Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... ABD İsrail'i gözden mi çıkardı? Biden'dan Netanyahu'ya şok sözler

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD İsrail'i gözden mi çıkardı? Biden'dan Netanyahu'ya şok sözler

12.12.2023 - 11:49 | Son Güncellenme:

Dünyanın en tehlikeli boğazında Norveç bayraklı bir gemi füzeyle vuruldu, İsrail ordusu bu sabah şok bir itiraf yayınladı. Suudi internet sitesi Elaph savaşın kaderini değiştirecek buluşmanın Avrupa başkentinde gerçekleştiğini yazdı. İsrail ordusu ise BM'ye ait bir okulu havaya uçurduğu görüntüleri yayınladı.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde altmış sekizinci gününe girdi, Biden'ın Netanyahu açıklaması şoke etkisi yarattı. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

BM'DEN GAZZE İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI

BM Genel Kurulu, Gazze’de acil insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını 23 “çekimser” ve 10 “hayır” oyuna karşı 153 oyla kabul etti.


ABD ÜSLERİNE FÜZELİ SALDIRI

İran yanlısı Şii silahlı gruplarının çatısı altında toplandığı Irak İslami Direnişi, Suriye’deki Conoco petrol sahası ve El-Ömer petrol sahasında bulunan ABD üslerine füzeli saldırı düzenledi.

'ABD İNSAN HAKLARINA İTİBAR ETMİYOR'

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Filistin'de soykırıma tanık oluyoruz ancak daha da kötüsü, geçtiğimiz günlerde ABD kadın ve çocukların öldürülmesine son verilmesini öngören kararı tek başına veto etti. Bu karar gösteriyor ki, ABD, uygulamada insan haklarına itibar etmiyor" dedi.

Haberin Devamı
BIDEN'DAN NETANYAHU'YA: DEĞİŞMELİSİN

ABD Başkanı Biden, İsrail'in Gazze konusunda dünyanın desteğini kaybetmeye başladığını ve Netanyahu'nun uzun vadeli bir çözüm için hükümetini değiştirmesi gerektiğini söyledi.

CNN Türk Washington temsilcisi Yunus Paksoy Biden'ın açıklamalarını şu sözlerle aktardı:  İsrail desteğini kaybetmeye başlıyor. Netanyahu iyi bir dost, ama değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Netanyahu gelecekte Filistin Devletine 'hayır' diyemez.

Biden dün yaptığını konuşmada 51 yıldır tanıyorum Netanyahu'yu demişti ve onun söylediği lanet bir ifadeye katılma durumum yok demişti. Bu savaştan ötürü biraz daha yakın duruyordu ancak ilk kez İsrail'i, Netanyahu'nun hükümetini adeta topa tuttu.

İSRAİL MEDYASI: YARALI VE ÖLÜ SAYISI GERÇEK DEĞİL

İsrail'in Haaretz gazetesi ordunun yaralı ve ölü asker sayısına ilişkin yaptığı veri paylaşımının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Gazeteye göre ordunun bildirdiği veriler ile hastanelerden gelen veriler arasında "Ciddi bir uçurum" olduğu belirtildi.

Habere göre 7 Ekim'den beri yalnızca yalnızca Barzilai Hastanesinde 1949 asker tedavi edildi. olarak Beerşeba Soroka Tıp Merkezinde ise çatışmalarda yaralanan en az 1000 askerin tedavi gördüğü öne sürüldü. İsrail ise yaralı asker sayısının toplamda 1500 olduğunu bildirdi.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı 7 Ekim'den beri devam eden İsrail saldırılarında ölü sayısının 18 bin 412'ye ulaştığını bildirdi. Bölgedeki yaralı sayısı ise 50 bini geçti.

Haberin Devamı
İSRAİL BM OKULUNU HAVAYA UÇURDU

İsrail ordusu Beyt Hanun'da bulunan ve Birleşmiş Milletler'e ait olan bir okulu havaya uçurdu. İsrailli sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntüyü Al Jazeera doğruladı. Birleşmiş Milletler'den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Kameraya yansıyan görüntülerde ise İsrail askerlerinin patlama sırasında kahkaha attığı kayıtlara geçti.


