Dünya İsrail'den Gazze'ye tanklarla baskın! Rehineler için operasyon düzenlendi

İsrail'den Gazze'ye tanklarla baskın! Rehineler için operasyon düzenlendi

13.10.2023 - 22:45 | Son Güncellenme:

Dünyanın gözü İsrail - Hamas savaşında. Savaşın 8.gününe girilirken İsrail’den Gazze’deki hastanelerin boşaltılması talimatı geldi. Öte yandan akşam saatlerinde İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bölgeyi temizlemek ve esir tutulan İsraillileri bulmak amacıyla kara birliklerinin Gazze Şeridi’ne baskınlar düzenlediğini açıkladı.

İsrail ve Hamas arasında patlak veren savaşta sekizinci güne girildi, savaş uçaklarının ölüm yağdırdığı Gazze Şeridi'nde durum giderek yıkıcı bir hal alıyor. Can kaybının her saat arttığı bölgedeki gelişmeleri dakika dakika aktardık.

GECE BOYU BOMBA YAĞDI

İsrail uçakları, gece saatlerinde Cebaliya Mülteci Kampı ile Meşru Beyt Lahiya'yı yoğun bombardımana tuttu. Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi ancak net rakama ilişkin bilgi verilmedi.

'HASTANELERİ BOŞALTIN' ÇAĞRISI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nde bulunan hastanelere tahliye için süre verdi. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yapılan açıklamada, IDF tarafından Gazze’nin kuzeyindeki El Awda Hastanesi'nin yerel saatle 06.00’ya kadar boşaltılması yönünde hastane yetkililerinin uyarıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, hastaların tahliyesinin karmaşık bir hal aldığı vurgulanırken, “Gazze’de devam eden saldırıları ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırıları kınıyoruz. Personelimizi ve hastalarımızı korumaya çalışıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının bin 900’e yükseldiği belirtildi.

Haberin Devamı
NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yahudilerin kutsal günü olarak kabul edilen Şabat’ta ilk kez halka açık bir konuşma yaptı. Netanyahu, Hamas’ın saldırılarını hiçbir zaman unutmayacaklarını belirterek, “Bugün herkes biliyor ki vatan için savaşıyoruz ve aslanlar gibi savaşıyoruz” dedi. Bugün sevdiklerini kaybeden ailelerle görüştüğünü belirten Netanyahu, "Hamas'a sert bir darbe vuruyoruz ama bu yalnızca başlangıç. Hamas’ı yok edeceğiz ama bu zaman alacak” ifadelerini kullandı.

GUTERRES'TEN ÇAĞRI

Guterres, Gazzeli sivilleri, gıda ve barınağın bulunmadığı, tam kuşatma altında olan bir alana taşımanın çok tehlikeli ve kimi koşullarda mümkün olmadığını söyledi.

HAMAS, İSRAİLLİ 2 ÇOCUĞUN GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in güneyinde bir evde İsrailli 2 çocukla ilgilendikleri görüntüleri paylaştı.

Haberin Devamı
BBC MUHABİRLERİ ALIKONULDU

BBC'den yapılan açıklamada, İsrail polisinin BBC muhabirlerini alıkoyduğu ifade edildi. Açıklamada, "İsrail polisi, BBC muhabirlerini silah zoruyla tutuyor." denildi.

GAZZE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: İsrail ordusunun yerinden edilmiş insanlardan oluşan bir konvoyu bombalaması sonucu 70 kişi öldü, 200'den fazla yaralı var.

