Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Dünya Gazze'deki saldırıyı canlı izledi: 'Aman Allahım orada bir hastane var'

Gazze'deki savaşta son dakika... Dünya Gazze'deki saldırıyı canlı izledi: 'Aman Allahım orada bir hastane var'

20.12.2023 - 09:47 | Son Güncellenme:

İsrail televizyonun ekrana getirdiği helikopter görüntüleri şok dalgaları yaydı, AFP'ye bilgi veren bir Hamas kaynağı masadaki teklifin detaylarını paylaştı. Al Jazeera canlı yayınında ise dünya İsrail'in korkunç saldırısına tanık oldu.

İsrail'in Gazze'yi yerle bir eden savaşında iki buçuk ay geride kaldı, işgal ordusu son 24 saatte 100'den fazla Filistinliyi katletti. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HAMAS: BIDEN SAVAŞIN ORTAĞI

Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılmasını engelleyen ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İsrail’in yürüttüğü savaşa ortak olduğunu vurgulayarak, “Bu yönetim vetosuyla BM Güvenlik Konseyi'ni felç etmiştir” dedi.

AB'DEN KIZILDENİZ KARARI

Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de bazı uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı kurulan çok uluslu koalisyona AB'den destek geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD’de tarafından kurulan koalisyona AB Deniz Kuvvetleri’nin de katılacağını duyurdu. Borrell, “Husilerin sorumsuz eylemleri Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğüne yönelik bir tehdittir. Bugün Siyasi ve Güvenlik Komitesi (PSC) toplantısında üye devletler, AB Deniz Kuvvetleri’nin Atalanta Operasyonu aracılığıyla Refah Muhafızı Operasyonu’na destek vermeyi kabul ettiler” dedi. AB’nin bilgi paylaşımını ve ilave deniz unsurlarıyla varlığını arttıracağını aktaran Borrell, “Bu, AB'nin bir deniz güvenliği sağlayıcısı olarak rolünü ortaya koymaktadır. Sözlerimizi eylemle birleştiriyoruz” dedi.

ABD'Lİ SENATMR SABDERS'TEN AÇIKLAMA

ABD’li Senatör Bernie Sanders, Gazze Şeridi’nde çatışmaları durdurması için ABD Başkanı Joe Biden hükümetine bir kez daha çağrıda bulundu. Sanders, BM Güvenlik Konseyi’ndeki Gazze oylamasının 3’üncü kez ertelenmesinden kısa süre önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Tüm dünya Gazze'de yaşanan insani felaketi izliyor. BM Güvenlik Konseyi şimdi akan kanı durduracak bir kararı değerlendirmek üzere toplanıyor. ABD, çatışmaları durduracak ve ihtiyaç duyulan büyük insani yardımı sağlayacak makul bir kararı veto etmemelidir” dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL MEDYASINDA ATEŞKES İDDİASI

İsrail Medyasına göre Gazze'de 2 haftaya kadar ateşkes ve kısmi çekilme konuşuluyor.

ATEŞKES OYLAMASI YENİDEN ERTELENDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi için yapılması beklenen oylama 3’üncü kez ertelendi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 20 BİNİ AŞTI

Gazze'deki hükümetten yapılan açıklamaya göre; İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 20 bini aştı.

Haberin Devamı
İSRAİL'İN SALDIRISINDA EN AZ 42 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin resmi haber ajansı WAFA'dan yapılan açıklamaya göre; İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus'a düzenlediği saldırılarda en az 42 Filistinli öldürüldü.

BIDEN'A GAZZE ÇAĞRISI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, ABD Başkanı Joe Biden’a İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına durdurmak için müdahale etmesi çağrısında bulundu. Albanese yaptığı açıklamada, “Başkan Biden, lütfen Gazze'de masum sivillere yönelik bu anlamsız katliamın durdurulması için müdahale edin. Uluslararası toplumun İsrail'in imha kampanyasını durdurmak için harekete geçmediği her geçen gün, insanlığın ve uluslararası hukuka dayalı düzenin tabutuna bir çivi daha çakılıyor” dedi.