İsrail ordusu savaşın başından beri Birleşmiş Milletler'e ait okullara saldırı düzenledi. Bu saldırılarda düzinelerce insan yaşamını yitirdi. Tel Aviv kanadı okullarda Hamas savaşçılarının olduğunu öne sürdü ancak ortaya bir kanıt koyamadı.

GAZZELİ YETKİLİDEN DÜNYAYA ÇAĞRI

Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El Kudra, İsrail'in Kemal Advan hastanesine yönelik saldırılarının devam ettiğini bildirdi. Telegram'dan yaptığı açıklamada El Kudra "Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ni hastanedekilerin hayatlarını kurtarmak için derhal harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi.

SUUDİ İNTERNET SİTESİ AVRUPA'DA GİZLİ BULUŞMAYI DUYURDU



Suudi internet sitesi Elaph, bir haftalık geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasının ardından İsrail ile arabulucu Katar'ın bu kez Avrupa'da gizlice buluştuğunu yazdı.

Habere göre, Avrupa başkentlerinden birinde gerçekleşen gizli görüşmelerde yeni bir rehine takası görüşüldü.

Üst düzey bir diplomatik kaynağa dayandırılan haberde, anlaşmanın Hamas tarafından rehin alınan kadınlar ve çocukların yanı sıra aralarında üç üst düzey İsrail subayının da bulunduğu erkekleri kapsadığı kaydedildi.

İsrail ise rehinelere karşılık hapishanelerden 300 Filistinli mahkumu daha serbest bırakacak. Yeni listede uzun hapis cezaları almış yaşlı mahkumlar da olacak, El Fetih'in liderlerinden Mervan Barguti de bu isimler arasında.

Kasım ayının son haftasında uygulanan geçici ateşkeste Hamas aralarında yabancıların da bulunduğu 100'den fazla rehineyi serbest bıraktı. Bunun karşılığında İsrail hapishanelerinde tutulan 300 kadar kadın ve çocuk Filistinli mahkum özgürlüğüne kavuştu.

Elaph, Avrupa başkentindeki gizli buluşmada İsrail tarafını istihbarat servisleri Mossad ve Şin-Bet'ten yetkililerin yanı sıra Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri de temsil etti. Heyette ayrıca psikologlar ve müzakere uzmanları da vardı.

Haberde heyette yer alan eski Mossad ajanlarının özel olarak bu göreve atandığı da belirtildi.

Gizli görüşme için bir Avrupa başkentinin seçilmesi ise, Elaph'a göre İsraillilerin tercihiydi. Geçici ateşkes görüşmeleri için İsrail istihbarat şefinin Katar'ın başkenti Doha'ya ziyaretlerinin İsrail kamuoyunda yoğun eleştiri aldığını hatırlatan Elaph, bu nedenle yeni müzakereler için Avrupa başkentlerinin seçildiğini aktardı.

Haberin Devamı
GAZZE'YE 22 BİN ABD FÜZESİ

Washington Post gazetesi ABD'nin son iki ayda İsrail'e gizlice verdiği silah desteğini ifşa etti. Binlerce füze ve bombanın yer aldığı yardımın en büyük özelliği ise dünya basınında ses getirdi.

İSRAİL ORDUSU KEMAL ADVAN HASTANESİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI VURUP ÖLDÜRDÜ

Gazze'nin kuzeyinde yer alan Kemal Advan Hastanesi, bugün İsrail işgal birliklerinin baskınına uğradı.

Ağır silahların kullanıldığı baskında tanklar hastanenin kapısına kadar geldi, İsrail ordusu ayrıca binaya top mermileri ateşledi.

Al Jazeera'ya bilgi veren bir kaynak, İsrail askerlerinin hastane içerisinde sağlık çalışanlarını vurduğunu söyledi. Hastaneden silah sesleri yükselirken, bazı sağlık çalışanları hayatını kaybetti.

