Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'in saldırısına İran'dan misilleme geldi! Mossad ajanları tek tek infaz edildi

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'in saldırısına İran'dan misilleme geldi! Mossad ajanları tek tek infaz edildi

29.12.2023 - 08:24 | Son Güncellenme:

ABD'li senatör canlı yayında İran'a yönelik adeta savaş çağrısı yaptı. Tahran'ın haritadan silinmesi gerektiğini belirten Cumhuriyetçi Lindsey Graham'ın sözleri dünya medyasında ses getirdi. İran ise tam beş gün sonra Devrim Muhafızları Komutanı Seyyid Rıza'nın intikamını aldı.

İsrail-Hamas arasındaki savaşta 85. güne girildi. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

EL-KASSAM TUGAYLARI SICAK ÇATIŞMAYI PAYLAŞTI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara dair yeni görüntüler paylaştı. Kassam Tugayları, İsrail askerlerinin içinde bulunduğu tankları imha etti.



İNGİLTERE’DE GAZZE'DE HAYATINI KAYBEDEN GAZETECİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ANILDI

İngiltere’nin başkenti Londra’da İsrail saldırıları protesto edildi. Başbakanlık Ofisi binasının önünde düzenlenen protesto gösterisinde bombardıman altındaki Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden gazeteci ve sağlık çalışanları anılırken, İsrail protesto edildi. Filistin bayrakları ve sembolik dövizler taşıyan göstericiler, İsrail’e verdiği destek nedeniyle İngiltere hükümetine de tepki gösterdi. Göstericiler, hayatını kaybeden gazeteci ve sağlık çalışanlarının isimlerinin yazılı olduğu kartonların yanına mum bıraktı.

Eyleme katılanlar arasında Game of Thrones, Outlander ve The Crown dizilerinde rol alan dünyaca ünlü İngiliz aktör Tobias Menzies’de yer aldı.

GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ, İSRAİL’E "SOYKIRIM" DAVASI AÇTI

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü saldırılarını “soykırım” olarak nitelendirerek, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı dava açtı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını 84 gündür sürdürüyor. Saldırılar bölgenin güneyinde yoğunlaşırken, İsrail ordusunun yoğun bombardımanı nedeniyle can kaybı 21 bin 507’ye yükseldi. Çoğu çocuk ve kadın binlerce Filistinliyi öldüren İsrail askerlerinin bu katliamına ise dünya susmaya devam ediyor. Bugün Güney Afrika Cumhuriyeti üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü eylemler nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) başvurulduğu ve İsrail’e karşı dava açıldığı duyuruldu.
UAD’ye yapılan başvuruda, “İsrail’in söz konusu eylemleri Filistinli ulusal, ırksal ve etnik grubun önemli bir bölümünün yok edilmesini amaçladığı için soykırım niteliğindedir. Eylemlerin arasında Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri öldürmek, onlara ciddi zarar vermek ve fiziksel yıkımlarına yol açacak şekilde hesaplanmış yaşam şartlarına maruz bırakmak yer almaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan eylemlerin Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği belirtilen başvuruda, duruşmanın hızlandırılması çağrısı yapılırken, mahkemenin öncelikle “İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri öldürmeye, onlara ciddi zihinsel ve fiziksel zarar vermeye son vermesini emretmesi” gerektiği kaydedildi.
Güney Afrika ve İsrail’in bağlı olduğu ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlayan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), BM sivil mahkemesidir. Güney Afrika ve İsrail UAD’ye bağlı ülkeler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı
BM'DEN ACİL İTİDAL ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'deki durumun bölgeye yayılma riskine karşı uyararak acil itidal çağrısında bulundu.

GAZZE'DE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR BİLDİRİLİYOR

Gazze'nin güneyinde konumlanan Han Yunus'un doğusundaki Khuza'a bölgesinde Filistinli gruplar ile İsrail arasında şiddetli silah sesleri duyulduğu aktarılıyor. Bölgede İsrail bombardımanı sebebiyle duman bulutları görüldü.

AL JAZEERA MUHABİRİ VE FOTOĞRAFÇISI İSRAİL'İN SALDIRISINA UĞRADI 

Al Jazeera, muhabiri Montaser Nassar ve beraberindeki fotoğrafçı, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil bölgesindeki Vadi Al-Shajna bölgesinde İsrail askerlerinin saldırısına uğradı.

Bir evin çatısında canlı yayın yapmaya hazırlanırken askerler, gazetecileri şiddetli şekilde dövdü ve cep telefonu da dahil olmak üzere tüm ekipmanlara el koydu.

