ne Yahudi soykırımıdır ne de soykırım gibidir" ifadesini kullandı.

Siyasi kriz giderek büyürken, Rusya lideri Vladimir Putin daha önce benzerine rastlanmamış şekilde İsrail'den özür diledi. Dönemin Başbakanı Bennett'i arayan Putin'in dilediği özür, elbette Rus medyasında yer almadı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da, gazetecilerin sorusuna yanıt vermekten kaçındı.

Geride kalan 11 ayda Ukrayna'nın silah taleplerini geri çeviren İsrail, işgale karşı daha sert bir tavır almadığı için bazı eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

YİNE İSRAİL'İ KÜPLERE BİNDİRDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, krize yol açan sözlerinden tam sekiz ay sonra bir kez daha İsrail'i kızdırdı. Lavrov, Ukrayna'yı işgale girişen ülkesinin tarihi yaptırımlara hedef olup izole edilmesini Holokost sırasında Avrupa'daki Yahudilerin öldürülmesiyle karşılaştırdı. Dahası, ABD'nin Ukrayna'ya silah göndermesini de 6 milyon Yahudi'yi öldüren Hitler'in faaliyetleriyle kıyasladı.
Adolf Hitler'in işgal ettiği Avrupa ülkelerini seferber ederek Rusya'ya saldırdığını savunan Lavrov, ABD'nin de Avrupa ülkeleriyle oluşturduğu koalisyon aracılığıyla Rusya'ya karşı savaş yürüttüğünü ileri sürerek konuyla ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı

'Şu anda yaşadığımız durum, yıllar önce Napolyon'un neredeyse tüm Avrupa'yı Rus İmparatorluğu'na karşı kışkırtması gibi. Tıpkı 2. Dünya Savaşı'nda Hitler'in Avrupa ülkelerini işgal edip ele geçirmesi gibi. Şimdi ise ABD, Rusya'ya karşı Avrupa ülkelerini içeren bir koalisyon kurdu. Batılı politikacılar Hitler'in Yahudilere yaptığını Ukrayna üzerinden Rusya'ya yapmak istiyor'

JET HIZINDA YANIT GELDİ

Lavrov'un bu açıklamalarına ise İsrail kanadından jet hızında açıklama geldi. Ülkenin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada güncel sorunların Hitler'in Yahudileri yok etme girişimleriyle kıyaslanması kınandı. Söz konusu açıklamada şöyle denildi:

'Güncel olayların Hitler'in Yahudi halkını nihai olarak yok etme planıyla karşılaştırılması veya yan yana getirilmesi, tarihi gerçeği çarpıtır, ölülerin ve hayatta kalanların anısına saygısızlık eder'

AVRUPA YAHUDİ KONGRESİ LAVROV'U KINADI

Avrupa Yahudi Kongresi (EJC) de Lavrov'un sözlerini kınadı ve bir özür çağrısında bulunmasını istedi. EJC Başkanı Ariel Muzikant yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Haberin Devamı

'Bakan Lavrov, demokratik devletlerin yaptığı işbirliğini 6 milyon Yahudinin katili Hitler ile karşılaştırmasını kınıyoruz. Yaptığı utanç verici karşılaştırma karşısında dehşete kapıldık'

ABD KAYITSIZ KALMADI

Olayın kısa sürede gündem olmasıyla birlikte ABD cephesinden de olaya ilk yorum geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Lavrov'a çok sert çıktı. Kirby söz konusu açıklamasında şunları söyledi:

'İlk tepkimiz, "Bunu söylemeye nasıl cesaret eder?" oldu. Başlattıkları savaştan bahsetmiyorum bile.'

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Lavrov'un bu açıklamalarına Rusya cephesinden herhangi bir yanıt gelmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bu konuda konuşmayı reddetti.

HİTLER'İN YAHUDİ OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ

Uzunca bir süredir Hitler'in kimliği belirsiz büyükbabasının Yahudi olduğu yönündeki kanıtlanmamış iddialar var. Bu iddialar Hitler'in avukatı Hans Frank'in açıklamalarıyla da körüklenmişti.

Anılarını 1953 yılında kaleme alan Frank, Hitler'in Yahudi soyuna sahip olduğu yönündeki söylentileri araştırması için kendisine talimat verdiğini söyledi. Frank, bu araştırmaların ardından Hitler'in büyükbabasının gerçekten Yahudi olduğuna dair bazı kanıtlar bulduğunu söyledi. Ancak komplo teorisyenleri arasında zemin kazanan bu iddia, pek çok tarihçi tarafından da şüpheyle karşılandı.

Haberin Devamı

Rusya da Ukrayna işgalindeki amaçlarından birisinin ülkenin 'Nazilerden arındırılması' ileri sürüyor. Kremlin, Ukrayna hükümetinin Nazi ideolojisine batmış olduğu yönünde asılsız iddialarda bulundu.