Saldırıda hastanede tedavi gören bazı hastalar da yaralandı.

HİZBULLAH-İSRAİL SAVAŞINDA YENİ SALDIRILAR



Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, bugün sınırdaki İsrail yerleşimi Malkiya yakınına iki roket ateşledi.

Hizbullah roketleri açık bir alana düştü, hava saldırısı sirenleri çalmadı.

İsrail ordusu, roket ateşlenen bölgeye misillemede bulunduğunu ve top atışları yapıldığını duyurdu.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU İFŞA OLDU! 72 VIRGINS - UNCENSORED HESABI ORDUYA AİT



Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun Telegram'da kamuoyunu yanıltıcı hesaplar açtığını yazdı.

Habere göre, 72 Virgins – Uncensored adlı hesap 7 Ekim'deki Hamas baskınından iki gün sonra oluşturuldu. Gazze Şeridi'nden özel içerikler sunacağını belirten hesabın 5 bin 300 takipçisi var.

Gazze'deki yıkımdan video ve fotoğraflar yayınlayan hesap, takipçilerini de söz konusu görüntü ve fotoğrafları paylaşmaya teşvik ediyor.

72 Virgins – Uncensored hesabı, yanı sıra Hamas üyeleri olduğu iddia edilen Filistinlilerin cesetlerini paylaştı.

14 Ekim'deki bir paylaşımda ise, İsrail ordusuna ait bir aracın bir cesedin üzerinden defalarca geçtiğini gösteren bir video vardı. Görüntünün altındaki notta ise, "Özel bir iyi geceler videosu, paylaşmayı ve yeniden yayınlamayı unutmayın" yazıyordu.

Haaretz, ordunun söz konusu hesabı kullandığını reddettiğini ancak isminin yayınlanmaması koşuluyla bilgi veren bir yetkilinin gerçeği açıkladığını yazdı.

ABD'DEN İSRAİL'E ÇIKARMA

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in gelecek hafta İsrail'i bir kez daha ziyaret etmesi bekleniyor.

Washington, halihazırda Gazze'yi işgal eden İsrail'in en büyük destekçisi. İsrail ordusuna milyarlarca dolarlık silah veren ABD, yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki ateşkes tasarılarını engelledi.

İsrail medyasından Ynet, Savunma Bakanı Austin'in savaşa son verilmesi için İsrail'i ziyaret eden üst düzey Amerikalı yetkillere katılacağını yazdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta Tel Aviv'deydi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, bu hafta sonu İsrail'de olacak.

İsrail medyasına göre, Tel Aviv'den Gazze'de yürüttüğü savaşı bir an önce bitirmesini isteyen Washington, ayrıca Gazze'ye daha fazla insani yardım girişine izin verilmesini talep ediyor.

İSRAİL ORDUSUNDAN ŞOK İTİRAF



İsrail ordusu bu sabah yaptığı açıklamada Gazze'deki kaybının 105'e çıktığını duyurdu. Açıklamada en dikkat çekici nokta, Gazze'deki kara işgalindeki 105 kaybın 20'sinin 'dost ateşi' ya da diğer kazalar sonucu öldüğü oldu.

The Times of Israel gazetesinin ordu muhabiri Emanuel Fabian, 13 askerin işgale katılan arkadaşları tarafından yanlışlıkla vurulduğunu yazdı. 13 asker hava saldırısı, tank ya da silahın ateşlenmesiyle öldü.

Fabian'ın verdiği bilgiye göre, iki asker ise zırhlı araçların altında kalıp ezilerek öldü.

İsrail ordusunun bombardımanında şarapnel yarası alan iki asker de yine kayıp listesine girdi.

Haberin Devamı
NETANYAHU'DAN KALICI İŞGAL MESAJI



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaşın ardından Gazze'nin İsrail ordusunun kontrolü altında olacağını söyledi.

Resmi yayın organlarının aktardığı Netanyahu'nun açıklamaları, İsrail'in 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni işgal altında tutacağı anlamına geliyor.