Nassar, askerlerin kendilerine haber vermeden saldırdığını ve onlara saldırmadan önce bölgeyi terk etme talebinde bulunmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE YAKLAŞIK 300 BİN KİŞİ ÖLDÜ VEYA KAYBOLDU

Gazze hükümet medya ofisi müdürünün Al Jazeera'ye aktardığı bilgilere göre, İsrail'in saldırıları sonucu 29 binden fazla ölü veya kayıp var. Yedi binden fazla kişinin hala enkaz altında olduğu tahmin ediliyor.

Yanı sıra, Gazze Şehri ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan yaklaşık 800 bin kişinin hastanelere erişimi yok.

BM: 2023 BATI ŞERİA'DAKİ FİLİSTİNLİLER İÇİN EN ÖLÜMCÜL YIL 

Birleşmiş Milletler'e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'da bu yıl şimdiye kadar toplam 504 Filistinlinin öldürüldüğü 2023 yılının, BM'nin ölümleri kaydetmeye başladığı 2005 yılından bu yana Filistinliler için en ölümcül yıl olduğunu kaydetti.

 

"HAMAS HEYETİ KAHİRE'YE GİDİYOR"

Adı açıklanmayan bir Hamas yetkilisi yaptığı açıklamada, arabuluculuk yürüten Mısır'ın Gazze'deki savaşı sona erdirecek ateşkes planını incelemek üzere bir heyetin bugün Kahire'ye gideceğini duyurdu. Yetkili, "Hamas siyasi bürosundan üst düzey bir heyet, Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire'yi ziyaret edecek" dedi. Yetkili, görüşmelerin serbest bırakılacak Filistinli mahkumların sayısının yanı sıra İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesine yönelik adımlara odaklanacağını söyledi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 21 BİNİ GEÇTİ

Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısını 21 bin 507 olarak güncelledi. Bölgede son 24 saatte 187 kişi hayatını kaybederken yaralı sayısı ise 55 bin 915 olarak açıklandı.

"GÜNEY GAZZE'DEKİ TÜNELLER YOK EDİLDİ"

İsrail ordusu Gazze'nin güneyindeki Hamas'a ait bütün tünellerin imha edildiğini iddia etti. Ordu tarafından yapılan açıklamada "Düzinelerce tünel, tanksavar mermisi ve diğer silahlar imha edildi" denildi.

SDEROT'TA TAHLİYE UZATILDI

Sderot'ta yaşayan İsraillilerin çoğu, artan güvenlik riski sebebiyle Tel Aviv gibi büyük İsrail şehirlerine veya ülkenin güneyindeki sahil beldelerine taşındı.

İsrail televizyonu Channel 12'nin bildirdğine göre, hükümetin İsrailli vatandaşlarını otellerde kalmasına veya alternatif konut çözümleri bulmasına olanak tanıyacak uzatmayı onaylamaya hazır. Gazze Şeridi'nde yer alan İsrail şehri olan Sderot'ta belediyenin tahliye protokolünü Ocak ayı sonuna kadar uzatması bekleniyor.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU GAZZE'NİN MERKEZİNE İLERLİYOR

İsrail ordusu Gazze'nin orta kesimindeki mülteci kamplarına ilerlerken, Birlemiş Milletler (BM) bu nedenle 150 bin Filistinlinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Görgü tanıkları ve Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'de güneye doğru ilerleyen İsrail tanklarının Bureij Mülteci Kampı'nın doğusuna ulaştığını bildirdi.

İSRAİL'DEN LÜBNAN'A TOPÇU ATIŞI

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e saldırı düzenlediğini bildirdi. İsrail ordusu ise bu saldırılara topçu atışıyla karşılık verdi. İsrail kanadında can kaybı yaşanmazken Lübnan'dan konuyla ilgili açıklama gelmedi.

EUROVİZYON YARIŞMASINA KATILMAK İSTEYEN İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrailli yedek asker Shaul Greenglick, Eurovision Şarkı Yarışması'na katılacak şarkının seçildiği bir TV programında seçmelere girdikten birkaç hafta sonra Gazze Şeridi'nde öldürüldü.

Haberin Devamı
İRAN'DAN MOSSAD'A DARBE

İsrail, Suriye’nin başkenti Şam yakınlarına Pazartesi günü hava saldırısı düzenledi. İsrail saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun üst düzey üyesi Seyyid Razi Musavi’nin hayatını kaybettiğini duyurdu. Musavi’nin Suriye ile İran arasındaki askeri ittifakın koordinasyonundan sorumlu olduğu belirtildi. İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Said İrevani, Devrim Muhafızları Ordusu’nun Suriye'deki üst düzey askeri danışmanlarından Seyyid Razi Musevi'nin İsrail'in hava saldırısında öldürülmesine ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, "İran, Siyonist rejime zamanı geldiğinde karşılık verecektir” dedi.