'SAVAŞI SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ'

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bir kez daha Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların yakın zamanda sona ermeyeceğini ifade etti. Netanyahu, “Savaşı sonuna kadar sürdüreceğiz. Hamas ortadan kaldırılıncaya kadar, zafere kadar devam edecek. Duracağımızı düşünenlerin gerçeklikle bağlantısı yok. Belirlediğimiz tüm hedeflere ulaşana kadar mücadeleyi bırakmayacağız” ifadelerini kullandı. Netanyahu, Hamas’ın sadece iki seçeneğinin olduğunu savunarak, “Teslim olmak ya da ölmek” dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL'DEN YERLEŞİM YERLERİNE HAVA SALDIRISI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 75 gündür devam ediyor. İsrail ordusu, Refah’ta bulunan Kuveyt Hastanesi’nin yakınındaki yerleşim yerlerine hava saldırısı düzenledi. Yerel kaynaklar, saldırıda yerleşim yerlerinin yanı sıra bir caminin de hedef alındığını aktararak, çok sayıda patlama olduğunu ifade etti. Saldırıda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı açıklandı. Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera muhabiri Hani Mahmoud ise saldırıya canlı yayında yakalandı. Mahmoud, patlamanın ardından hızla güvenli bir yere geçti.

EL-KASSAM TUGAYLARI SICAK GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 75’inci günde devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine kayıplar verdirmeyi sürdürüyor. Kassam Tugayları, Han Yunus’ta İsrail ordusuna düzenlediği saldırılara ait yeni görüntüleri yayınladı. Görüntülerde, İsrail ordusuna ait çok sayıda zırhlı aracın roketlerle vurulduğu görüldü.

HAMAS'IN SİYASİ LİDERİ MISIR'DA

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire’ye geldi. Adı açıklanmayan bir kaynak, tarafların yeni bir ateşkes anlaşması çerçevesinde Gazze'de tutulan rehinelerden ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerden hangilerinin serbest bırakılabileceğini tartıştıklarını belirtti.

Söz konusu kaynak, İsrail'in rehineler arasındaki tüm kadın ve hasta erkeklerin serbest bırakılması konusunda ısrarcı olduğunu, ayrıca ciddi suçlardan hüküm giymiş Filistinlilerin serbest bırakılacak mahkumlar listesinde yer alabileceğini aktardı. Müzakerelerin yoğun olduğunu belirten kaynak, birkaç gün içinde ilerleme sağlanabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı
GAZZE'NİN KUZEYİNDE SICAK ÇATIŞMA

440 bin kişinin yaşadığı Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da Hamas ve İsrail ordusu arasında sıcak çatışma gerçekleşiyor. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre çatışmada her iki tarafta ağır makinalı tüfekleri kullanıyor.

İSRAİL CAMİYİ VURDU

Refah'ta bulunan büyük bir cami İsrail saldırıları nedeniyle yıkıldı. Aynı saldırıda iki evde zarar gördü. İsrail ordusu saldırılardan birkaç dakika önce bölgenin üzerinde İHA uçurdu.

İLK BİLGİLER GELDİ

Al Jazeera tarafından geçilen son dakika haberine göre bölgede en az 25 kadın ve çocuk yaralandı, ölü sayısı ise hala net değil. Kuveyt Hastanesi'nin küçük bir hastane olması nedeniyle birçok yaralı bölgeden tahliye edilerek başka bir yere götürüldü.

Haberin Devamı
BÖLGEDEKİ KAOS KAMERADA

Gazze'deki Kuveyt Hastanesi'nin yakınını vuran İsrail'in saldırısında yaralanan bir kişi eşek arabasıyla hastaneye getirildi. Söz konusu şahsa kalp masajı yapıldığı görülürken bölgedeki kaos gözler önüne serildi.

REFAH'TAKİ İSRAİL HAVA SALDIRISI CANLI YAYINDA GÖRÜNTÜLENDİ



Al Jazeera, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah şehrinde bir binayı vurduğu anı canlı yayında yakaladı.

Saldırının gerçekleştiği yer, Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud'un canlı yayına bağlandığı noktaya oldukça yakındı.

Al Jazeera English'i izleyenler, patlamanın ardından gökyüzüne yükselen devasa duman bulutunu ve panik halinde dışarı fırlayan Filistinlileri gördü.

Muhabir Hani Mahmud, saldırıya uğrayan binanın Kuveyt Hastanesi'nin hemen yakınında olduğu bilgisini verdi.

Yeri titreten patlamayla dışarı çıkıp koşan insanlar, bombardımanda çok sayıda evin tamamen yıkıldığını söyledi. Vurulan binalar insanlarla doluydu.

Al Jazeera muhabiri, olay yerine çok sayıda ambulansın aceleyle geldiğini, insanların ise yaralıları ya da yaşamını yitirmiş kurbanları taşıdığını söyledi.

