Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Sinyalini vermişti! Biden kritik kararnameyi imzaladı

Gazze'deki savaşta son dakika... Sinyalini vermişti! Biden kritik kararnameyi imzaladı

01.02.2024 - 15:50 | Son Güncellenme:

ABD ordusu fırlatılmaya hazır çok sayıda drone'u bombalarken, Yemenli grup Hudeyde'deki hava saldırısında bir Amerikan jetini vurduğunu ileri sürdü. ABD'nin misillemesine hazırlanan İran yanlısı milisler üslerini tahliye etti, NBC'ye konuşan bir yetkiliye göre muhtemel saldırının adresi Irak değil. Öte yandan Biden sinyalini verdiği kritik kararnameyi imzaladı.

Orta Doğu'yu bir alev topuna çeviren savaşta dört ayın dolmasına yalnızca iki gün kaldı, bölgedeki bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas ve İsrail arasında muhtemel yeni esir takası anlaşmasına ilişkin çabalar devam ediyor. Hamas Siyasi Büro Medya Danışmanı Taher al-Nono yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalara 6 hafta ara verilmesini ve İsrailli esirler ile Filistinli mahkumların karşılıklı olarak serbest bırakılmasını içeren muhtemel anlaşmaya ilişkin Hamas’ın henüz yanıt vermediğini ve anlaşmanın üzerinde çalışmanın devam ettiğini belirtti. Al-Nono, "Müzakerelerin şu anki aşamasının sıfır olduğunu söylüyoruz ve aynı zamanda bir anlaşmaya vardığımızı da söyleyemeyiz" dedi.

ESİR TAKASI İÇİN HAMAS'TAN YANIT BEKLENİYOR

Hamas’ın İsrail ile muhtemel yeni esir takası anlaşmasına yanıt vermesi bekleniyor. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari yaptığı açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris’te Katarlı, ABD'li, İsrailli ve Mısırlı yetkililer arasında yapılan görüşmelere değinerek, Hamas’ın İsrail ile muhtemel yeni esir takası anlaşmasına dair teklifi "olumlu bir atmosferde" aldığını ve cevap beklediklerini söyledi.

4 YAHUDİ YERLEŞİMCİYE YAPTIRIM

ABD Başkanı Joe Biden’ın Filistin’in Batı Şeria bölgesinde Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulanmasına izin veren kararnameyi onaylamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, 4 Yahudi yerleşimciye yaptırım uyguladı.

Haberin Devamı
BLINKEN’IN PAZAR GÜNÜ İSRAİL’İ ZİYARET ETMESİ BEKLENİYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir kez daha İsrail’i ziyaret edecek. ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Blinken’ın pazar günü İsrail’i ziyaret edeceğini belirtti. Söz konusu ziyaret, Blinken’in İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 6’ıncı İsrail ziyareti olacak.

BIDEN'DAN KRİTİK KARARNAME

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören bir başkanlık kararnamesini imzaladı

BIDEN'DAN YENİ KARARNAME SİNYALİ

ABD Başkanı Joe Biden, başkent Washington DC’deki Capitol Hill’de Ulusal Dua Kahvaltısı'nda açıklamalarda bulundu. Biden, Ürdün’deki ABD üssüne düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 3 ABD askerini anarak, ABD ve dünyanın dört bir yanında pek çok kişinin hissettiği acı ve tutkuyu anladığını söyledi.
İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara değinen Biden, "Korkunç koşullar altında yaşayan herkes için, esir tutulan, bombardıman altında olan ya da bir sonraki yemeğin nereden geleceğini ya da gelip gelmeyeceğini bilmeden yerinden edilen masum erkekler, kadınlar ve çocuklar için dua ediyoruz. Sadece barış için dua etmiyoruz, İsrail halkı ve Filistin halkı için barış, güvenlik ve haysiyet için aktif olarak çalışıyoruz” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki esirlerin evlerine geri dönmeleri için "gece gündüz" çaba sarf ettiklerini ifade eden Biden, aynı zamanda "insani krizi hafifletmek, Gazze ve İsrail'e barış getirmek ve iki halk için iki devletle kalıcı barışı sağlamak" için çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı
HASTANELERE SALDIRI

İsrail ordusu son birkaç saatte operasyonlarını Han Yunus'a yoğunlaştırdı. İsrail, tıbbi tesislerin Hamas tarafından sahadaki direnişin karargahı olarak kullanıldığını bir kez daha iddia ederek bu noktalara saldırı düzenledi.