BM GENEL SEKRETERİ'NDEN İSRAİL'E ÇAĞRI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ordusunun bir milyondan fazla insanın Gazze'yi boşaltması emrini vermesinin ardından İsrail'e "insani bir felaketin önlenmesi" çağrısında bulundu. Sözcü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter ve ekibi telefonlarla çalışıyor. İsrailli yetkililerle sürekli temas halinde ve onları bir insani felaketi engellemeye çağırıyor." dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL'DEN GAZZE'YE TANKLARLA BASKIN

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nde birçok noktaya baskın düzenlendiğini açıkladı. IDF tarafından yapılan açıklamada, bölgeyi temizlemek ve esir tutulan İsraillileri bulmak amacıyla bugün Gazze’de piyade ve tank birliklerinin katılımıyla yerel baskınlar düzenlendiği belirtildi. İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Daniel Hagari baskınlar hakkında, “Bu faaliyetler Gazze'yi çevreleyen bölgeyi teröristlerden temizleme çabamızın tamamlayıcı bir parçasıdır” ifadelerini kullandı. Baskınlarda esirlerin yerlerini tespit etmeye yardımcı çeşitli bulgulara ulaşıldığı aktarıldı.

İSRAİL ORDUSU 20.00'YE KADAR SÜRE TANIDI

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilerin bölgenin güneyine geçmek için akşam saat 20.00'ye kadar süreleri olduğunu söyledi. Daha önce yapılan açıklamada 23.00'e kadar süre tanınmıştı.

DSÖ'DEN AÇIKLAMA: SİVİLLERİN GİDECEK YERİ KALMADI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden hava saldırılarıyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada devam eden hava saldırıları neticesinde sivillerin gidecek güvenli bir yerinin kalmadığı belirtildi.

Haberin Devamı
1 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail Lübnan’daki Hizbullah noktalarına hava saldırısı düzenledi. Lübnan sınırındaki Alma al-Shaab kasabasına düzenlenen saldırıda 1 gazeteci hayatını kaybetti. Yaralanan 4 gazeteci çevre hastanelerde tedavi altına alınırken, yaralarının sağlık durumu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

İSRAİL LÜBNAN'DA HİZBULLAH NOKTALARINI VURDU

Filistin ile İsrail arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail Lübnan’daki Hizbullah noktalarının vurulduğunu açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, ülkenin kuzey sınırına yakın Misgav Am kasabasına doğru Lübnan’daki Hizbullah noktalarından yapılan silah atışlarının tespit edildiği belirtilirken, topçu ve tank atışlarıyla karşılık verildiği aktarıldı.

GAZZE'DE FOSFOR BOMBASI İDDİASI

 ABD merkezli HRW, dün yaptığı açıklamada İsrail’in Lübnan ve Gazze’ye operasyonları sırasında ‘Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi’ gereğince yasaklanan Beyaz fosfor bombasını kullandığını duyurdu. Açıklamada tespitin video ve görgü tanıkları ifadelerine dayandığı vurgulandı. HRW'nin açıklamasında, "Beyaz fosfor, yol açtığı ciddi yanıklar ve hayatta kalanlar üzerinde uzun vadeli kalıcı etkileri nedeniyle sivillere zarar verme potansiyeline sahip. Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinde kullanılması, uluslararası insancıl hukuk gerekliliklerini ihlal etmektedir" ifadeleri yer aldı.


“815 DERECELİK YOĞUN ISI”

HRW, beyaz fosfora dair yaptığı açıklamasında top mermileri, bombalar ve roketlerdeki fosforun oksijene maruz kaldığında tutuşan kimyasal bir maddeye dönüştüğünün belirterek “Beyaz fosfor kimyasal reaksiyon gösterdiğinde 815 derecelik yoğun bir ısı yaratır. Askeri amaçlarla kullanılan hafif ve kalın bir duman üretir, ancak aynı zamanda fosfor insanlarla temas ettiğinde korkunç yaralanmalara da neden olur” ifadelerini kullandı.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
RUSYA'DAN 'KAYIP' AÇIKLAMASI

Rusya, vatandaşlarından İsrail'den ayrılmasını istedi ve 12 Rus'un Hamas saldırısının ardından kaybolduğunu duyurdu. Rusya'nın İsrail'deki büyükelçiliği, vatandaşlarına planlanmış uçuşlarla ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA FİLİSTİN'E DESTEK GÖSTERİLERİ

Savaşın birinci haftası dolmak üzereyken bugün Cuma namazı çıkışında dünyanın dört bir yanında Filistin'e destek gösterileri düzenleniyor.