AFP FOTOĞRAFLARI GEÇTİ

Uluslararası haber ajansı AFP, Refah'a düzenlenen saldırının farklı açılardan fotoğraflarını paylaştı.




AŞIRI SAĞCI BAKAN YİNE ATEŞKESE KARŞI ÇIKTI

İsrail'de koalisyon ortağı Yahudi Gücü Partisi'nin lideri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze'de ateşkes için uygun bir zaman olmadığını söyledi.

X hesabından bir mesaj paylaşan faşist siyasetçi, beklendiği gibi ateşkese karşı çıkıp askeri kararlılık sergilenmesi gerektiğini savundu.

Itamar Ben-Gvir, Kasım ayında uygulanan bir haftalık ateşkes ve rehine takası anlaşmasını da 'felaket' olarak nitelemişti.

CİBALİYE'DE ONLARCA CAN KAYBI, 100'DEN FAZLA YARALI

Filistinli yetkililer, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında bu sabah gerçekleşen İsrail saldırılarında onlarca can kaybı olduğunu söylüyor.

Cibaliye Tıp Merkezi'ne sabah saatlerinden bu yana yaşamını yitirmiş 46 Filistinli getirildi. 110 yaralı ise ilaç ve diğer imkanların fazlasıyla sınırlı olduğu tıp merkezinde tedavi edilmeye çalışılıyor.

Filistinli yetkililer, İsrail bombardımanında yerle bir olan binaların enkazında halen onlarca kişi olduğunu da belirtiyor.

ATEŞKES İÇİN GÖZLER KAHİRE'DE



Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin bugün Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmesiyle, Gazze'de yeni bir ateşkes ve rehine anlaşması ihtimali güçlendi. Haniye'nin seyahatinin duyurulmasından saatler sonra bir başka Filistinli grup İslami Cihad'ın lideri Ziyad en Nehale'nin de Kahire'ye gideceği açıklandı.

Gazze'yi 2006 yılından bu yana yöneten Hamas, Haniye'nin Kahire'ye Mısırlı yetkililerle Gazze'deki son gelişmeleri görüşmek ve 'diğer dosyaları' görüşmek için gittiğini duyurdu.

Hamas'a yakın kaynaklar ise, AFP'ye Kahire'deki gündemin muhtemel bir ateşkes ve İsrail'le yeni bir rehine takası anlaşması olduğunu söyledi.

Hamas'ın 7 Ekim baskınından bu yana ikinci kez Mısır'a seyahat eden Haniye ile birlikte Hamas'ın üst düzey heyeti de Kahire'ye indi. Haniye, Kasım ayı başında da yine Mısır'ı ziyaret etmişti.

Hamas yöneticileri Mısır istihbaratının başındaki Abbas Kamil'le ve diğer yetkililerle bir araya gelecek. Görüşmelerde işgalci İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine geri dönmeleri de ele alınacak.

AFP: UMUTLAR ARTIYOR

AFP, Hamas ve İsrail'in yavaş yavaş yeni bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasına doğru ilerliyor olabileceği umutlarının arttığı bir dönemde Haniye'nin Mısır'a gittiğini belirtiyor. Hamas'ın siyasi büro şefi Kahire'ye uçmadan Katar'ın başkenti Doha'da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

VARŞOVA RANDEVUSUNU İZLİYOR

Mısır seyahati ayrıca CIA, Mossad ve Katar'ın Polonya'nın başkenti Varşova'daki gizli buluşmasını izliyor. Al Jazeera, ABD gizli servisi CIA'in Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani ve İsrail istihbarat servisi Mossad'ın Direktörü David Barnea'nın Varşova randevusunda ateşkes için ilerleme kaydedildiğini bildirdi.


YENİ ANLAŞMANIN DETAYLARI

Hamas'a yakın bir kaynağın AFP'ye verdiği bilgiye göre, Mısır'daki müzakerelerde bir haftalık bir ateşkes görüşülecek. Yeni anlaşmada 40 İsrailli rehinenin serbest bırakılması öngörülüyor. Kadın ve çocuk rehinelerin yanı sıra asker olmayan erkekler de anlaşma kapsamında.

Söz konusu kaynak, daha fazla rehinenin bırakılması için anlaşmaya varılması halinde ateşkesin uzamasının da gündeme geleceğini söyledi.

Hamas'a yakın kaynak, ABD'nin bilgisi dahilinde İsrail ve Katar'ın teklifleri tartıştığını da ekledi.

Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda gerçekleşen ilk ateşkes, bir hafta sürdü. Bir haftalık geçici ateşkeste Hamas 100'den fazla İsrailli ve yabancı rehineyi serbest bırakırken, buna karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinli kadın ve çocuk mahkum özgürlüğüne kavuştu.

İsrail, halen Hamas'ın elinde 129 rehinenin bulunduğunu tahmin ediyor.

CIA, MOSSAD VE KATAR'IN GÖRÜŞMELERİNDE İLERLEME SAĞLANDI



Al Jazeera, muhtemel bir ateşkes için Polonya'nın başkenti Varşova'da Pazartesi günü gerçekleşen randevuda ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Varşova'da ikinci gerçekleşen görüşmeye ABD gizli servisi CIA'in Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani ve İsrail istihbarat servisi Mossad'ın Direktörü David Barnea katıldı.

Haberini kaynaklarına dayandıran Al Jazeera, Gazze'de yeni bir ateşkes ve rehine takası için Pazartesi günü bir araya gelen taraflar arasındaki görüşmelerin olumlu geçtiğini aktardı. Al Jazeera'ya göre, taraflar anlaşmanın apayrı taraflarıyla mücadele etmeyi başardılar.

Televizyon, ayrıca Katarlı müzakerecilerin halihazırda hem Hamas hem de İsrail tarafıyla temas halinde olduğunu, bunun önemli bir gelişmeyi gösterdiğini belirtti.

GAZZE'DE İNTERNET BİR KEZ DAHA KESİLDİ

İnternet gözlem şirketi NetBlocks, Gazze Şeridi'nde internet bağlantısının bir kaz daha çöktüğünü duyurdu.

NetBlocks'un verdiği bilgiye göre, kesinti özellikle birkaç gündür telekomünikasyon hizmetlerine kavuşan Gazze'nin güneyindeki bölgeleri etkiliyor.

İSRAİL JETLERİ HİZBULLAH MEVZİLERİNİ VURDU

İsrail ordusu güney Lübnan'daki Hizbullah bölgelerine hava saldırısı düzenledi. İsrail'e göre saldırının düzenlediği alanlar Hizbullah'ın askeri tesisleri ve altyapılarını içeriyordu.

"KADIN VE ÇOCUKLARA YÖNELİK BİR SOYKIRIM"

Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir el-Burş, bu sabah Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle 20 kişinin öldüğünü bildirdi. Al Jazeera'ye verdiği röportajda Burş, İsrail ordusunun kadın ve çocuklara yönelik bir soykırım yürüttüğünü söyledi.

WASHINGTON POST: ABD, İSRAİL'E 1 OCAK'A KADAR SÜRE VERDİ

Amerikan Washington Post gazetesi, ABD'nin 1 Ocak'a kadar İsrail'den Gazze'de yürüttüğü savaşı yavaşlatmasını istediğini yazdı.

Gazete, Beyaz Saray'ın Tel Aviv'in önüne bir zaman çizelgesi koymadığı yönündeki ısrarına rağmen verilen tarihin 1 Ocak olduğunu bildiriyor. Habere göre, ABD İsrail'den 11 gün sonra düşük yoğunluklu bir savaşa geçmesini talep ediyor.

ŞOK GÖRÜNTÜ ORTAYA ÇIKTI

7 Ekim Cumartesi sabahının erken saatlerinde Hamas'ın sürpriz baskınına uğrayan İsrail, istihbarat başarısızlığının yanı sıra ortaya çıkan yeni görüntünün yol açtığı şok dalgalarıyla yüzleşiyor.

Polis helikopterinden kaydedilen görüntü, İsrail-Gazze sınırındaki Be'eri yerleşiminde 7 Ekim tarihinde kaydedildi. İsrail'in Kanal 12 televizyonu tarafından savaşın yetmiş üçüncü günü ekrana getirilen video kaydı, 7 Ekim'deki Hamas baskınının ilk saatleri gösteriyor.

Be'eri yerleşimine giren Hamaslılar birçok İsrailliyi rehin alırken, İsrail ordusu tanklarla birlikte olay yerine ulaşıyor. İsrail tanklarından biri yerleşimdeki evlerden birini vuruyor. Pasi Cohen'e ait evde Hamas üyeleri ve yanlarında tuttukları rehineler varken, top mermisi ateşleniyor.

Haberde tankın eve doğru uyarı atışı yaptığı, hemen ardından Hamas üyeleri tarafından vurulduğu belirtildi. Yerleşime gelen ikinci bir tank ise, Pasi Cohen'in evine bir kez daha ateş açtı.