ADI KONMAMIŞ SAVAŞ BÜYÜYOR



Kızıldeniz ile Aden Körfezi arasındaki Babülmendep Boğazı'nı dünyanın en tehlikeli su yolu haline getiren Yemenli Husilerle ABD arasındaki adı konmamış savaş büyüyor. Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, ABD savaş gemisi USS Gravely'nin ardından bu kez bir Amerikan kargo gemisini hedef aldıklarını duyurdu. İran destekli grubun medya organları, KOI adlı ticari geminin füzelerle vurulduğunu yazdı.

ABD'nin Orta Doğu'daki askeri operasyonlarını uygulayan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise, gece yarısından bu yana peş peşe yaptığı açıklamalarla yeni saldırı ve çatışmaları duyurdu.

CENTCOM, ilk açıklamasında ABD savaş uçaklarının yerel saatle 03.30'da Husilerin fırlatmaya hazırlandığı havadan karaya füzeleri vurduğunu bildirdi.

HUDEYDE'DE PATLAMALAR

Amerikan CBS kanalı ise bir savunma yetkilisine dayandırdığı haberinde, ABD ordusunun Kızıldeniz'de fırlatılmaya hazır Husilere ait 10 silahlı insansız hava aracını (SİHA) imha ettiğini aktardı
Bölgede konuşlanan USS Eisenhower uçak gemisinden havalanan F-18 savaş uçakları, Yemen'in en büyük limanına ev sahipliği yapan Hudeyde'deki söz konusu hedefleri bombaladı. Yerel kaynaklar, Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde'de gece yarısı çok sayıda patlama duyulduğunu belirtti.
CENTCOM, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Husi SİHA'larını vurduğunu doğruladı. CENTCOM ayrıca, Babülmendep Boğazı'ndaki USS Carney savaş gemisinin Husiler tarafından ateşlenen bir balistik füzeyi havada yok ettiğini bildirdi.
Resmi açıklamadaki en dikkat çekici detay, vurulan drone'lardan üçünün İran'a ait olduğunun belirtilmesiydi.

HUSİLER: F-18 SAVAŞ UÇAĞINI VURDUK

Husilerin tarafında ise, Hudeyde'deki saldırıya katılan Amerikan F-18 savaş uçaklarından birinin vurulduğu öne sürüldü. Yemenli gruba yakın sosyal medya hesapları, vurulan F-18'in alevler saçarak USS Eisenhower uçak gemisine döndüğünü yazdı.
Ocak ayı başından bu yana Husi hedeflerine hava saldırıları düzenleyen ABD ve İngiltere'nin savunma bakanları, Orta Doğu'daki krizi bir kez daha görüştü.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile İngiliz mevkidaşı Grant Shapps'ın buluşmasına dair resmi açıklama yapan Pentagon, görüşmede Husi saldırılarının ele alındığını kaydetti.

Öğle saatlerinde ise İngiltere donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO) Kızıldeniz'de yeni bir saldırı gerçekleştiğini duyurdu. Hudeyde açıklarında ilerleyen bir ticari gemi, Yemen'in orta kesimindeki İbb şehrinden ateşlenen füzeyle vuruldu.

UKMTO, geminin sancak tarafında patlama gerçekleştiğini ancak mürettebat ve aracın durumunun iyi olduğunu bildirdi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 27 BİNİ AŞTI

Filistinli yetkililer, 7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 27 bin 19'a çıktığını açıkladı.

İsrail katliamındaki kurbanların üçte ikiden fazlası çocuklar ve kadınlar.

Haberin Devamı
82 YAŞINDAKİ ALZHEIMER HASTASI KADINI HAPSE ATTILAR

İsrail medyasından Haaretz gazetesi, İsrail güçlerinin Gazze'de Alzheimer hastası olan 82 yaşındaki bir kadını "yasadışı savaşçı" olarak alıkoyduğunu ve hapse attığını bildirdi. İsminin Fahamiya Halidi olarak bildirildiği talihsiz kadının ayrıca tekerlekli sandalye kullandığı aktarıldı.