Irak


İran

Bangladeş

Lübnan

Hindistan

Pakistan


Irak

Malezya

 

 

AVRUPALI LİDERLER TEL AVİV'DE

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'i taşıyan uçağın Tel Aviv'e teker koymasından saatler sonra bu kez Avrupalı liderleri taşıyan uçaklar İsrail'in başkentine ulaştı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Tel Aviv'deki havalimanında çelikli yelekli görüntü verdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de İsrail'i ziyaret ettiğini X hesabından paylaştığı mesajla duyurdu.

İSRAİL UÇAKLARI BROŞÜR ATIYOR


Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, İsrail uçaklarının Gazze semalarından bıraktığı broşürlerin fotoğraflarını servis ediyor. İsrail, Gazze'nin kuzeyinde yaşayan 1,1 milyon kişiden acil şekilde bölgenin güneyine kaçmasını istiyor.

Al Jazeera, broşürlerde "Evlerinizi acilen boşaltın ve Vadi Gazze'nin güneyine gidin" yazdığını bildiriyor.

İRAN REST ÇEKTİ: HER TÜRLÜ İHTİMALİ HAYAL EDEBİLİRİZ

Bir gün gecikmeyle Lübnan'ın başkenti Beyrut'a ulaşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Başbakan Necip Mikati ve mevkidaşı Abdullah Buhabib ile ayrı ayrı bir araya geldi. İranlı bakanın en önemli buluşması ise, Lübnan'da konuşlu Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'laydı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının acilen durmaması halinde şiddet sarmalının Ortadoğu'nun diğer bölgelerine yayılabileceğini söyledi. ABD'nin itidal çağrısı yapmasına rağmen İsrail'in Gazze'de çocuklar ve sivilleri öldürmesine izin verdiğini vurgulayan İranlı bakan, "Eğer Siyonist mevcudiyetin işlediği organize savaş suçları derhal durdurulmazsa, o zaman her türlü ihtimali hayal edebiliriz" dedi.

Hizbullah'ın önemli isimlerinden Şeyh Naim Kasım ise, silahlı grubun hazır olduğunu ve İsrail'e karşı çatışmalara katkı sunacağını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ı taşıyan uçak aslında dün Lübnan'a doğru havalanmıştı ancak İsrail'in Şam havalimanını füzelerle vurması üzerine uçak yarı yoldan geri döndü.

İSRAİL DOKUZ YIL ÖNCE DE YAPTI! HER AN 'ÖLÜM KUTUSU'NA ÇEVİREBİLİR

İsrail Gazze'ye bir kara harekatına hazırlanıyor, tanklar sınıra yığıldı. Peki İsrail ordusunun, en son 2014 yılında Gazze içinde gerçekleştirdiği kara operasyonunda neler yaşanmıştı?

'GİDECEK BİR YER YOK!'


Gazze'deki Al Jazeera muhabiri Maram Humaid, bölgenin kuzeyinde sabahın erken saatlerinden itibaren insanların otomobiller, minibüsler ve bulabildikleri her türlü araçla güneye doğru yola çıktığını bildiriyor.

İsrail ordusunun kendilerine verdiği mesajı ciddiye aldıklarını belirten Humaid, çantalarını topladıklarını ancak nereye gideceklerini düşünmediklerini söyledi. "Gidecek bir yer yok" diyen Al Jazeera muhabiri, Gazze Şeridi'nin güneyinin Gazze'den uzak olduğunu, iki ayrı şehirden söz ettiğini ve 1 milyonu aşkın insanın bu uzaklığa hareket etmesinin zor olduğunu aktardı:



"Komşularımı görüyorum, etrafımdaki insanlar eşyalarını toplamışlar. Komşularımla konuştum ve geri dönmeyi beklemediklerini söylediler. İnsanlar en az iki ay boyunca evlerinden uzak kalacaklarını tahmin ediyor. Ve bombardıman devam ediyor. Bu göç. Bu yalnızca insanların bir yerden bir başka yere tahliyesi değil. Tüm eşyalarımızı topladık. Burada hala yazın son günleri yaşanıyor ama önümüzdeki günlerde havanın değişeceğini bekliyorum, bu yüzden kışlık kıyafetlerimi çantama yerleştiriyorum. Battaniye alıyorum."