Çatışmanın ardından evden kaçan rehinelerden biri, Yasmin Porat'tı. İsrailli kadın tank ateşinin içerideki rehinelere zarar verip vermeyeceğini askerlerden birine sorduğunu, "Bunu sadece duvarları yıkmak için yanlardan yapıyorlar" yanıtını aldığını söyledi.

Helikopterin kaydettiği videoda göze çarpan en önemli ayrıntılardan biri de, Be'eri yerleşiminin dışında bekleyen İsrail askerleri oldu. Yerleşime girmeyip dışarıda duran yüzlerce İsrail askeri, ne yapacağını bilemez haldeydi. Bir görgü tanığı, bir binbaşıya olayın sorumlusunun kim olduğunu sorduğunu aktarıp "Kimse bilmiyordu. Tam bir komuta kaosuna benziyordu" dedi.

Yerleşimdeki yedek birliğin üyesi Yair Avital ise, "500 asker dışarıda duruyordu ve kimse müdahale etmiyordu" ifadesini kullandı.

MALEZYA'DAN İSRAİL GEMİLERİNE YASAK

Malezya, İsrail bayraklı gemiler ile bir şirkete ait gemilerin kara sularına girişini yasakladığını resmen ilan etti.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, İsrail'e ait ZIM şirketinin sahip olduğu gemilerin Gazze'deki İsrail vahşeti nedeniyle ülke sınırlarına girişinin derhal yasaklandığını söyledi.

Güney Asya ülkesi, ayrıca İsrail bayrağı taşıyan gemilerin de limanlarına girmesine izin vermeyecek. Dahası, İsrail'e seyahat eden gemilerin Melazya limanlarından yük alması da artık mümkün olmayacak.

WASHINGTON'DA FİLİSTİN GÖSTERİSİ! ONLARCA GÖZALTI VAR



ABD'nin başkenti Washington'da Gazze'de ateşkes talebiyle toplanan göstericiler, Kongre binasından içeri girdi.

İsrail'e sağlanan askeri yardımın bitirilmesi ve ateşkes için bir araya gelen protestocular, 'Şiddeti fonlamayı bırakın', 'Ateşkes şimdi', 'Militarizmden kurtulun, yaşama yatırım yapın' ve 'İsrail'in suçlarına daha fazla para yok' sloganları attı.

Göstericiler ayrıca İsrail'in Gazze'deki bombardımanında hayatını kaybeden çocukları temsil eden çocuk ayakkabıları da yerleştirdi.

Washington polisi, Kongre binasına giren göstericileri gözaltına aldı. Amerikan medyası, 60 kadar göstericinin Kongre binası içerisinde 'yasal olmayan protesto' gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirdi. Washington Post gazetesi, polisin kalabalığın Kongre binasında gösteri yapacağından haberdar olduğunu da ekledi.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KAYBI 133'E YÜKSELDİ

Ekim ayı sonunda Gazze Şeridi'ni karadan işgale başlayan İsrail ordusu, bir askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı.

Yüzbaşı Lior Sivan'ın Gazze'nin güneyindeki çatışmalarda Filistinli gruplar tarafından öldürülmesiyle, işgal ordusunun kaybı 133'e yükseldi. Resmi açıklamada bir diğer askerin de ciddi şekilde yaralandığı belirtildi.

BIDEN: İSRAİL'İN HAMAS VE FİLİSTİNLİ SİVİLLERİ AYIRT ETME SORUMLULUĞU VAR

 

Geçen hafta İsrail'in ayrım gözetmeden Gazze'yi bombalaması nedeniyle uluslararası desteği kaybetmeye başladığını söyleyerek dikkat çeken ABD lideri Joe Biden, bir kez daha Tel Aviv'i uyardı.

Gazze Şeridi'ndeki can kayıplarının 20 bine yaklaşırken konuşan Biden, İsrail ordusunun Hamas ile Filistinli sivilleri ayırt etme sorumluluğu olduğunu kaydetti.

HAMAS LİDERİ HANİYE MISIR'DA, SİNVAR İSRAİL'İ ÇARESİZ BIRAKTI



Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye, ikinci bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasına dair açıklamaların sıklaştığı sırada Katar'dan Mısır'a geçti. Uluslararası haber ajansı AFP, Haniye'nin Mısır'da ateşkes müzakereleri düzenleyeceğini bildiriyor.