İsrail Başbakanı ayrıca savaş sonrasında Gazze'de sivil bir yönetim olacağını ve Körfez ülkelerinin liderliğinde 365 kilometrekarelik bölgenin eski haline döndürüleceğini de ekledi.

74 yaşındaki Netanyahu'nun sözleri arasında en dikkat çekici cümle, "Uluslararası baskıya boyun eğmeyeceğiz" oldu.

İsrail'in en sıkı müttefiki ABD, Gazze Şeridi ile Batı Şeria'nın yeniden bir araya gelmesiyle bir Filistin yönetimi görmek istediğini defalarca dile getirdi. Yanı sıra Washington, Gazze'de kalıcı bir İsrail işgali görmek istemediğini ve Filistin topraklarını azaltacak herhangi bir çözümü onaylamadığını da birçok kez yineledi.

HAN YUNUS SALDIRI ALTINDA

İsrail Refah ile eş zamanlı olarak Han Yunus'a da saldırı düzenledi. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre en az iki kişi hayatını kaybetti.

REFAH'TA CAN KAYBI 20'YE YÜKSELDİ


İsrail ordusu Gazze'nin güneyinde bulunan Refah'ı bombaladı. Filistinli yetkililer işgal güçlerinin saldırısında yedi çocuk ve en az beş kadının da bulunduğu toplamda 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Günün erken saatlerinde bir ailenin yaşadığı evin vurulduğu ve 12 Filistinlinin yaşamını yitirdiği kaydedilmişti.

İSRAİL BATI ŞERİA'DA DRONE'LA SALDIRDI



Bir haftalık geçici ateşkeste bile Batı Şeria'daki baskınlarına son vermeyen İsrail ordusu, Cenin mülteci kampına bu kez insansız hava aracıyla saldırdı.

Filistinli yetkililer, İsrail saldırısında üç kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Günün erken saatlerinde İsrail ordusuna ait zırhlı araçların Cenin'e girdiği kaydedildi.

İSRAİL ORDUSUNUN GAZZE'DEKİ KAYBI 105'E ÇIKTI

İsrail ordusu, Gazze'nin işgalinde yaralanan askerlerden birinin öldüğünü duyurdu.

Yedek asker olarak orduya çağrılan çavuş Tzvika Lavi'nin geçen ay Gazze'nin kuzeyinde yaralandığı ve Pazartesi günü öldüğü açıklandı.

Böylece İsrail'in Gazze'deki kara işgalinde kaybı 105 askere çıktı.

İsrail ordusu, Pazartesi günü son 24 saatte yedi askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Yanı sıra, Gazze'nin güneyindeki çatışmalarda üç askerin ağır şekilde yaralandığı kaydedildi.

BİR AİLE YOK OLDU

Gazze'nin en güneyinde yer alan Refah'ı bombardımana tutan İsrail ordusu, Ez Zuhur mahallesinde yaşayan Harb ailesinin evini hedef aldı.

Hava saldırısında aileye ait ev yerle bir oldu, altısı çocuk 12 Filistinli hayatını kaybetti.

Sosyal medyada yayınlanan ve Al Jazeera tarafından doğrulanan videolarda çok sayıda insanın enkazı kazdığı, beton blokları kaldırdığı ve birbirine girmiş çelikleri kestiği görüldü.

İsrail işgal ordusu Refah'ın yanı sıra Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus ve en kuzeydeki Cibaliye mülteci kampına da saldırdı. Filistinli Wafa haber ajansı, iki ayrı noktada da can kayıpları olduğunu bildirdi.

DÜNYANIN EN TEHLİKELİ BOĞAZINDA YENİ SALDIRI



Savaşın başlamasıyla birlikte İsrail'in en güneyinde yer alan Eilat'a balistik füze ve kamikaze drone'lar ateşleyen Husiler, Kızıldeniz'de seyreden bir gemiyi daha vurdu.

Başkent Sana dahil Yemen'in batısını kontrol eden İran destekli grup, kıyıdan 28 kilometre açıkta seyreden Norveç bayraklı bir gemiyi füze ile hedef aldı.