HAMAS: SON 24 SAATTE İSRAİL BOMBARDIMANINDA 13 REHİNE ÖLDÜ


Gazze'yi yöneten Hamas örgütünün silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail'in devam eden hava saldırılarında 7 Ekim Cumartesi günü rehin alınan 13 kişinin öldüğünü duyurdu. Hamas'ın iddiasına göre, İsrail'in savaş uçaklarının Gazze'nin kuzeyine bıraktığı bombalar iki ayrı noktada altı rehinenin ölümüne yol açtı. Gazze şehri çevresindeki hava saldırılarında ise yedi rehine öldü.

AUSTIN TEL AVİV'DE, BLINKEN ABBAS'LA GÖRÜŞTÜ


ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ardından İsrail'e destek için Tel Aviv'e indi. Austin'in İsrail Başbakanı Netanyahu ve yeni kurulan ‘savaş kabinesi’nin diğer üyeleriyle görüşmesi bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola bugün İsrail'i ziyaret ediyor.

İsrailli liderlerle Perşembe günü görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, akşam saatlerinde Ürdün'ün başkenti Amman'a geçti ve bugün Amman'da Filistin lideri Mahmud Abbas'la bir araya geldi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, bir gün gecikmeyle Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta. Yerel medya, İranlı bakanın Lübnan'daki en büyük askeri güç Hizbullah'ın lideriyle buluşacağını bildiriyor.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ı taşıyan uçak aslında dün Lübnan'a doğru havalanmıştı ancak İsrail'in Şam havalimanını füzelerle vurması üzerine uçak yarı yoldan geri döndü.

DÜNYANIN KİLİTLENDİĞİ YER

Akdeniz kıyısındaki Gazze, 2007 yılından bu yana İsrail'in hava, kara ve denizden ablukası altında. 41 kilometre uzunluğunda, 10 kilometre genişliğindeki Gazze Şeridi'nde 2,3 milyon insan yaşıyor, ki bunların yüzde 80'e yakını on yıllar boyunca durmadan genişleyen İsrail işgalinden kaçıp bölgeye sığınan mülteciler.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim Cumartesi günü Gazze sınırını aşıp büyük bir saldırıya girişmesine hava bombardımanlarıyla yanıt verdi. 365 kilometrekarelik Gazze'ye 6 bini aşkın bomba atıldı, çoğu çocuk ve kadın 1500'den fazla insan İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

İsrail, Perşembe günü gece yarısı Gazze'nin kuzeyinde yaşayan 1,1 milyon insanın güneye doğru gitmelerini isteyen bir emir yayınladı. Tahliye için bu akşam saat 23.00'e kadar süre tanıyan İsrail, analistlere göre Hamas'ın baskınında 1300 kişinin ölmesinin ardından hafta sonu kara operasyonuna başlayabilir.

Peki, İsrail'in tahliyesini istediği bölge neresi? Haritada kırmızı çizgiyle belirtilen Vadi Gazze'nin kuzeyinde kalan Gazze şehrinde yaklaşık 750 bin insan yaşıyor. Daha kuzeydeki Cebaliye ve çevresindeki nüfus ise yaklaşık 400 bin.

Birleşmiş Milletler, yaptığı yazılı açıklamada, "Birleşmiş Milletler böyle bir hareketin yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleşmesinin imkansız olduğunu düşünüyor" dedi.

BM tahliye kararının iptali için çağrıda bulunurken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BM) bugün öğleden sonra acil bir toplantı yapacağı konuşuluyor.

Gazze'nin elektrik ve suyunu kesen, yakıt ve gıda ikmaline izin vermeyip 2,3 milyon kişiye tam kuşatma uygulayan İsrail'in tahliye emrinin duyulmasıyla, kaos başladı. Uluslararası haber ajansları, ellerinde çantaları ve eşyalarıyla güneye doğru ilerleyen Gazzelilerin fotoğraflarını servis ediyor.