SURİYE'DEN ÇEKİLME KARARI ALAN ÜLKE

Dünya ABD'nin Suriye'den çekileceği tarihi beklerken uluslararası ajanslar bir başka ülkenin Orta Doğu'dan askerlerini çektiğini duyurdu.

MISIR'DA ATEŞKES İHTİMALİ

İsrail medyası Hamas'ın temsilcilerinin Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Kahire'de olası bir rehine anlaşmasının ana hatlarını görüşmeye başladıklarını duyurdu.

Haberin Devamı
ABD'NİN ÜÇ ADIMLI YENİ ORTA DOĞU PLANI

Dördüncü ayının dolmasına artık iki gün kalan çok cepheli savaş Orta Doğu'yu daha da karmaşık hale getirirken, New York Times yazarı Thomas Friedman ABD'nin krizden çıkış için üç adımlı formülünü yazdı. Buna göre ABD, askerden arındırılmış bir Filistin devleti kurmak için bir doktrin hazırlığına girdi. Analizin yazarı Thomas Friedman'a göre plan şöyle işleyecek:

"Batı Şeria ve Gazze'de Filistinliler için güvenilir kurumlar kurulacak ve var olanların kapasiteleri artırılacak. Askerden arındırılmış bölgede hiçbir şey İsrail'i tehdit etmeyecek seviyede olacak.

"Biden Doktrini" olarak adlandırılan bu planla birlikte İsrail, Suudi Arabistan ve Katar ile ilişkilerini normalleştirecek İran ile ise sert bir askeri duruş sergilemiş olunacak"

Friedman ayrıca Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik kitlesel saldırısının "Biden yönetimini Orta Doğu hakkında temelden yeniden düşünmeye zorladığını" yazdı ve şu sözleri kullandı:

"ABD yönetimi bu planı yapabilirse Biden Doktrini 1979 yılındaki Camp David anlaşması sonrası bölgedeki en büyük stratejik yeniden düzenleme planı olacak"


ÜÇ ADIMLI FORMÜL

Doktrine göre bu formüllerden ilki, İran'a karşı bir saldırı düzenlemek. Bu saldırıyla beraber ABD'nin bölgedeki kararlı duruşu vurgulanmış olacak.

İkinci yol ise tamamen diplomasiden geçecek. Kurulacak devletin ayakta kalması için ABD bölgedeki birçok ülkeyle özel olarak temasa geçecek.

Üçüncü yolda ABD, Suudi Arabistan'da benzeri görülmemiş bir ittifak kuracak. Bu ittifakla beraber Tel Aviv-Riyad arasındaki buzlar eriyecek. Dolayısıyla Filistin devletine giden diplomasi yolu açılmış olacak.

 

AVUSTRALYA İSRAİL'E SİLAH İHRACATINI YAVAŞLATIYOR



Avustralya televizyonu ABC, Anthony Albanese hükümetinin İsrail'e silah satışını bilerek ağırdan aldığını duyurdu.

Haberini bir savunma sanayi kaynağına dayandıran televizyon, Avustralya hükümetinin söz konusu adımı Gazze Şeridi'ndeki sivil kayıplardan duyduğu endişe nedeniyle attığını kaydetti.

7 Ekim'de başlayan savaşta Gazze Şeridi'ni yerle bir eden ve binaların yarısını yıkan ya da hasar veren İsrail, yaklaşık 27 bin Filistinliyi katletti.

ABC'nin haberinde, İsrail'in aylardır drone önleme sistemleri gibi silahları satın almayı denediğini ancak Avustralya'dan resmi bir yanıt alamadığını aktardı.

HAMAS LİDERİ BUGÜN KAHİRE'DE

Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, altı haftalık ateşkes müzakereleri için bugün Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidiyor.

Katar ve Mısır arabulucuğunda ilerletilen rehine takası ve ateşkes anlaşması, Fransa'nın başkenti Paris'te ortaya çıktı. Paris'teki müzakerelere ABD gizli servisi CIA'in Direktörü William Burns ve İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın yöneticisi David Barnea da katıldı.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, Kahire’de Haniye'nin de katılımıyla üç aşamalı bir ateşkes üzerinde müzakereler yürütüleceğini söyledi.