Haniye Katar'dan ayrılmadan önce İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

Kasım ayında uygulanan bir haftalık geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasında arabulucuk rolü üstlenen ülkeler, Katar ve Mısır'dı.

İsrail tarafı, Salı günü rehinelerin serbest kalması için yeni bir insani araya hazır olduğunu duyurdu. Gazze'yi yöneten Hamas ise, İsrail saldırılarının durmaması halinde rehine takası gerçekleşmeyeceğini kaydetti.

Büyük bir siyasi baskı altında olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Salı akşamı rehine yakınlarıyla buluştu. Times of Israel, söz konusu buluşmanın tam da yeni bir rehine takası anlaşmasında ilerleme kaydedildiği haberlerinin ortasında gerçekleştiğini bildiriyor.

Ancak diğer rehine aileleri Netanyahu ile bir araya gelmeleri için seçilmemeleri nedeniyle fazlasıyla öfkeli. İsrail medyası, yalnızca 15 ya da 19 rehinenin yakınlarının başbakanla Tel Aviv'de görüştüğünü yazdı. Binyamin Netanyahu ile rehine yakınlarının önceki toplantıları gerilime sahne olmuş, bazı aileler İsrail Başbakanı'ndan istifa etmesini istemişti.


YALNIZCA TÜNELLERE ULAŞMIŞLAR

Yeni bir ateşkes ihtimalinin belirmesiyle aynı gün İsrail medyasındaki bir diğer haber dikkat çekici. İsrail Kanal 13 televizyonu, Gazze'deki işgal birliklerinin Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın saklandığı tünellere iki kez ulaştığını aktardı.

İsrail ordusu, haftalardır insansız hava araçları, elektronik dinleme cihazları ve muhbirlerle Yahya Sinvar'ın yerini tespit etmeye çalışıyor. İsrail ordusu, savaşın başlarında Gazze'nin kuzeyinden güneyine bir konvoy içerisinde gizlenerek geçen Sinvar'ın halihazırda Han Yunus'ta olduğuna inanıyor. İsrail medyası Yahya Sinvar'ı aramak için Han Yunus'a ek bir tugay konuşlandıran ordunun kuzeydeki Cibaliye'de ise Sinvar'la bağlantılı iki evi işgal ettiğini yazdı.

Yerel medya ayrıca, işgal güçlerinin Sinvar'ı ararken Hamas'ın askeri kanadının başındaki Muhammed Deif'in saklandığı bir yeri ortaya çıkardığını da ekledi.

Ancak İsrail medyasındaki haberlerin hiçbirinde, Yahya Sinvar'ın nerede olduğuna ya da nasıl yakalanacağına dair bir ayrıntı yok.

OYLAMA İKİNCİ KEZ ERTELENDİ



Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'de insani yardımlara engelsiz erişim için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara ara verilmesinin talep edildiği karar tasarısının oylanması, anlaşma sağlanamadığı için ikinci kez ertelendi.

Oylamanın Pazartesi günkü erteleme sonrası Salı günü New York yerel saatiyle 17.00'de yapılması planlanıyordu.

ABD'nin henüz Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan karar tasarısının kabulü için ikna olmadığı, tasarıyı destekleyen ülkelerin ise ABD'nin yine veto kartını oynamaması için müzakereleri sürdürme kararı aldığını bildiriliyor.

ABD BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Karar tasarısına ilişkin olarak hala diğer aktörlerle birlikte çalışıyoruz. Hangi noktada olduğumuzu şimdiden söyleyemem. Bugün müzekerelerin nasıl yürütüldüğüne bakacağız" dedi.

Konsey'deki oylamanın bugün New York yerel saatiyle 11.00'de (TSİ 19.00) yapılması planlanıyor.

Karar tasarısının son versiyonunda, tüm taraflara uluslararası hukuk uyarınca sivilleri koruma görevini yerine getirmeleri çağrısı yapılıyor ve BM Genel Sekreteri'nden insani yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması isteniyordu. Tasarıda ayrıca tüm rehinelerin serbest bırakılması talep ediliyordu.

8 Aralık'ta Konsey'de yapılan oylamada Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısı ABD tarafından veto edilmişti. ABD daha önce 16, 18 ve 25 Ekim'de Konsey'de Gazze'ye ilişkin karar tasarılarını da veto etmişti.

Konsey'in 15 Kasım'da kabul ettiği 2712 sayılı karar ise Gazze'de çatışmalara 'acil ve uzatılmış ara verilmesini' öngörüyordu.