Al Jazeera, kuzey Gazze sakinleri tahliye emrine karşı ne yapacağını bulmaya çalışırken yollarda ambulanslar dışında hiçbir aracın olmadığını bildiriyor. İnternet kesintisi nedeniyle birçok Gazzelinin İsrail'in uyarısından haberdar olmadığını aktaran Al Jazeera, buna karşın Birleşmiş Milletler kuruluşları ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarında görev yapanların tahliye emrini öğrenmesiyle paniğin yavaş yavaş yayıldığını duyurdu.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, dakikalar önce yaptığı açıklamada tahliye için kesin bir süre belirlemediklerini savundu, "Bunun zaman alacağını anlıyoruz" dedi.

"Sayılara bakıyoruz" diye konuşan ordu sözcüsü Hagari, güneye mümkün olduğunca güvenli bir geçiş için bombardımanı kontrol ettiklerini savundu ancak "Burası bir savaş bölgesi" ifadesini de kullandı.

Hamas örgütü ise, Gazze sakinlerine İsrail'in uyarısını dinlemeyip evlerinde kalmalarını söylüyor.

Bölgede henüz bir insani koridor yaratılmış değil ve İsrail'in tanıdığı süre de giderek azalıyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: 400 BİNDEN FAZLA GAZZELİ YERİNDEN OLDU

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), yedinci gününe giren savaşta 423 bin Gazze sakininin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Bu sayı, 2,3 milyon insanın yaşadığı 365 kilometrekarelik alanda nüfusun yaklaşık yüzde 18'inin yerinden olduğu anlamına geliyor. Evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin üçte ikisi BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait okullarına sığındı.

UNOCHA ayrıca, İsrail hava saldırılarında 23 yardım çalışanının yaşamını yitirdiğini aktardı.

Kuruluş, Gazze ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki 1,3 milyon insana yardım için 294 milyon dolarlık bir yardım çağrısı da yaptı.

HAMAS, GAZZELİLERE İSRAİL'İN UYARISINI DİNLEMEMELERİNİ SÖYLÜYOR

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, İsrail'in bölgenin kuzeyindeki 1,1 milyon insan için verdiği tahliye emrinin tanınmamasını istedi. Bir Hamas yetkilisi, İsrail'in bugün saat 23.00'e kadar süre verdiği uyarısı için 'sahte propaganda' yorumunu yaptı.

'KARA HAREKATI MUHTEMELEN HAFTA SONU BAŞLAYACAK'


Al Jazeera yayınına katılan Avustralya'nın eski Lübnan Büyükelçisi Ian Parmeter, İsrail'in Gazze'ye kara operasyonunun muhtemelen hafta sonu başlayacağını ve ağır kayıplara yol açacağını söyledi.

Halihazırda Avustralya'da ulusal üniversitesinde analist olarak görev yapan Parmeter, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yaşayanlar için verdiği tahliye emrini değerlendirdi. Ian Parmeter'e göre, İsrail ordusu budalaca 1,1 milyon insanın 24 saat içinde hareket edebileceği illüzyonuna kapılmış değil. Analist, verilen emirin İsrail birliklerinin içeri gireceğini gösteren basit bir uyarı olduğunu aktardı.

OCASIO-CORTEZ: BUNU DURDURMALIYIZ!

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Washington yönetiminin tüm gücüyle destek verdiği İsrail'e Gazze'deki tahliye emri nedeniyle isyan etti.

 

Ocasio-Cortez, X sosyal medya hesabından "1 milyonu aşkın insanın 24 saatten kısa sürede taşınmasını emretmenin imkansız olduğunu herkes görebilir. Bu kabul edilemez. Birleşmiş Milletler 'yıkıcı insani sonuçlar' ortaya çıkmadan emrin uygulanmasının 'imkansız' olduğunu çoktan kabul etti. İnsanlık tehlikede. Neredeyse yarısı çocuk. Bunu durdurmalıyız" mesajını paylaştı.