Uluslararası medyaya yansıyan haberlere göre, altı haftalık ateşkes anlaşması Hamas'ın elindeki tüm sivil rehineleri bırakmasını ve buna karşılık İsrail'in de hapishanelerindeki Filistinli mahkumları serbest bırakmasını içeriyor.

Anlaşma 2,3 milyon insanın yaşağı ve binaların yarısının yerle bir olduğu Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardımın önünü açıyor.

İsrail işgal birliklerinin Gazze'den çekilmesi yine müzakere masasında.

Hamas'ın Gazze'de tuttuğu İsrailli askerleri de bırakacağı gelen haberler arasında. En son aşamada hayatını kaybeden rehinelerin cesetleri de İsrail'e teslim edilecek.

Haberin Devamı
TÜRK VE YUNAN ORDUSUNU KARŞILAŞTIRDILAR!

ABD merkezli Globalfire, Türk ve Yunan ordusunu her açıdan karşılaştırdı. Söz konusu gelişmede Ankara, Atina'ya tam beş alanda fark attı.

MİSİLLEMENİN ADRESİ NETLEŞİYOR



Ürdün'ün kuzeydoğu ucundaki Rukban'da yer alan Tower 22 adlı Amerikan üssünde üç askerin öldüğü saldırıya Washington'ın vereceği yanıt merakla bekleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, üssü vuran silahlı insansız hava aracının (SİHA) Irak'taki İran milis grubu Ketaib Hizbullah'la bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Amerikan ABC kanalına konuşan bir resmi yetkili, ABD misillemesinin Irak'ta değil, yüksek ihtimalle Suriye'deki İran hedeflerini vuracağını söyledi.

Haşdi Şabi çatısı altındaki Ketaib Hizbullah grubu hafta içinde ABD üslerine saldırıları askıya aldığını ilan ederken, Haşdi Şabi bünyesindeki Feylak el Vaad Es Sadık grubu Amerikan ve İsrail hedeflerine saldırıya devam edeceğini duyurdu.



Bölgeden gelen diğer haberler arasında, Ketaib Hizbullah ve diğer İran yanlısı grupların muhtemel bir Amerikan misillemesine karşı Irak ve Suriye'deki üslerini tahliye etmeye başladığı yönünde.

Şarkul Avsat gazetesi ise, sahadaki kaynaklarına dayandırdığı haberinde söz konusu tahliyeyi doğruladı. Gazete, İran yanlısı milislerin yeni mevzilerine dağınık şekilde konuşlandırıldığını da ekledi.

Verilen yeni emirler arasında ise, cep telefonu kullanımının yasaklanması ve ulaşım için zorunlu olarak sivil araçların kullanılması var.

Irak'taki İran yanlısı gruplar bir yandan Amerikan saldırısına hazırlanırken, diğer yandan İsrail'in Akdeniz kıyısındaki liman şehri Hayfa'ya kamikaze drone saldırısı düzenlediklerini duyurdu.

Açıklamaya göre, Irak'tan havalanan kamikaze SİHA'lar Suriye hava sahasını geçip Hayfa'ya ulaştı. Drone'ların kalkış anlarını gösteren bir de görüntü paylaşan İran yanlısı grupların Hayfa saldırısı, henüz doğrulanmış değil.

İran medyasında ise beklendiği gibi ABD ve Orta Doğu haberleri öne çıkıyor. Rejimin gazetesi İran'da 'Direniş ekseni ABD'nin bölgedeki en büyük problemi' başlığı dikkat çekerken, bir başka rejim yanlısı gazete Iran Daily'nin manşeti 'ABD'nin adresi yanlış-Yılanın başı Tel Aviv'de' oldu. Gazete ayrıca ilk sayfasından 'İran 'ezici bir karşılık' uyarısı yapıyor' dedi.



Tehran Times 'Gizli ve aleni operasyonlar' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Gazeteye göre Ürdün'deki Tower 22 üssünde askerlerin ölümüne yol açan saldırının ardından ABD kaybettiği prestiji misillemeyle geri kazanma savaşında ancak elindeki seçenekler gerçekçi değil. Tehran Times, söz konusu seçeneklerle boğuşan Joe Biden bir yol ayrımında.