AJANLAR İDAM EDİLDİ

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Mossad'ın yönlendirmesiyle ülkede eylemlerde bulunan 10 kişilik bir sabotaj ekibinin 4 üyesinin idam edildiği bildirildi. Vefa Henare, Aram Omeri, Rahman Perhazo ve Nesim Nemazi isimli mahkumlar "ülke düzenini bozmak amacıyla Siyonist rejimle (İsrail) istihbarat işbirliği yoluyla yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak ve muharebe" suçlarından suçlu bulundu.

Aynı davada yargılanan diğer 6 kişi ise "Siyonist rejimle bağlantıları" nedeniyle 10 yıl hapis cezası aldı.

BÜTÜN MAHALLEYİ HAVAYA UÇURDULAR


Telegram'da yayılan bir görüntüde ise İsrail ordusunun Han Yunus'ta bulunan Hamas'a ait tünelleri havaya uçurduğu görüldü. Havadan çekilen görüntülerde toz bulutu nedeniyle neredeyse bütün şehrin kısa süreli yok olduğu görüldü.

ACI BİLANÇO

İsrail'in vurduğu Nuseyrat ve Magazi Mülteci Kampları'nda ölü sayısı 35 olarak açıklandı. Yetkililer yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu kaydetti.

ATEŞKES TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ


İsrail savaş kabinesi ABD, Katar ve Mısır tarafından ortay atılan Hamas ile ateşkesin şartlarını görüşmek üzere toplanacaktı. Ancak Netanyahu'nun koalisyon partisinden Bezalel Smotrich bu toplantının yapılmamasını istedi. Bu baskı karşısında geri adım atan Netanyahu kabinede bu konuyla ilgili bir konuşma yapmama kararı aldı.

HAMAS KOMUTANININ OĞLU HAYATINI KAYBETTİ

Filistin medyası, Hamas'ın Askeri Komutan Yardımcısı Mervan İsa'nın İsrail saldırıları sonucu yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yerel medya ayrıca Mervan İsa'nın bir süredir Hamas'ın askeri kanadının Şefi Muhammed Deyf'in yardımcısı olduğunu belirtti.

HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Hamas'ın askeri kanadından bir yetkili, "Gazze'de halkımıza yönelik saldırganlığın tamamen ve nihai olarak durdurulması için her türlü fikir ve öneriye açığız" dedi. Yetkili ayrıca sadece ateşkes ilan edilirse rehinelerin serbest bırakılmasına devam edileceğini kaydetti.

NUSEYRAT'A SALDIRI ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR


İsrail ordusu, Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nı vurdu. Saldırıda çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Kayıpların kesin sayısı henüz bilinmiyor.

GAZZELİ YARALILAR MISIR'A GİDİYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada tedavi için Mısır'a gönderildiğini bildirdi. Duyuruda hastaların Cuma sabahı Refah Sınır Kapısından geçmelerine izin verileceği belirtildi. Listede yer alan 20 hasta arasında başından yaralanmış bir aylık bir kız bebek de bulunuyor.

'İRAN'I HARİTADAN SİLMELİYİZ'

ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham İsrail-Hamas arasındaki savaşın henüz başında yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden'a atıfta bulunarak 'İran saldırıların arkasında olduğunu reddetti, ancak ortada bir kanıt yok' dedi ve ekledi:

'Hamas bu saldırı için aylarca hazırlandı. Bu hava, deniz ve kara saldırısıydı. İran'ın haberi olmadan bunun olma olasılığı yok. İran ile Hamas arasındaki ilişkiyi biliyorsanız İran'ın açıklamalarına inanmanız imkansızdır. Ben olsam İran'ı bombalardım'

BİR SKANDAL DAHA

Gece saatlerinde Fox News'e yeni bir açıklamada bulunan Graham, İran'a yönelik sert yaklaşımını sürdürdü. Graham canlı yayında " 6 aydır söylüyorum, ABD ordusu İran'ı vurmalı. petrol sahalarını vurmalıyız, uzaydan görülen Devrim Muhafızları'na ait askeri üsleri yok etmeliyiz. Onları haritadan hemen silmeliyiz" dedi.


Orta Doğu'da bu hafta İsrail, İran'ın Suriye'deki en üst düzey komutanını öldürdü. İran destekli milisler Irak'taki ABD üslerini hedef alarak biri ağır olmak üzere üç askeri yaraladı. Yemen'deki İran destekli Husiler ise ABD donanmasına en az 17 insansız hava aracı ve sayısız füze fırlattı.