DANIEL LEVY'DEN BBC SUNUCUSUNA: BUNU HİÇ İSTİFİNİZİ BOZMADAN MI SÖYLÜYORSUNUZ?

İsrail'in eski barış müzakerecisi Daniel Levy, katıldığı BBC yayınında "İsraililer, 'Bakın biz kendimizi savunuyoruz, Gazze’deki Hamas hedeflerini vuruyoruz, bir terör örgütünün kökünü kazımayı amaçlıyoruz' diyor" ifadelerini kullanan sunucunun sözünü kesti, verdiği yanıt dünya çapında ses getirdi: "Bunu gerçekten hiç istifinizi bozmadan mı söylüyorsunuz?.. Tarihte görülmüş mü böyle bir şey?"

İSRAİL'İN VERDİĞİ SÜRE 23.00'TE DOLUYOR

7 Ekim Cumartesi gününden bu yana Gazze'yi aralıksız bombalayan ve taş üstünde taş bırakmayan İsrail, bu sabah 41 kilometre uzunluğundaki şeridin kuzeyinde yaşayanların güneye doğru gitmesini istedi. Gazze'nin kuzey sakinlerine evlerinden ayrılmaları için 24 saat süre tanıyan İsrail'in verdiği süre bu akşam saat 23.00'te doluyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Vadi Gazze adıyla da bilinen bölgede yaşayanların Mısır sınırına doğru tanınan sürede tahliye edilmesinin imkansız olduğunu söylüyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz saldırısının ardından zaten abluka uyguladığı Gazze'yi tamamen kuşattı, 2,3 milyon insanın elektriği, suyu, yiyeceği ve yakıtı yok.

1,1 milyon kişinin yıkıcı insani sonuçlar olmadan Gazze'nin güneyine doğru hareket etmesinin imkansız olduğunu kaydeden BM, İsrail'in aldığı kararın iptali için çağrıda bulundu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) bugün acil şekilde toplanması bekleniyor. BMGK'nın daimi üyeleri arasında İsrail'e kayıtsız şartsız destek sunan ABD, İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra Rusya ve Çin de bulunuyor.


'BM İSRAİL'E VAAZ VERİYOR'

Gazze'yi haritadan silmeye kararlı gibi görünen İsrail tarafı ise, BM'nin tahliye emrine karşı verdiği tepkinin 'utanç verici' olduğunu savunuyor. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, "BM, Hamas'ın silahlandırılmasına ve Gazze Şeridi'ndeki sivil nüfusu ve sivil altyapıyı silahları ve cinayetleri için saklanma yeri olarak kullanmasına uzun yıllardır göz yumuyor. Şimdi de, vatandaşları Hamas teröristleri tarafından katledilen İsrail'in yanında durmak yerine İsrail'e vaaz veriyor" diyerek uluslararası kuruluşu suçladı.

İsrail'in yalnızca 365 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Gazze'de verdiği emir, bölgede faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler ekiplerini de kapsıyor. İsrail bombardımanında çok sayıda çalışanı yaşamını yitiren BM'nin Gazze Şeridi'nde okulları ve hastaneleri var.

İSRAİL ORDUSU BU FOTOĞRAFLARLA AÇIKLADI

İsrail, altı gün içinde 'Gazze'deki Hamas hedeflerine 4 bin ton ağırlığında 6 bin bomba attığını açıkladı.

İsrail Hava Kuvvetleri, hava saldırılarının 3 bin 600'den fazla hedefi vurduğunu söyledi. İsrail ordusunun X sosyal medya hesabında paylaştığı korkunç karelerde harabeye dönmüş Gazze sokakları ve binaları yer aldı.

HRW: İSRAİL, GAZZE VE LÜBNAN'DA BEYAZ FOSFOR KULLANDI

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Perşembe günü İsrail'i Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosforlu mühimmat kullanmakla suçladı. Örgüt, bu tür mühimmatların sivillerde ağır ve uzun vadeli yaralanmalara sebep olacağı uyarısında bulundu.