Husilerin donanma gücü, saldırı öncesinde gemiden rotasını Yemen'deki bir limana çevirmesini istedi.

Saldırının gerçekleştiği nokta, Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan stratejik Babelmendep Boğazı. Norveç bayrağı taşıyan ticari geminin, Yemen'in Muha kentinin karşısında vurulduğu bildiriliyor.

Karadan ateşlenen bir cruz füzesinin gece yarısı 04.00'te vurduğu kargo gemisinde büyük bir yangın çıktı. Strinda adlı Norveç gemisinin petrol taşıdığı belirtiliyor.

İlk gelen bilgiler, biyoyakıt yüklü Strinda'nın Malezya'dan yola çıktığı ve İtalya'nın Venedik limanına gittiği yönünde. Geminin rotasında Kızıldeniz, Süveyş Kanalı ve Akdeniz vardı.

ABD SAVAŞ GEMİSİ OLAY YERİNDE

Kızıldeniz'de devriye gezen ABD ordusuna ait USS Mason savaş gemisinin Strinda'dan gelen yardım çağrısına yanıt verdiği açıklandı.

Husiler geride kalan haftalarda İsrailli bir şirkete ait kargo gemisine el koydu ve birden fazla kargo gemisine ise füzeler ateşledi.

Yemen'in Kızıldeniz kıyısındaki en büyük limanı Hudeyde'yi de ellerinde bulunduran Husiler, hafta sonu yaptıkları açıklamada ise İsrail'e giden tüm gemileri hedef alacaklarını ve hangi ülkeye ait olduklarına bakmayacaklarını duyurdu.

HUSİLER DOĞRULADI

Saldırıyı bu sabah yaptığı açıklamayla doğrulayan Husiler, Norveç gemisinin uyarılara kulak asmadığını ve bir deniz füzesiyle vurulduğunu bildirdi.

Husilerin sözcüsü, Gazze'ye ilaç ve gıda girişine izin verilinceye kadar İsrail limanlarına giden her geminin hedef alınacağını da yineledi.

Kızıldeniz'de seyreden bir Fransız savaş gemisi, Pazar günü Husilerin kamikaze insansız hava aracı saldırısına hedef oldu ve iki kamikaze drone'u düşürdü.

ABD donanmasına ait savaş gemileri de geçtiğimiz haftalarda birden fazla Husi drone'unu düşürmüştü.

BIDEN: SİYONİSTİM



Beyaz Saray'da Yahudilerin Hanuka bayramı için bir tören düzenleyen ABD lideri Joe Biden, İsrail'e desteğini yineledi ve kendisinin bir Siyonist olduğunu söyledi.

Bağımsız bir İsrail devletinin varlığına sarsılmaz şekilde bağlı olduğunu belirten Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yıllardır birçok anlaşmazlık yaşadığını ise kabul etti.

Washington'ın İsrail ordusuna askeri yardımının devam edeceğini vurgulayan Joe Biden, "Ancak dikkatli olmalıyız, onlar da dikkatli olmalı. Bütün dünyanın görüşü bir gecede değişebilir, buna izin veremeyiz" dedi.

Gazze'de 18 bini aşkın Filistinliyi katleden İsrail ve ana mütetfiki ABD, tüm dünyada eleştirilerin odağında. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne getirilen son kalıcı ateşkes tasarısı, ABD'nin vetosuyla reddedildi.

Yanı sıra Biden yönetimi İsrail ordusuna silah desteği sunmak için Kongre'yi devre dışı bırakmış durumda.

Nitekim, senatör Elizabeth Warren ülkesinin Kongre'yi bypass edip İsrail'e tank cephanesi satmasının bir hata olduğunu söyledi.

Her yıl İsrail'e ortalama 3,8 milyar dolarlık askeri yardım sağlayan ABD, 7 Ekim'de başlayan savaşla birlikte yalnızca iki ayda İsrail işgal ordusuna on milyarca dolarlık destek sundu.

Beyaz Saray, Cumartesi günü İsrail'e 106 milyon dolarlık 14 bin adet tank mermisi gönderileceğini duyurdu.