Reuters haber ajansı, İsrail ordusuna bu iddiaları sorduğunda, “Gazze'de beyaz fosfor içeren silahların kullanımından haberdar değiliz” yanıtını aldığını bildirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Lübnan’da da kullanıldığı iddialarına ilişkin İsrail ordusunun yorum yapmadığı bildirildi.

Oldukça yanıcı olan bu kimyasal bazen ordular tarafından alanları işaretlemek için kullanılıyor. Ancak aynı zamanda insanları ciddi şekilde yakabilir ve silah olarak kullanıldığında, özellikle de kalabalık alanlarda, son derece tehlikelidir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nin açıklamasında, “Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze'de beyaz fosfor kullanımı, sivillere yönelik riski büyütüyor ve sivilleri gereksiz riske atmaya dair uluslararası insani hukuk yasağını ihlal ediyor” denildi.

İsrail, Hamas’ın saldırısına misilleme olarak Cumartesi gününden beri Gazze'ye hava saldırıları düzenliyor. Hamas’ın İsrail’in güneyine yönelik saldırılarında en az 1.300 kişi öldü. İsrail’in bombardımanlarında ise en az 1.500 Filistinli öldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Lübnan'da 10 Ekim'de ve Gazze'de 11 Ekim'de çekilen videoları doğruladığını ve bu videoların Gazze limanı üzerinde ve İsrail-Lübnan sınırındaki iki kırsal yerde beyaz fosforlu mühimmat kullanımını gösterdiğini öne sürdü.

Örgüt açıklamasında sosyal medyada yayınlanan iki videonun linkini verdi ve bunların "görünüşe göre sis perdesi, işaretleme veya sinyalizasyon olarak kullanılan 155 mm beyaz fosforlu topçu mermilerini" gösterdiğini kaydetti.

Her iki videonun da İsrail-Lübnan sınırına yakın yerleri gösterdiğini söyledi.

Örgüt, beyaz fosforlu mühimmatın Gazze'de kullanıldığı iddiasını destekleyecek videoların linklerini paylaşmadı.

Filistin TV kanalları son günlerde Gazze üzerindeki gökyüzünde bu tür mühimmatların neden olduğunu söyledikleri ince beyaz duman bulutlarını gösteren görüntüler yayınlamıştı.

BBC, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün iddialarını bu haberin yayına girdiği saate kadar bağımsız olarak doğrulayamadı.

İsrail ordusu Gazze’de 2008-2009 döneminde kullanılan fosforlu sis perdesi mühimmatlarının 2013'te aşamalı olarak ortadan kaldırıldığını açıklamıştı. Bu saldırılar bazı insan hakları örgütleri tarafından savaş suçu işlendiği iddialarının dile getirilmesine yol açmıştı.

Beyaz fosforlu mühimmat, yasal olarak savaş alanlarında duman perdesi yapmak, aydınlatma oluşturmak, hedefleri işaretlemek ve sığınakları ve binaları yakmak için kullanılabilir.

Yasal kullanımları olduğundan beyaz fosfor, uluslararası sözleşmelere göre kimyasal silah olarak değerlendirilip, yasaklanmadı.

Ancak ciddi yanıklara neden oluyor ve yangınlar başlatabilir.

Belirli Konvansiyonel Silahların Kullanımının Yasaklanması veya Kısıtlanması Sözleşmesi’nin III. Protokolü’nde yangın çıkarıcı bir silah olarak kabul ediliyor.

Protokol, siviller arasında bulunan askeri hedeflere karşı yangın çıkarıcı silahların kullanımını yasaklıyor, ancak İsrail anlaşmayı imzalamadı ve dolayısıyla anlaşmanın tarafı değil.

WHO: GAZZE'DE 11 ÇALIŞANIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Cumartesi gününden bu yana Gazze'de 11 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı.

WHO, İsrail'in geçen Cumartesi günü başlayan hava saldırılarından bu yana Gazze'de sağlık hizmetlerini hedef alan 34 saldırının belgelendiğini de kaydetti.

Görev başında olan 11 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 16 kişi de yaralandı.

Örgütten açıklamasında ayrıca altyapı hasarı nedeniyle sahadaki acil sağlık ekiplerine erişimin engellendiğini de belirtti. 19 sağlık tesisi ve 20 ambulansta hasar olduğu bildirildi.

İSRAİL ENFORMASYON BAKANI İSTİFA ETTİ

İsrail Enformasyon Bakanı Galit Distel Atbaryan Perşembe günü istifa etti ve Bakanlığının fonlarının bunun yerine İsrail’in güneyindeki vatandaşlara yönlendirilmesini istedi.

Bakanlığın rolü dünyaya İsrail'i anlatmaktı.

Eskiden Twitter olarak bilinen X'te, Enformasyon Bakanlığı’nın yeni kurulduğuna ve henüz 17 hafta önce bütçesinin verildiğine işaret etti.

Atbaryan, İsrail'in "her kuruşa ihtiyaç duyduğu ve bakanlık görevini sürdürmenin kamu bütçesinin israfı anlamına geldiğini” yazdı.

ABD VE ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK ZİYARETLERİ KESİLMİYOR


ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in ziyaretinden bir gün sonra, bugün İsrail'e gidiyor. Üst düzey bir savunma yetkilisi, Austin'in İsrail Başbakanı Netanyahu ve yeni kurulan ‘savaş kabinesi’nin diğer üyeleriyle görüşmesini beklediğini söyledi.

Üst düzey ABD'li yetkili gazetecilere verdiği demeçte, "İsrailli liderlerle operasyonel planları ve bu çatışmaya ilişkin hedefleri hakkında derinlemesine konuşmayı dört gözle bekliyor" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola'nın da bugün İsrail'i ziyaret edeceği açıklandı. Von Der Leyen ve Metsola, İsrail liderleriyle buluşacak ve Hamas saldırılarının kurbanlarıyla dayanışmalarını ifade edecek.

NETANYAHU'NUN ACİL DURUM KABİNESİNE ONAY

İsrail Parlamentosu (Knesset) Perşembe günü Başbakan Binyamin Netanyahu'nun acil durum kabinesini onayladı. Netanyahu Parlamento’ya yaptığı konuşmada, "Bu evimiz için savaş anlamına geliyor ve tek bir sonuçla bitmeli - tam zafer ve Hamas'ın ezilmesi ve ortadan kaldırılması" dedi ve 7 Ekim'i 'Holokost'tan bu yana Yahudi halkı için en korkunç gün' olarak nitelendirdi.

Anlaşma uyarınca, eski Savunma Bakanı Benny Gantz ve onun partisinin üyeleri, İsrail'in gelmiş geçmiş en sağcı hükümetlerinden biri olan Netanyahu'nun koalisyon hükümetine katılacak.

Muhalefet lideri Yair Lapid, ‘savaş kabinesi’ne katılmayacağını kaydetti ve Netanyahu ve aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in "İsrail halkının hükümete olan yıkılmış güvenini yeniden tesis edecek kişiler olmadığını" söyledi.

Merkezdeki Gelecek Var Partisi’nin (Yesh Atid) kurucusu ve şu anda İsrail Parlamentosu’ndaki (Knesset) muhalefetin lideri olan Lapid televizyondan yaptığı açıklamasında, Hamas saldırısını Netanyahu hükümetinin "bağışlanamaz bir başarısızlığı" olarak nitelendirdi.

Lapid, partisinin hükümete karşı çıkmayacağını ve güvenlik krizi sürecinde hükümeti destekleyeceğini de sözlerine ekledi.

Netanyahu ve Gantz yaptıkları ortak açıklamada Lapid'e ‘savaş kabinesi’nde bir koltuk ayrılacağı kaydedildi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 1500'Ü GEÇTİ

Gazze Sağlık Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Cumartesi günü hava saldırıları başlatmasından bu yana 500'ü çocuk ve 276'sı kadın olmak üzere 1.537 Filistinlinin öldürüldüğünü kaydetti.

Bölgede 6.612 kişi de yaralandı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti